Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futás egyedül vagy csapatban - pro és kontra

Inspiráció

Istock | Egy futótárs segít átlendülni a holtpontokon

Te hogy szeretsz futni?

A futás egyéni sport – a versenyen csak te vagy, a pálya és a célod. Vannak, akik a versenyig vezető utat nem egyedül teszik meg, míg mások a magányos edzésre esküsznek. Mindkét módszer célravezető, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Bereczki Nelli sportpszichológus írása.

 

EGYEDÜL, MERT...

Befelé figyelsz

Sokan azért futunk, hogy megtaláljuk a „némítás” gombot a hétköznapokban, kikapcsoljunk, levezessük a feszültséget, és megoldásokat, válaszokat találjunk. Jólesik egyedül lenni, és csak önmagunkra figyelni.

 

Ügyelsz az egyéni tempódra

Ha egyedül mész futni, nem kell senkihez alkalmazkodnod. Ha egyéni edzéstervet követsz, így jobban tudsz az órádra és a tested reakcióira figyelni. Megtanulod, hogyan tartsd a tempót, és nem kell mindenáron a pacereket követned a versenyen. Az egyéni tempó különösen fontos akkor, ha egy sérülésből térsz vissza. Egyedül futva kisebb az esélye annak, hogy túlvállalod magad, és újra lesérülsz.Mentálisan felkészülsz a versenyre

Mivel a legtöbb esetben a versenyen sem lesz melletted senki, nem árt, ha van tapasztalatod abban, hogyan győzd le a hullámvölgyeket egyedül. Ha edzésen is önállóan futsz, valószínűleg kevesebb meglepetés fog érni versenyen.

 

CSAPATBAN, MERT...

Számítanak rád

Biztosan neked is vannak olyan időszakaid, amikor nehezen tudod rávenni magad a futásra. Amikor nem közeledik éppen valami nagy verseny, vagy amikor kint hideg van vagy esik az eső, mintha hangosabban súgná a kisördög a válladon, hogy inkább maradj otthon, és nem múlik semmi egy kihagyott edzésen. Ha nem csak a saját lelkiismereteddel kell „elszámolnod”, hanem tudod, hogy a csapatod többi tagja is megy futni, és várnak rád, akkor könnyebb az elindulás. Edzés után pedig már úgyis elégedetten konstatálod, hogy kár lett volna kihagyni az aznapi futást. A felelősség megosztásakor a csoport mérete fordítottan arányos a hatékonysággal: minél kisebb a csapat, annál hajlamosabbak vagyunk amiatt elindulni, nehogy cserben hagyjuk a többieket.

 

Rendszert ad

Ha egy összeszokott, nagyobb futóközösséghez csatlakozol, edzésrendet is kapsz, hiszen már megvannak, hogy tipikusan mely napokon futnak közösen. Ha kisebb társasággal futsz, előbb-utóbb ott is kialakul egy rendszer a könnyebb összehangolhatóság miatt. Ha nehezen találod meg a mindennapjaidban az edzések helyét, a kívülről jövő rendszeresség segít, hiszen napokkal előre tudsz tervezni. Ha ráadásul be is kell jelentkezni a futásra (legyen ez csupán egy „Ott leszek” megnyomása a Facebookon, vagy egy szóbeli ígéret a barátaidnak), valójában nem akkor döntesz arról, hogy elmész-e futni, amikor felhúzod a futócipőd, hanem napokkal előtte, amikor még általában erősebb az elhatározás.

Ösztönzőleg hat

A csapatban jó eséllyel van olyan, aki gyorsabban vagy többet fut nálad. Ha rosszabb napod van, bizonyára olyat is találsz, akinek szintén nehezebben megy aznap. Egy közösség tagjaként könnyebb megtalálni az erőt ahhoz, hogy az utolsó gyorsítót is megnyomd, vagy hogy átlendülj a nehéz edzésen. Nincs is annál jobb, mint a végén közösen örülni az elvégzett munkának!

 

A 25. Aldi Női Futógálán

te is kipróbálhatod magad egyéniben és csapatban.

Távok:  családi 600 m, 2,5 km, 5 km, 10 km, váltóban 3x2km. Sőt, ha bírod, akkor több távot egymás után is lefuthatsz. Nevezés itt. Az esemény Facebook oldalán játékkal is várnak a szervezők.

Tanulsz és tanítasz

Gyakran futás közben is a futásról beszélgetünk. Sokat tanulhatsz a tapasztaltabb futóktól felkészülésről, versenyzésről, sérülésekről, és azok megelőzéséről is. Ha a rutinosabbak közé tartozol, akkor pedig biztosan megélted már, hogy milyen jó érzés segíteni másokat a tapasztalataid megosztásával.

 

Működésbe lép a társas facilitálás

A társas facilitálás egy szociálpszichológiai jelenség, miszerint a teljesítményre mások puszta jelenléte is pozitívan hat. Ha csoportban futsz, biztosan lepődtél már meg az órádat leállítva azon, hogy olyan tempót tartottál, amiről nem hitted volna, hogy képes vagy rá. Egyszerűen csak vitt előre a társaság és a szíved.

A fenti lajstromból is látszik, hogy mind az egyéni, mind a csoportos futásnak megvannak a maga előnyei. Az, hogy melyik számodra az ideális, függ a céljaidtól és a jelenlegi helyzetedtől. Talán – mint oly sok mindenben – itt is az arany középút a legjobb, hiszen mindkét edzésmód segít, hogy jobb és több legyél.

Sok kezdő futó ódzkodik attól, hogy csapattal fusson. „Mi van, ha nem bírom a tempójukat?” „Biztosan én leszek a legbénább”. Könnyebb, ha első lépésként egyetlen futótársat keresel. Az első közös edzés előtt beszélgessetek a céljaitokról és a tempótokról. Nem kizáró ok, ha a futópárod gyorsabb nálad – időzítsétek a közös futást az ő laza napjaira! Ha kitartó vagy, hamarosan érezni fogod a fejlődést, és bátrabban csatlakozol más futókhoz.