Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A 10 legpraktikusabb tanács kezdő terepfutóknak

123RF

Hogyan kezdd el?

Ha meguntad az aszfaltszaggatást, és irigykedve nézegeted terepfutó ismerőseid fotóit a közösségi hálón, akkor legfőbb ideje, hogy te is kimerészkedj a természetbe. Szerintem a terepfutás nemcsak változatos és kalandos, hanem lelkileg is feltölt. Íme, 10 valóban használható tipp, amit érdemes megfontolnod, ha szeretnél belevágni a terepfutásba.

1. Keress egy könnyen futható terepet!

Ha még teljesen kezdő vagy a terepfutásban, akkor érdemes sík vagy enyhén lankás terepen kezdened az új futóműfajjal való ismerkedést. Ennek a célnak tökéletesen megfelelnek a parkok földes, kavicsos vagy fahánccsal felszórt útjai, a tanösvények vagy a széles erdei utak. Ha szereztél már némi rutint, akkor választhatsz dimbes-dombosabb részt is, a lényeg, hogy megszeresd és egyre jobban megismerd az új futótereped.

 

2. Alkalmazkodj a terephez! 

Az egyik legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy ne akard rögtön megfutni az összes emelkedőt. Miért? Mert az emelkedőn való felfutásnak külön technikája van, amit ráérsz elsajátítani. Ráadásul, bár furcsán hangzik, a terepfutásnak része az emelkedőkön való gyaloglás. Hidd el, van olyan emelkedő, amin még a világ terepfutó élmezőnye is gyalogol. Egyszerűen megvan az a pont, ahol már takarékosabb felfelé gyalogolni, mint futni. Éppen ezért ne hasonlítsd az eddigi aszfaltos edzéseiden megszokott tempót és egységnyi idő alatt megtett távot a terepfutó teljesítőképességedhez.

 

3. Futócipőt a futóboltból!

Idővel érdemes a terepfutós edzéseidhez beszerezned egy terepfutó cipőt, amiben biztonságosan tudsz futni, akár az eső utáni csúszós-köves talajon is! Persze nem kell azonnal beruháznod egy méregdrága cipőbe, de ha rákapsz a természetben futkosásra, és később rendszeresen futsz majd terepen, azt ajánljuk, hogy szakember segítségével vásárolj egy olyan lábbelit, ami megfelelően tartja a lábad, és jól tudod használni az általad választott terepen. De ne aggódj, az első pár próbakörre nyugodtan elmehetsz aszfaltos futócipőben is.

 

4. Ne menj egyedül!

Ha egyáltalán nincs rutinod, csatlakozz néhány futás erejéig egy tapasztalt terepfutóhoz vagy a helyi terepfutó közösséghez. A természetben ugyanis nincsenek utcatáblák, cserébe viszont van rengeteg ösvény és erdészeti út, ami keresztbe-kasul fut az erdőben. Ha nem ismered ki magad, könnyen eltévedhetsz. Ugyanakkor egy rutinos, a környéket jól ismerő terepfutó megmutathat pár klassz ösvényt, amin később egyedül is bátran mozogsz majd. Akár egyedül, akár társsal futsz, kezdd el használni a turistajeleket, hisz az erdőben a jelek mentén tájékozódik minden futó.  Okostelefonoddal kövesd a futásod útvonalát, ez egy plusz biztonsági faktor, hogy tudd, hol jársz pontosan az erdőben.

 

5. Első a biztonság!

Mindig legyen nálad telefon, mielőtt elindulsz terepre, hogy ha bármi történne veled, azonnal tudj segítséget hívni. Persze nem mindenhol van térerő, ezért edzés előtt mondd el valakinek (párodnak, barátodnak, szüleidnek), hogy merre fogsz futni, és körülbelül mikor érkezel vissza. Még a rövidebb edzésekre is vigyél magaddal egy kis vizet és valami ennivalót. Nem árt, ha egy biztonsági ezrest is becsempészel a zsebedbe, arra az esetre, ha valami miatt buszjegyet kellene venned hazafelé.

 

6. Merj megállni!

A természetben futni egy csoda. Gyönyörű fények, meseszép táj, felbukkanó vadak. Épp ezért élvezd ki, amit látsz és érzel. Állj meg vagy válts gyaloglásra, és szívd magadba a téged körülölelő terep szépségét. Ne azzal törődj, hogy mennyi idő alatt teljesítetted a távot, és hányszor álltál meg, hanem add át magad a természetnek, és élvezd ki ezt a csodás időtöltést.

 

7. 10 km aszfaltos futás ≠ 10 km terepfutás

Lehetsz bármennyire gyakorlott aszfaltos futó, valószínűleg izomlázad lesz az első néhány alkalom után. Ne felejtsd el, hogy 10 km aszfaltos edzés nem egyenlő 10 km terepfutással, ezért fokozatosan szoktasd magad az új futóterephez. Nagyon fontos, hogy edzés előtt melegítsd be, és futás után a kissé megfáradt, elsavasodott izmokat nyújtsd le, sőt ajánlom, hogy masszázst is iktass be időről időre.

 

8. Figyelj az öltözködésre!

Kánikulában és fagyban is lehet futni, a szervezet alkalmazkodik hozzá, de tiszteld a természetet, soha ne becsüld le az erejét. Fontos, hogy mindig le- és fel tudj venni egy-egy réteg ruhát. Ennyi tartalék, főleg, ha magasabb helyen tervezel futni, mindig legyen nálad. Ha megszereted a terepfutást, érdemes beszerezned egy terepfutó-hátizsákot, amibe könnyen belefér egy vékony kabát és más, a futáshoz szükséges dolog is (víz, frissítő, zsebkendő, fejlámpa).

 

9. Kullancsok és rovarok

Bár kullancscsípést bárhol össze lehet szedni, erdőben járva mégis érdemes megtenni a lehetséges óvintézkedéseket. Érdemes kullancs elleni spray-t használni, amivel futás előtt fújd be magad, illetve futás után is mindig ellenőrizd a tested. Ha rendszeres erdőjáró leszel (bár nem csak akkor), érdemes konzultálnod a háziorvosoddal a kullancs encephalitis védőoltásról.

 

10. Látni és látszódni

A hajnali és esti futások elengedhetetlen tartozéka a fejlámpa, ami megkönnyíti a tájékozódást az erdőben. Ha nem vagy biztos benne, hogy még világosban visszaérsz, rakd a zsebedbe, vagy a futózsákodba a lámpát, és vidd magaddal. Ugyanennyire fontos, hogy téged is lássanak. Ezért érdemes fényvisszaverő felületekkel ellátott futóruhát választanod a terepes edzéseidre.

 

+1 Ne félj a sártól!

Mikor volt utoljára olyan, hogy beleléptél egy pocsolyába, átgázoltál egy sártengeren vagy épp agyagos talajt tapostál? A terepfutás ezt a lehetőséget is megadja a számodra! Ne félj az új közegtől, próbálj ki mindenféle terepet, és találd meg a számodra legszerethetőbb és legfuthatóbb ösvényeket.