Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futás és endorfin – honnan jön a flow?

@dylan.korn via Twenty20 | Az agy vegyületeinek köszönhető, hogy egy hosszútávfutó szorongási szintje nagy valószínűséggel sokkal alacsonyabb, mint az átlagos embereké

Különös lelkiállapot futás közben.

Gyakran halljuk, hogy az endorfin a test természetes fájdalomcsillapítója. Az endorfin néhány tulajdonsága megegyezik az ópiátokéval. Amikor fájdalmas vagy stresszes szituációba kerülsz, a szervezet endorfint szabadít fel, ami segít csökkenteni a fájdalmat, és nyugalmas, relaxált, euforikus állapotba kerülni. Amikor valaki fut, a megerőltető tevékenység közben endorfin szabadul fel, a futót pedig egy különös lelkiállapot fogja el: ez a flow érzés.

 

Hogyan működik az endorfin

Az endorfinnak több mint 20 különböző fajtája létezik. Ezeket a fehérjéket az agyalapi mirigy és a hipotalamusz termeli válaszul az edzés közben érzett fájdalomra vagy a stresszes helyzetekben érzett izgatottságra. Az akupunktúra, a csokoládé és az erős paprika szintén arra sarkallja a szervezetet, hogy endorfint állítson elő.

A fájdalomra reagálva endorfin árad az idegrendszerbe, oda, ahol az ópiát receptorok felfedezték a fájdalom forrását. Sőt, az endorfin boldoggá is tesz, fokozza az immunrendszer működését, javítja a memóriát, harmóniában tartja az étvágyat, hozzájárul a szexhormon felszabadulásához, és segít megfelelő szinten tartani a test hőmérsékletét. Szóval bármikor, amikor nevetsz, stresszelsz, szexualitást élsz meg, edzel vagy fájdalmat érzel, endorfin jut a véráramba.

 

Történet

Az endorfin jelenlétét az 1970-es években két egymástól független kutatás is igazolta. Mindkét esetben állatok agyát tanulmányozták a tudósok. John Hughes és Hans W. Kosterlitz Skóciában, az Aberdeen Egyetemen először izoláltak endorfint egy malac agyában. Ezzel párhuzamosan Rabi Simantov és Solomon Snyder amerikai kutatók egy borjú agyában azonosították az endorfint. Időközben azt is azonosították, hogy az endorfin jelen van az ember szervezetében is, és a legtöbb állatban képes olyan hatásokat kiváltani, akár a morfium.

 

A fájdalomcsökkentő hatás

Számos különböző neurológiai kutatás is feltárta, hogy az emberi test endorfint tartalmaz, melyet az agyalapi mirigy állít elő, ha stresszes vagy fájdalmas helyzetbe kerül az illető. Ez az endorfin interakcióba lép a receptorokkal, hogy több dopamint engedjenek a testbe, ami tovább csökkenti a fájdalom érzését. Ez a folyamat kísértetiesen hasonlít a morfium használatakor jelentkezőhöz.

Ha egy mesterséges fájdalomcsillapító jut a szervezetbe, mint amilyen a morfium, az hatással van a természetes endorfinra. A fájdalomcsillapító az agyban lévő legtöbb receptort lefoglalja. A test érzékeli ezt, és cserébe kevesebb természetes fájdalomcsillapítót termel. Azonban ha a mesterséges fájdalomcsillapító távozik a szervezetből, nagyon sok receptor kiürül. Ez endorfin utáni sóvárgást idéz elő, így kezdődik a mesterséges fájdalomcsillapítóktól való függőség. De a természetes formájában az endorfin nem veszélyes vagy addiktív.

 

Flow érzés

Nagyon sok futónál a hosszú futások alatt eufóriaérzés jelentkezik, ami hasonlatos ahhoz az élményhez, amit a különböző drogok fogyasztói tapasztalnak. A legtöbben ilyenkor megnyugtató békesség érzéséről, boldogságról, könnyedségről, eufóriáról és megnövekedett fájdalomtűrésről számoltak be. Egy 2008-ban publikált tanulmány szerint ezek az érzések az agyban megnövekedett endorfinnak köszönhetők. Bár az endorfin következetesen megjelenik a szervezetben futás közben, és természetesen növekedésnek indul a szintje a véráramban, a kutatások szerint túl nagyok ahhoz, hogy a véráramból az agyba jussanak. Tehát nem ez a kémiai anyag felelős a flow érzéséért.

Egy 2015-ös, egereken végzett kutatás szerint a flow érzésért inkább egy neurotranszmitter lehet felelős, az anandamide, egy endocannabinoid, ami az endorfinnal együtt jelenik meg a véredben futás közben. Mivel mindkét kémiai anyag megfigyelhető volt az egerekben a mókuskerékben való futás közben, a kutatók gyógyszerekkel mind a két kémiai anyag hatását blokkolni tudták. Amikor az endorfint blokkolták, nem jelentkezett a mindent elsöprő nyugalom érzésére, valamint a megnövekedett fájdalomtűrés is eltűnt. Azonban amikor az anandamide felszabadulását blokkolták a kutatók, a flow teljes egészében eltűnt. A kutatók így arra jutottak, hogy az anandamide lehet a kulcsa a flownak.

Még sok kutatás szükséges hozzá, hogy a kutatók megtalálják a flow érzés működésének pontos működését, és azt, hogy melyik kémiai anyag felelős pontosan érte, de a kutatások egyre inkább arra mutatnak, hogy az endocannabiodok fontosabbak az endorfinnál.

 

Az endorfin hosszú távú hatásai

Az agy vegyületeinek köszönhető, hogy egy hosszútávfutó szorongási szintje nagy valószínűséggel sokkal alacsonyabb, mint az átlagos embereké, és kevésbé is érzékeny a fájdalomra. A neurotranszmitterek, például a dopamin, szerotonin és norepinefrin szintje szintén emelkedik edzés közben, ami jó érzést biztosít az edzés elvégzése után.

Ha csak mostanában kezdtél el futni, ne keseredj el, a testmozgás rendszeresítésével te is elérheted a nyugodtság, relaxáltság, fájdalomtűrés és teljes harmónia szintjét. A kutatások szerint gyakrabban érezzük ezeket a jó érzéseket egy hosszú futás után, amit, úgy tűnik, erősen befolyásolnak az endokannibinoidok, amilyen anandamide. Ez arra is ösztönöz, hogy újra és újra elmenj futni, annak ellenére, hogy a futás idő- és energiaigényes.

A cikket lektorálta Dr. Gasparics Roland, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum belgyógyásza, diabetológusa.
Forrás: verywellfit.com - Endorphins and the Runner's High