A granolát sokféleképp lehet elkészíteni. Van aki a meleg zabkása tetejét szórja meg vele, de akár önállóan, tejjel felöltve is fogyasztható. Kiváló energiaforrás futás vagy sportolás reggelén.
A házi granola azért igazán jó, mert biztosan tudod, hogy mi van a reggelidben. Emelie Forsberg receptjeinek jellemzője, hogy sok organikus alapanyagot használ hozzá. Ha ételeit kipróbálva csak fele annyira fogsz jól futni, mint ő, akkor már megérte a konyhai időtöltést. Ha méz helyett agavé szirupot használsz, vegán lesz a granolád.
Hozzávalók (20 adaghoz):
1 dl méz
3 teáskanál napraforgóolaj
2,5 dl víz
1/2 l zabpehely
1/2 l rozspehely
2 dl quinoapehely
2 dl liter kókuszpehely
1/2 l kevert magvak: lenmag, mák, napraforgómag
300 g aszalt gyümölcs és olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, kesudió stb.)
(A zabpehely, a rozspehely, a quinopehely, a kókuszpehely, valamint az asztalt gyümölcsök magvak kimérését egyszerűen megoldhatod egy legalább 500 ml-es mérőedénnyel)
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Keverd össze a mézet, a vizet és az olajat, majd melegítsd össze az egészet.
Keverd össze a zab-, rozs-, quinoa- és kókuszpelyhet.
Egy tepsiben egyengesd el a száraz keveréket, majd csepegtesd meg a méz, víz és olaj keverékével.
Körülbelül 30 percig süsd az egészet, közben pedig többször kevergesd át.
Miután kihűlt, keverd hozzá az aszalt gyümölcsöket és a magvakat.
1 adag tápértéke:269 kcal, 32 g szénhidrát, 5,6 g fehérje, 12 g zsír. A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |