Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fáradt vagy? Pihenj! – A túledzésről

Istock | Bár futó körökben népszerű az a szemlélet, hogy fáradtság ellen a legjobb a futás, mégis vannak olyan helyzetek, amikor valóban arra van szükség hogy kihagyd az edzést, és pihenj.

Figyeld a tested jelzéseit!

Edzünk és edzünk, majd egy nap arra ébredünk, hogy nincs kedvünk futni, ingerlékenyek vagyunk a párunkkal, a barátokkal. Mi történt?

Miért szerelmesedünk bele a futásba annyira? Mert a futás pozitív élményeket ad, és a teljesítés örömével ajándékoz nap mint nap. Aztán eljön a pillanat, amikor számunkra is érthetetlen módon, a kezdeti lelkesedés elillan, és nem értjük, miért! 

 

Amikor futni kezdünk, a  teljesítőképességünk eddig nem tapasztalt magaslatai hatalmas sikerélményt adnak, ezért megszállottként vetjük bele magunkat az újabb és újabb kihívásokba. Az első öt-tíz kilométer elérése után további terveket szövögetünk, a félmaratonra gyúrunk, és sokunk számára a maraton is elérhető közelségbe kerül. Észre sem vesszük, hogy a túlzásba vitt edzésekkel szinte kiszipolyozzuk magunkat.

 

Én is beleestem ebbe a hibába

A maratonom teljesítése után én is mániákus futásba és edzésbe kezdtem, és hiába kaptam jószándékú figyelmeztetéseket, csak a testem igen komoly jelzései tudtak megállásra kényszeríteni. Ekkor már orvosi vizsgálatok is igazolták, hogy nem fordítottam kellő időt az edzések után regenerációra, és a pihenésre. Azóta minden maratont teljesítő futótársamnak elmesélem figyelmeztetésül a történetem. A kemény munka a futásban is meghozza gyümölcsét, csakhogy a testünk nem egy gép, amit elég beprogramozni, és feltétel nélkül teljesíti terveinket. A pihenés, a feltöltődés ugyanolyan fontos része az edzéseinknek, mint a résztávok vagy a hosszú futások. Ha erre nem figyelünk tudatosan, nemcsak a futás adta öröm fog elveszni, de a túledzés hibájába is eshetünk és talán örökre abbahagyjuk a futást, mondván: ez engem tönkre tesz.

 

A túledzés jelei

1. Érzelmi és hangulati változásokat tapasztalsz magadon

„Valami történt velem”-írja Murakami Haruki, Miről beszélek, amikor futásról beszélek c.  a 100 km-es Szaromai-tavi ultraversenyét követő érzéseiről. Az író arról számol be, hogy a versenyt követően a futás iránti vágy mintha eltűnt volna belőle, a futások száma pedig csökkenni kezdett az életében. 

2. Depressziós, motiválatlan vagy mindenben

Úgy érezheted, mintha kikopna a futásokból és az életedből is az öröm. Hirtelen minden céltalan és nehézkes: a versenyek, a futások nyűggé, nehéz feladattá alakulnak át. Amikor felhúzod a cipődet, hogy futni indulj, nincs benned az a bizsergés, hogy de jó, indulok!

3. Érzékeny, sértődött emberré válsz
Számomra az egyik legmegdöbbentőbb változás az volt, hogy elvesztettem a humorérzékem: mindenen megsértődtem, és minden, a környezetemből érkező segítő szándékot támadásként kódoltam. Valami belső feszültség lesz úrrá ilyenkor az emberen, amivel nem tud mit kezdeni.

4. Jönnek a sérülések

Hajtottak a céljaim, nem bírtam nyugton maradni, edzettem az utolsó csepp erőmig, miközben egyik sérülésből a másikba estem.

5. Megváltoznak az alvási szokásaid
Túledzés gyanúját veti fel, ha megváltoznak az alvási szokásaid, ingerlékeny és indokolatlanul feszült vagy.

6. Csökken a libidód

Sajnos a túledzettség a szexuális életedre is rossz hatással lehet, hiszen a libidó csökkenését is tapasztalhatod.

7.Állandóan fáradt és kimerült vagy.

8. Ízületi és izomfájdalmaid lesznek.

9. Szapora szívverést tapasztalsz.

10. Csökken az étvágyad.

11. Ingadozik a súlyod.

12. Gyakrabban vagy beteg, mint általában.

13. Emésztési problémáid jelentkeznek.

14. Elmarad a menstruációd.

15.Megmagyarázhatatlan fejfájás kínoz.

 

Mit tehetsz, ha a túledzés tüneteit tapasztalod magadon?

A túledzettségnek csak egyetlen hatékony gyógyírja van, a pihenés és az előírt vagy tervezett edzések átgondolása. Csökkentsd az intenzitást, az időtartamot, vagy tarts több hét teljes pihenőt. Amatőr futóként a legpraktikusabb tanács, hogy figyelj a tested jelzéseire és értelmezd azokat! A futás az egyik legcsodálatosabb tanítómestered, hiszen folyamatosan arra késztet, hogy együttműködj a testeddel. Nem kell mindenáron lefutni az edzéseket, ha te magad is érzed, hogy valami nincs rendben. Ha a túledzés tüneteid tapasztalod magadon, figyelj még jobban a minőségi táplálkozásra, a megfelelő folyadék fogyasztásra és esetleg gondold meg, hogy ha komoly céljaid vannak, edzői segítséggel készülj a jövőben.

Adj időt a testednek és lelkednek, hogy újra vágyj a futásra!