Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futás munka mellett?!

Instagram @runboulet | Magda Boulet, innovációs és kutatási fejlesztési alelnöke egy táplálékkiegszítőket gyártó cégnek, aki terepfutó eredményeit szinte végig úgy érte el, hogy közben teljes munkaidőben dolgozott

Mindenki sakkozik az idejével.

Edzésre, futásra időt szakítani soha nem könnyű, hát még akkor, ha teljes munkaidőben dolgozik valaki reggeltől késő délutánig. Ilyenkor igazán szükség van a jó szervezőkészségekre és alkalmazkodási, újratervezési képességekre. Olyan futókat szedtünk össze, akik a sikeres, profi pályafutásuk mellett teljes munkaidőben dolgoznak, az ő tippjeik jönnek.

Multitasking

Irtó menő fogalom manapság, ez az, amikor több dolgot csinálsz egyszerre (mi gyerekesek ezt úgy nevezzük: anyaság).

Mary Cain, pályaatléta 800m, 1500m, 3000m futószámokban

 

 

Mary Cain sikeres középtávfutó, aki teljes erőbedobással edz a 2021-es olimpiára, miközben teljes munkaidőben dolgozik. Mary azt mondja, számára erőt ad az, hogy nem „csak” futó, mert így úgy érzi, máshol is szükség van rá, más területen is fontos, ez pedig önbizalmat ad neki. Mary egyik tippje, hogy megpróbál több dolgot egyszerre csinálni. Például nyújtás közben intézi a telefonhívásai egy részét, így két olyan dolgot letud egyszerre, ami így fele annyi idő. (Természetesen nem ajánlom senkinek, de nekem volt olyan csapattársam, aki edzés közben vett részt a konferenciahívásokon. Amikor elindult a konferencia, beköszönt, majd lenémította a mikrofont, és csak hallgatta a többiek értekezését. Ha kérdeztek tőle valamit, gyorsan megállt és válaszolt. Mi pedig jókat derültünk ezen. Figyelem, csak nagy létszámú konferenciáknál ajánlott!) Mary ezen kívül a regenerációs eszközök használata közben is beiktat 1-1 feladatot, például amikor online meetingje van, egy speciális levegővel működő relaxáló eszközt tesz a lábára.

Időzített futás

 
Instagram @willisnick
|
Nick Willis pályaatléta két kisgyermek édesapja. Akkor jár futni, amikor a gyerekek már lefeküdtek aludni, így nem a közös időből vesz el az edzései miatt

 

Ha valaki teljes munkaidőben dolgozik egy irodában, a futásra 3 idősáv áll a rendelkezésére: reggel, ebédidőben és este. Nick Willis szintén távfutó, aki az olimpiára készül. Teljes állása mellé Nicknek van egy 6 és egy 2 éves gyerkőce. Az ő tippje, hogy akkor jár futni, amikor a gyerekek már lefeküdtek aludni, így nem a közös időből vesz el. Profi futó lévén napi 2 edzése van, a könnyű futását reggel végzi, hogy még azelőtt hazaérjen, hogy a srácok felkeltek. Nicknek van egy igazi regeneráló trükkje. Az esti futást egy 10 perces relaxációval kezdi, hogy kicsit lecsendesedett, tiszta fejjel vágjon neki az esti etapnak.

Nehezebb kilépni az ajtón

Míg a legtöbb profi futó számára a futás és járulékos tevékenységek jelentik az egyetlen munkafeladatot a nap folyamán (ez persze abszolút nem vesz el a teljesítményükből), addig egy munka mellett futó számára igazán nagy kihívás az elindulás is. Bár a legtöbben azt mondják, szeretik, és jó, hogy nem „csak” a futás körül forog az életük, bizony kihívást is jelent a versenyszintű futás és a napi munka összehangolása. Magda Boulet (nyitófotónkon), innovációs és kutatási fejlesztési alelnöke egy táplálékkiegszítőket gyártó cégnek, aki terepfutó eredményeit szinte végig úgy érte el, hogy közben teljes munkaidőben dolgozott. Magda azt javasolja, "próbáljunk időt találni a pihenésre, regenerálódásra és a következő edzésre való ráhangolódásra". Ha ez megvan, könnyebb lesz elindulni a következő edzésre.  

Kis változások, nagy sikerek

Egy nagy versenyre való felkészülés nagyon nagy idő- és energiabefektetést igényel, ami teljes koncentrációt és átalakulást jelent táplálkozásban, társadalmi életben és elköteleződésben. Főleg ha éppen most váltasz egy „átlagos” és a sportos életmód között, érdemes kis léptékben haladni, nem kell egyből fejest ugrani a váltásba. A profi sportolók is sok esetben fokozatosan illesztik az két életüket egymás mellé, ők sem egy huszárvágással lettek egyszerre sportolók és dolgozó emberek, csupán így alakultak a motivációik és az életük. Magda Boulet azt mondja: „Mindnyájan értékesebb emberek leszünk attól, ha célokkal tűzdelve éljük az életünket, ezért ne add fel sosem az álmaid! Merj nagyot álmodni, de ne legyél telhetetlen, reális célokat tűzz ki!”

Extra tippek a jó teljesítményhez:

Mindig legyen nálad futócucc – egy lemondott meeting helyett irány a pálya. Ha két megbeszélés között az elsővel hamarabb végeztél, esetleg olyan munkád van, ami miatt sokat utazol, használd ki az alkalmat a napi futásra! Az extra idő remek lehetőség arra, hogy meglegyen a napi edzésed!

Légy rugalmas – a fenti szerencsés esettel szemben lehet olyan is, hogy a megbeszélés egyszerűen nem akar véget érni, bejön még valaki az irodádba és még valamit kérdez, bejön egy túlóra vagy csak nem tudtál végezni a napi feladatokkal a munkaidő végére. Fontos, hogy ilyenkor ne szegje kedved az, hogy nem a terv szerint alakult a nap, ettől még nem feltétlenül kell lemondanod a napi edzésről. Kicsit variáld át a dolgokat, akár köss kompromisszumot önmagaddal, hogy aznapra mégis egy rövidebb, pörgőst edzést futsz a középtempós hosszabb helyett.

Ha úgy érzed, pihenj – az sem a futó, sem a dolgozó énednek nem tesz jót, ha kizsigereled a tested és elméd. Ha úgy érzed, totálisan kimerültél, nincs kedved semmihez, inkább tedd félre a futást egy időre. Soha ne feledd, hogy ez egy hobbi, amit azért csinálunk (hobbifutóként), mert szeretjük, örömet okoz, ha kizsigerel, akkor gond van. Mindig figyelj a tested jelzésire, ha túledzettség jeleit tapasztalod magadon, érdemes változtatni, visszavenni a terhelésből. Ha pedig nyaralni mész, és nincs kedved futni (ahogy például dolgozni sem), na bumm, a világ nem fog összedőlni!

Használd ki a futás és a munka adottságait – Legyen a futás fejszellőztetés, gondolkodás, stresszlevezetés, tudatosan használd így az edzéseid, így nagyobb kedvvel és energiával fogsz elindulni, mert tudod, a végén sokkal jobb mentális állapotba kerülsz majd egy nehéz munkanap után is! A munka pedig legyen a futó éned pihenése, ha irodai munkát végzel, felfoghatod úgy, hogy most éppen regenerálódási lehetőséget adsz a lábadnak (amit egyébként akár fel is polcolhatsz az asztal alatt!).