Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Egy jó edzőtárs mellett javulhat a futóteljesítményed

by Pressmaster | Egy hozzád passzoló edzőtárs mellett javulhat a teljesítményed és a motivációd is a futásban

Ha elfogy a motiváció… szerezz egy edzőtársat!

Vannak azok az edzések, amikor jó kiszakadni a mindennapokból és egyedül gyűrni a kilométereket. És vannak azok a futások, amikor szükség van társaságra, motivációra és nem utolsó sorban támogatásra. Ilyenkor jól jön egy edzőtárs.

Egy nemzetközi szaklap, az International Journal of Sports Physiology and Performance az év elején publikálta annak a kutatásnak az eredményét, amelyben férfi futók 10 kilométeres teljesítményét vizsgálták. Amatőr, de gyorslábú sportolók sebességét tanulmányozták és arra voltak kíváncsiak, eltér-e az időeredményük akkor, ha egyedül teljesítik a távot, vagy versenyhelyzetet teremtve, többen indulnak együtt. Természetesen nem meglepő eredmény született: az egyedül futott átlageredmény 40:28 perc volt, míg a párban vagy csapatban futott 39:32. És most te is gondolj vissza a te legjobb eredményeidre. Nagy valószínűséggel te is vagy versenyeken futva vagy egy jó edzőtárs társaságában futottad.

 

Ha elfogy a motiváció…

A motiváció a sportban elengedhetetlen, hiszen minden olyan tényezőre hatással van, amely befolyásolja a teljesítményt: fizikai erőnlét, technikai és taktikai edzés, mentális felkészülés, valamint a mindennapi életstílus is ide tartozik. A fontosságának oka pedig az, hogy saját magunk tudjuk kontrollálni. Ha van motivációnk, simán több időt fordítunk a futásra, több és minőségibb edzést végzünk, hogy még magasabb szintre emelhessük az edzettségi fokunkat. Viszont vannak napok, amikor a legkevésbé sincsen kedvünk kimenni futni vagy elvégezni az előre betervezett keresztedzést. Na, ilyenkor jó, ha van egy edzéstárs, aki már a puszta jelenlétével beindítja újra a motivációnkat. De nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy jó edzőtárs kiválasztásánál?

 

Edzettségi szint

Lehet, hogy jól kijöttök egymással a futópályán kívül, de ha nem vagytok legalább megközelítőleg hasonló szinten, akkor hosszú távon nem fog működni a közös edzés. Hiszen, ha te 5:30-as tempóval nyomod az edzéseket, ő pedig 6:10-el, akkor egy idő után nehezen fogsz motiválódni mellette – inkább átmész mentorba. Ez egyébként egy nagyon felemelő és hasznos feladat, csak hát, nem profitálsz belőle túl sokat, ha minden edzésed azzal telik, hogy motiválod és húzod a másikat, de téged nincs, aki támogasson és fejlesszen. Ideális, ha az edzettségi szintetek hasonló, mert így lehetőség nyílik az egészséges versengésre, és így az edzés is dinamikusabb és hatékonyabb lesz.

 

Hasonló célok

Noha nem kizáró tényező, ha eltérő céljaitok vannak, de fontos, hogy egy irányba mutassanak. Például, hogy fejlődni szeretnétek, vagy ugyanarra a versenyre készültök, vagy mindketten PB-t szeretnétek futni a következő szezonban. Ha közös a cél, az edzőtársad átsegíthet az olyan holtpontokon, melyeken egyedül sem fizikailag, sem lelkileg nem tudnál egyedül átkeveredni.

 

Időbeosztás

Az is fontos szempont, hogy az időbeosztásod és a bioritmusod hasonló legyen, mint a partneredé. Bizony nagy kihívás közös időpontot egyeztetni egy egyedül élő lány és egy kétgyermekes anyuka esetében, de ugyanez érvényes egy szabadúszóként dolgozó futó és egy multis alkalmazott párosára. Ha jól működik a párosotok, de napközben nehéz megoldani a közös edzést, csapassátok a futásokat hajnalban vagy este.

 

Megbízhatóság

Egy edzőtárs pozitív mentális és emocionális hatással lehet rád, de csak akkor, ha megbízható. Nem hagyja ki és nem mondja le utolsó pillanatban az edzéseket. A megbízható társra rá lehet bízni magad, ha éppen határaidat feszegeted, mert biztos lehetsz benne, hogy a te érdekeidet nézi, és tudja, mennyit kell segítenie és motiválnia egy-egy edzés elvégzésénél.