Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Neked mit jelent a futás?

Istock | Bármi is a célod, a futásban mindig megtalálhatod önmagad

„Vibrálóbbá és intenzívebbé teszi az életet.”

A kilométerek számának fokozatos növelése a sok közül csak az egyik mutatója annak, hogy mennyire érzi sikeresnek, elégedettnek, teljesnek magát egy futó. Az alábbiakban néhány legendás és tapasztalt futó gondolatait olvashatod a futásról, amelyek minket is motiválnak az edzések és a versenyek során – akár a kilométerek gyűjtögetése, a sebesség növelése, a fogyás, az egészség megőrzése, a mentális erő megszerzése, a vélt határaink átlépése vagy egyszerűen csak a jó közérzet elérése a cél.

És neked mit jelent a futás?

 

Testi-lelki egészség

Minden alkalommal, mikor futócipőt húzol, és elindulsz futni, újabb lépéseket teszel a testi és lelki egészségedért.

„Az én első számú célom és iránytűm a futásban: ha megőrzöm az egészségemet, és jól érzem magam, akkor lehetőségem van következetesen edzeni, élvezni a tréningeket és megvalósítani a versenycéljaimat. Egyébként 2018-ban visszaértem a papír alapú edzésnapoló vezetésére, és azt tapasztalom, hogy azóta sokkal részletesebb jegyzeteket írok a közérzetemről, az érzéseimről.” (Camille Herron, ultrafutó, a 24 órás futás női világcsúcstartója)

 

Teljesebb élet

A futásban az a jó, hogy hozzáad az életedhez, a személyiségedhez, és ahogy már mi is olyan sokszor leírtuk: az egyik legnagyszerűbb módszer a stressz ellen.

„Futok, mert ha nem tenném, tunya és morcos lennék, és túl sok időt töltenék a kanapén. Futok, hogy belélegezzem a friss levegőt. Futok, hogy felfedezzek. A futás vibrálóbbá és intenzívebbé teszi az életet, és ezt szeretem benne. Arról szól, hogy általa megtaláljuk a belső békénket.” (Dean Karnazes, ultrafutó, a Badwater győztese 2004-ben, a 4 Desert Race Series bajnoka 2008-ban)

Csak fuss!

A futás nem függ nemtől, bőrszíntől, vallási hovatartozástól, külalaktól és még hosszan sorolhatnánk. Csak tőled, a céljaidtól és a vágyaidtól.

Ha futsz, futó vagy. Nem számít, hogy milyen messzire vagy milyen gyorsan, hogy csak most kezdted vagy már húsz éve csinálod. Nincs szükség engedélyre, belépőre, tagsági kártyára. Csak arra, hogy fuss.” (John Bingham, író, maratoni futó)

 

Te és az erőd

Megtanít élvezni a pillanatot, küzdeni, feloldódni a jelenben, megismerni önmagad, átlépni a határaidat, legyőzni a holtpontokat – és ezeket a tapasztalatokat az élet minden területén hasznosíthatod.

„Mindig is szerettem futni... A futás során te vagy és az erőd. Bármilyen irányba elindulhatsz, futhatsz lassan vagy gyorsan, harcolhatsz az elemekkel, ha szeretnél, és új utakat fedezhetsz fel a lábaid és a tüdőd erejének segítségével.” (Jesse Owens, rövidtávfutó, az 1936-os berlini olimpia négyszeres bajnoka)

 

Bármilyen céllal nekikezdhetsz

Ahány futó, annyi motiváció. Valakit a versenycéljai visznek előre, van, aki „szimpla” örömfutó, és akad például olyan is, akinek ez a közösségi programja, a barátaival együtt eltöltött minőségi idő. A lényeg, hogy tudd, miért indulsz el, innentől kezdve már nyert ügyed van.

„A futás nekem meditáció, az elmém kitisztítása, egy »kozmikus telefon«, a hangulatjavítóm, és mindemellett a spirituális közösségem.” (Lorraine Moller, új-zélandi olimpikon maratonista, az 1992-es ötkarikás játékok bronzérmese)