Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5+1 ok, amiért kezdőként beleszerethetsz a futásba

adamov_d | Futás közben ahogy telnek a kilométerek, úgy tisztulnak ki a gondolatok is – többek között ez is egy szuper előnye ennek a sportnak

Neked mi a történeted?

Ahány futó, annyi motivációs sztori és személyes történet, hiszen mindenkit más lobbant szerelemre a futás iránt. Nézzünk néhány nagyon gyakori okot.

 

 1. A láb mindig kéznél van

  Imádok crossfitre járni. Élvezem az úszást. A bringán pedig baromi jó érezni a sebességet. De mindennél jobban szeretem azt, hogy a futáshoz tényleg nem kell semmi más, csak egy pár futócipő, és már mehetek is. Mehetek hajnalban, este, sőt, a pandémia alatt, még a korlátozás idején is igazoltan sportolhattam a szabadban. A futáshoz nem kell órarendre jelentkezni, nyitva tartást nézni, hanem csak venni egy nagy levegőt és elindulni. Ez az egyszerűség talán a futás legnagyobb vonzereje számomra.

 2. Szabadság, szeretem

  Az egyszerűség fontos, de ugyanennyire fontos az a szabadság is, amit a futás nyújt. A futásnál én dönthetem el, mikor, merre, mennyit és kivel futok. Én döntöm el, hogy közben mire gondolok. Hogy a saját kedvemre kocogok vagy elindulok versenyeken is. És ahogy telnek a kilométerek, a testem ellazul és a szervezetem teszi a dolgát: a teljesítmény élménye dopamint, endorfint és szerotonint termel, amik együttesen euforikus érzést hoznak létre bennem, amitől szinte szárnyra kapok. Az én tapasztalatom az, hogy a futás a legtermészetesebb nyugtató és stresszlevezető, amihez, ahogy már mondtam, szerintem a futócipőn kívül tényleg semmi különösebb felszerelésre nincs szükség.

 3. Önismeret-növelő kilométerek

  Nekem könnyű, mert én megtaláltam magam a futásban. Engem feltölt, kikapcsol és motivál. Felnőttként kezdtem futni, minden kényszer nélkül. Megtapasztaltam, hogy milyen „csak úgy” futni, milyen, ha egy edző támogat, és milyen az, ha hónapokon át keményen kell edzeni egy kitűzött célért. Akárhogy is teltek a futással töltött kilométerek, mindegyik méter megtanított valamit magamról és a saját működésemről. Megtanultam, hogyan tudom legyőzni a saját akadályaimat, milyen esetekben borulok ki a legkönnyebben, milyen megküzdési stratégiáim vannak, mire és kikre számíthatok egy-egy nehéz helyzetben. Ez a sok-sok tudás azért különösen hasznos, mert nemcsak futás közben, hanem a mindennapokban is kamatoztatni tudom őket!

 4. Cél előttem, cél utánam

  Pontosan 20 éve futok. A három gyermekem születése miatt néhány hónapos időszakok kimaradtak, de alapvetően végigfutottam az elmúlt két évtizedet. A futás számomra egyfajta Élet Iskolája volt, ami megtanította nekem a céltervezés fontosságát. Ha van célom, rögtön jobban beosztom az időmet, figyelek magamra és az életmódomra, készítek akciótervet és a vágyott A terv mellé, gyártok B, C és D forgatókönyveket. Hát nem remek? És azokat a lépéseket, amiket a futás során fel tudok építeni és meg tudok valósítani, simán megvalósíthatom a való életben is. Megtanultam, hogy mikor segít az utamon egy jó célállítás, és mikor érdemes kicsit ellazulni és sodródni egy kicsit az árral, a célokat picit elengedve.

 5. Ha kell egy kis agymosás

  A legjobb, legkreatívabb ötleteim futás közben támadnak. Ha nincs kimondott versenycélom, vagy épp nem akarok résztávos-meghalós edzést, hanem csak úgy kocorászni egyet, az hihetetlenül képes átmosni az agyamat. Ahogy telnek a kilométerek, úgy tisztul ki a fejem is. A problémák és nehézségek más dimenzióba kerülnek, átstrukturálódnak a gondolatok, egyszerűen rend lesz a fejemben.

 

+1: Eggyé válni a természettel

Városi lány vagyok. A természet kedves arcával a mindennapokban, haragos arcával leginkább a futásaim során találkoztam. Futottam már combig érő hóban, jeges patakban, 38 fokos kánikulában, orkánszerű szélben és özönvízszerű esőben is. Kapaszkodtam gyökerekbe, csúszkáltam tükörsima domboldalon, süllyedtem bokáig mocsaras sárba. Ezek mindegyike komfortzónán kívüli terepfutós emlék. De mind akkora élményt adott, hogy a mai napig, ha rám csörög egy futócimbora és a legszokatlanabb időjárási körülmények között elhív futni, boldogan bólintok rá a programra. Futás közben eggyé válni a természettel – ez a futás adta páratlan lehetőségek egyike.