Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nélkülük nem úgy menne a futás

Erdélyi Zsófi Facebook oldal | Minden futónak szüksége van egy támogató közegre ahhoz, hogy a céljait elérje

Kik alkotják egy futó csapatát?

Ahhoz, hogy egy sportoló – legyen profi vagy amatőr – sikereket érjen el, azaz megvalósítsa a maga elé kitűzött célt, rendkívül fontos a támogató közeg. Virág-Erdélyi Zsófia olimpikon hosszútávfutó elmeséli, hogy számára kik a biztos pontok a hétköznapokban, akár a magánéletben, akár a futásban.

A napokban azon gondolkodtam, hogy ki játssza a legnagyobb szerepet abban, hogy kétgyermekes anyukaként sikeres legyek a sportban. Most szólok, hogy nem tudtam egyértelműen eldönteni az első helyet, viszont a rengeteg töprengés rádöbbentett, hogy milyen sok ember van, aki segít engem, akikre különféleképpen támaszkodhatok.

Lassan három év telt el a második gyermekem születése óta, és úgy érzem, hogy most, az olimpia évében kerültem a megfelelő helyre, mind magammal, mind pedig a kisebb-nagyobb problémáimmal, nehézségeimmel és a két csodálatos gyermekem terelgetésével kapcsolatban.

 

Anya és sportoló

Sosem felejtem el a naiv, egygyermekes, a másodikkal várandós énemet, amikor összehozott a sors az utcában egy nagyon aranyos párral, akiknek akkor már két csodás fiúgyermekük volt, kis korkülönbséggel. Beszélgettünk, közben stresszesen követtem a szememmel az épp futókerékpározó fiamat, de igyekeztem koncentrálni a párra is (igen, anyaként úgy beszélgetsz, hogy a gyermekedről még véletlenül sem veszed le a tekintetedet, de ha mégis leveszed, akkor meg a pulcsiját, a kezét vagy bármit mást, amit érsz, szorongatod, és próbálod magad mellett tartani, miközben mosolyogva iszod a beszélgetőpartnered szavait). A következő néhány mondat hagyta el a szájukat, rettentő nagy egyetértésben: „Egy gyerek semmi két gyerekhez képest. Két gyerekkel az egész élet borul, a rutin borul, a megszokott nyugodt napok borulnak. Minden nehezebb lesz.” Megértően bólogattam, mosolyogtam, belül pedig hangosan nevettem, hogy ez biztos nem igaz, minden szép és rózsaszín lesz, nem hiszem el, hogy ennyivel nehezebb lenne két gyerekkel mint egyel. Tuti kamu.

Teltek a napok, a hónapok, megszületett második gyermekem, és megmondom őszintén: igaza lett a kedves párnak. Az elmúlt három év a bizonyíték arra, hogy nem könnyű feladat anyaként más területen is megállni a helyed, pedig nekem aztán még segítségem is van, rengeteg.

Csodásnál csodásabb szüleim

Profi sportolóként nekem a futás a munkám, és mostanában naponta két-három alkalommal futok, amit nem tudnék a szüleim és az óvoda/bölcsőde nélkül megoldani. Azokon a napokon, amikor a gyerekek az oviban/bölcsiben vannak, addig én délelőtt megoldom a nehezebb edzésemet, aztán egy órát tudok otthon lenni, mielőtt elindulnék a gyerekekért. Majd elrohanok velük a szüleimhez, és futok egy újabb 30-40 percet. Ez utóbbi futás az öltözéssel, zuhanyozással, a sietős nyújtással valójában majdnem másfél órát vesz igénybe. A szüleim a csodálatosnál csodálatosabb tartományban mozognak, mert ilyenkor a vacsorát is sokszor elém (elénk) teszik, hogy ne nekem kelljen otthon ezzel foglalkoznom. Aztán összeszedem a gyerekeimet, beülünk a kocsiba és hazamegyünk, hogy az esti rutinnak nekifogjunk.

 

Családi alapok

A szüleim hatéves korom óta kitartóan támogatnak a sportban, és nem emlékszem olyan hazai versenyemre, ahol ők ne lettek volna ott. Sokszor, ha megtehették, akkor a külföldi versenyre is kiutaztak, hogy mellettem legyenek, szurkoljanak nekem. Mióta gyerekeim vannak, azóta pedig abban segítenek, hogy nyugodtan megoldhassam az edzéseimet, a versenyeimet, tudván, hogy a fiaim biztonságban és jó helyen vannak. Ők ketten alkotják a legbiztosabb és legmegbízhatóbb pontot az életemben. Nélkülük nem menne. Felmerülhet a kérdés: hol van ebből az egyenletből a férjem? Sokat dolgozik, de amikor csak tud, ő is kisegít, sőt, a versenyeimre is elkísér. De mivel neki a munkája gyakran kiszámíthatatlan, nem mindig tudni előre, hogy mi fog történni, sőt előfordulhat az is, hogy hirtelen külföldre szólítja egy feladat, így nem minden esetben tudok támaszkodni rá. A futás viszont tervet és tervezést igényel.

Nem hagyhatom ki a két nővéremet Esztit és Verát sem, akik miatt anno elkezdtem atlétikára járni. Eszti mostanában többet tud segíteni, hiszen közelebb költözött hozzám, sokkal közelebb, így a gyerkőceink gyakrabban játszanak, miközben én futni tudok menni. Gyakran fordulok hozzá futós problémáimmal is, hiszen sokáig futott ő is, majd Xterrázott, biciklizett, szóval átérzi, hogy min megyek át. Vera pedig minden budapesti versenyemen ott tombol, sőt, táblát készít nekem „Hajrá Zsófi!” felirattal. A tavalyi Budapest Félmaraton alatt bérelt egy bringát, és verseny közben elbiciklizett több helyszínre is, hogy gyakrabban lásson engem. Imádom, ahogy óriási beleéléssel ugrándozik és hangosan szurkol. Állandóan mosolyra húzódik a szám, amikor meglátom, még a legnagyobb szenvedéseim közepette is. Szóval igen, szuper családom van.

Visszatérve az anyaságra: szerintem a legfontosabb, hogy találj egy olyan embert a környezetedben, aki tudja neked biztosítani azt, amit nekem a szüleim. Lehet ez bárki, ha a szüleid nincsenek a közelben. A párod, a kedves szomszédod, a legjobb barátnőd, a bébiszitter, az a lényeg, hogy megbízz benne.

Néha hajlamosak vagyunk bezárkózni, és azt gondoljuk, egyedül vagyunk. Félünk nyitni... Merj nyitni és kérni! Ha az illető nem akarja, akkor úgyis nemet mond.

A nagybetűs Edző

De tovább megyek, hisz még „csak” az alapokig jutottunk el. Erre az erős alapra tudnak „épülni” a további fontos személyek a karrieremben. Az edzőm, Csoma Ferenc, aki a pálya szélén áll hidegben, esőben, hóban, fagyban, melegben, tűző napon – szóval MINDIG. Ő az, aki alkalmazkodott az anyai létem ritmusához, megérti, ha beteg a gyerkőc, és nem tépi le a fejem, ha épp az utolsó pillanatban hívom fel, hogy nem tudok pályára menni, mert doktorhoz viszem valamelyik fiamat. Megérti, ha épp fáradt vagyok, mert éjszakáznom kellett. De a legfontosabb, hogy ő az, aki a mai napig bízik abban, hogy igenis lehet még belőlem valaki a futópályán is.

A következő lépés, hogy vagy egy edzéstervet igyekszel magadra szabva követni, vagy keresel egy edzőt, akiben megbízol. Szerencsére a Futásról Nőknek oldalon mindkettőt megtalálhatod.

 

Futótársak

Az egyedüllét gyilkos, de közben építő és szükségszerű is tud lenni. A könnyű futásaimat egyedül oldom meg, a zenémmel, a saját ritmusommal, a gondolataimmal összezárva, de a nehéz edzéseimen megpusztulnék a futótársaim nélkül. Sokáig jártam úgy a pályára, hogy egyedül csináltam meg minden edzésemet, de mióta úgy indulok neki, hogy tudom, ott lesz Marcell, Bence vagy Tira, azóta izgatottan lépek be a kapun. Marcell és Bence nélkül a hosszú futásaimat és a résztávos edzéseimet meg sem tudnám oldani, ők azok, akik miatt elérem a kitűzött időket, és nem adom fel. Ők motiválnak abban, hogy tovább és még gyorsabban fussak, még ha fáj is. Nélkülük nem menne...

Szóval célszerű a városodban egy futóközösséget találni, akikkel jól elbolondozhatsz, és persze futhatsz. Akik motiválnak, és segítenek a fejlődésedben. Ha épp nincs ilyen a környezetedben, akkor a barátnőddel együtt indulj neki valamilyen közös célnak. Végső esetben pedig bátran fordulj a közösségi médiához, keress társakat a futós csoportokban. Mindegy, hogy oldod meg, de tudd, hogy mindig van megoldás.

Regeneráció

A regenerálódás nagyon fontos szerepet játszik a fejlődésemben, abban, hogy nap-nap után, újra és újra kihozzam magamból a legtöbbet, hogy gyorsabb és erősebb legyen, így nem hagyhatom ki a felsorolásból a regeneráció szempontjából számomra legfontosabb személyt: Krisztát, a masszőrömet. Az, hogy hozzá járok, a regenerálódás elősegítése érdekében a maximum, amit tenni tudok, sajnos másra gyakran vagy nincs időm, vagy épp nincs energiám.

 

Ellentmondás?

A listámat azokkal az emberekkel szeretném zárni, akik nem hisznek bennem. Most talán megfordul a fejedben a logikus kérdés, hogy nélkülük miért ne menne? Minden negatív ember, aki azt gondolja rólam, hogy úgysem fog sikerülni, csak még jobban sarkall arra, hogy megmutassam: igenis sikerülni fog!

Egyébként ezeket az ellendrukker típusú személyeket a legkönnyebb megtalálnod, sőt, gyakran keresned sem kell. De azért, ha teheted, inkább a pozitív hozzáállású embereket keresd magad körül, akik hisznek benned, és tudják, hogy képes vagy rá.

HISZEN KÉPES VAGY RÁ!