Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mit tehetsz, ha nincs kedved futni?

Istock | Értjük, látjuk, hogy az Instagramon mindenki mosolyog a futós képén, pedig szinte mindenkivel előfordul időnként, hogy semmi kedve a futáshoz

Akkor ne menj futni...

Akár ezt is mondhatnánk, és valóban ez is egy lehetőség. Sőt, aki csakis kedvtelésből fut, az joggal teheti fel a kérdést, hogy mit kell ezen a témán lamentálni? De vagyunk egy páran, akiknek a futás a napi vagy heti rutin része. Van egy edzésterv, ami a heti menetrendet adja, vagy van egy terv a fejünkben, hogy hetente ötször futunk, vagy hetente legalább 30 kilométert futunk és így tovább. Szóval vagyunk egy páran, akiknek vannak ilyen mérföldkövek a fejében. Ha nem teljesítjük ezeket a kis heti célokat, kezdjük rosszul érezni magunkat, egyre távolabbinak érezzük a terveinket,: a legközelebbi futóversenyt, a PB-ét, a fogyást, az érzést hogy aktívak vagyunk és a sort folytathatnánk (akár egy pszichológus segítségével is).

 

Szóval az ilyen típusú futóknak (magamat is közéjük sorolva), okoz egy kis fejtörést, hogy miként is lehetne leküzdeni a "most inkább nem futok" vagy a "nagyon fáradt vagyok" vagy a "mi lenne, ha holnap futnék" című gondolatokat, ha mégis itt az idő.  Megosztom a nálam valóban működő módszereket, hátha segítenek neked is az ilyen "nehéz" pillanatokban. (remélve, hogy nem csak én küzdök ilyen "problémákkal" időnként).

 

 

1. Mindenképp indulj el otthonról - csak gyalogolj!

A legnehezebb dolog kilépni a lakás ajtaján. Amikor teljesen motiválatlan esetleg nyűgösebb vagyok, de a napban csak ebben az állapotban van lehetőségem futni, akkor is átöltözöm edzés cuccba, és azt mondom magamnak: "Nem kell futni, csak gyalogold le a tervezett távot (v. gyalogolj annyi ideig mint amennyi ideig futnál), az is több mintha otthon feküdnél. Aztán meglátod. Ha 15 perc múlva feléledsz futsz, ha nem, akkor is mozogsz valamennyit." Ezekkel a mondatokkal remekül meg tudom győzni magam, hogy átlépjem gondolataim börtönének kapuját, és elinduljak. Mit ne mondjak, eddig szinte mindig futás lett a vége - de volt, amikor tényleg csak egy séta. Bármi is legyen, mégis csak mozgás sül ki belőle. Ez a módszer a legtutibb szerintem az összes tippem közül.

 

2. Zene

Az esetek 90%-ban nem futok zenével, ezért a nyűgösebb időszakokban üdítően hat, ha előveszem a zenét a futásaimhoz. Benyomom a fülembe a Queen-t, és máris más lesz a futás, mint amikor csak úgy, csendesen indulok futni. Annyira fel tud pörgetni a Queen, mintha megittam volna 3 kávét.

 

 

3. Youtube/hírek/hangoskönyvek.. kinek mi

Reggelente szeretem meghallgatni a híreket és mivel nem nézek tévét, sokszor a YT-ról szoktam lehallgatni bizonyos műsorokat. Sajnálom az időt arra, hogy leüljek és egy kávé mellett végignézzek egy hosszabb videót. Ha nincs kedvem futni, akkor azzal a hanganyaggal szórakoztatom magam, amelyik a leginkább érdekel. Azt mondom magamnak, hogy xy hanganyagot lehallgatom, ja, és közben futok is... . Ezt a módszert mondjuk csak egy laza futáshoz ajánlom, mert teljesen máshol van az ember fókusza, nem a futáson.

 

 

4. Hívj el valakit futni

Az én drága futótársaimra mindig lehet számítani. Ha nincs kedvem futni, velük bármikor szívesen találkozom és szinte mindig van valaki, akit el lehet csábítani egy futásra. Megbeszéljük telefonon, hogy "jaj, de csak lassan, mert én jaj de fáradt vagyok", és szinte mindig van, aki ilyenkor segít rajtam a társaságával. Szóval a futótársak a leggyengébb pillanatokban a legnagyobb húzóerőt jelentik. 

 

 

5. Pszichológiai hadviselés

Ha tudom, hogy csak nyafogás mindaz ami miatt nem futok, akkor vannak olyan belső mondataim, amikkel remekül tudom magam szurkálni.  "Hogy lesz ebből félmaraton?", "Nincs statikus állapot, ha nem mozogsz, csak gyűlnek a kilók...", "A sport konzervál, a nem sport nem konzervál..." . Tudok durvábbakat is, de legyen ennyi gondolatébresztőnek.  Szerintem mindenkinek megvannak azok a mondatok, amik valóban kirobbantják az enervált állapotból. Valljuk be, szeretnénk testileg-lelkileg egészségesek maradni, és a lehető legjobb állapotban megélni az éveket. Tudom, hogy a sport nem mindenek felett álló csodaszer, de egy fontos elem ahhoz, hogy jó kondiban maradjunk, és ez számomra nagyon nagy motiváció. 

 

6. Kezdj más sportba is

Ha úgy érzed, hogy egyáltalán nincs kedved futni, akkor érdemes a futóedzéseid számát és ezáltal a céljaidat is visszavenni. Teljesen normális, ha valaki besokall az edzéstervektől, a versenyektől, a heti 70 kilométertől. Keress egy másik sportot, amit szívesen csinálnál a kevesebb futás mellett. Ha nem olyan monoton edzés szempontjából a heted, sokkal nagyobb kedvel indulsz futni. 

 

 

Sok hasonló cikk íródott a témában, felsorolok még pár (állítólag)motiváló dolgot. Számomra ezek teljesen semlegesek és érzelmileg nem mozdítanak meg, de mások vagyunk, lehet, hogy neked meg pont ezek jönnek be. 

Jutalmazd meg magad

Ha elmész futni akkor is amikor nincs kedved, ajándékozd meg magad valamivel. Persze nem kell feltétlen egy csilliárdba kerülő futócipőt venned azért, mert lefutottad az esti 5 kilit. Lehet egy fejpánt, egy új csomag hajgumi .. bármi. Csaphatsz egy gyertyás fürdést vagy bármit, amit amúgy nem szoktál, de most "megérdemled".

 

Gondolj arra, hogy milyen jól érzed magad futás után

Én nagyon próbáltam erre az érzésre koncentrálni már, de nem hatott abban a bizonyos állapotban. Azért próbáld ki te is, hátha nálad működik majd.

 

Fuss más útvonalon

Lehet, hogy van az a fajta motiválatlanság amit ez az ötlet feldob. Maradjon itt ez a tipp, mások vagyunk. Működhet.

 

A listát kiegészíteni ér. Ha eljön a pillanat amikor indulni kéne, neked pedig nincs kedved, tudd, hogy nem vagy egyedül és ez minden (szinte minden) futóval megesik. Ha napi szintű ez a fajta motiválatlanság, akkor talán mégsem a futás a te sportod, és akkor sincs tragédia.