Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fogyás és teljesítményfokozás a táplálkozási napló segítségével

Istock | Aki a fejlődésért és/vagy fogyási célokkal sportol napi rendszerességgel, annak igazán hasznos lehet a táplálkozási napló vezetése és kiértékelése

Képet adhat arról, hogy mit érdemes megváltoztatni az étrendben.

Ahány futó, annyi cél a futásban. Van, aki egyre jobb teljesítményt szeretne elérni, van, aki a súlyvesztés miatt vág bele, és akad, aki a futás öröméért, a jó közérzet eléréséért rója a kilométereket. A sporttal szorosan összefügg az étkezés, és aki a fejlődésért, illetve fogyási céllal – vagy mindkettővel – sportol napi rendszerességgel, annak nagy segítséget jelenthet egy táplálkozási napló és annak kiértékelése. De mi is ez a módszer, és pontosan hogyan érdemes vinni? Állandó szakértőnkkel, Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakemberrel beszélgettünk a témáról.

 

A táplálkozási napló segít, hogy pontos képet kapj a bevitt tápanyagok mennyiségéről

– A táplálkozási napló a táplálkozási szokások felmérésének egyik eszköze, tulajdonképpen jellemzően ez a leggyakrabban használt módszer, ha az egyéni étkezési szokásokat szeretnénk felmérni – kezdi Lilla. – A naplóval kapcsolatban az a legfontosabb, hogy a vezetője minél pontosabban leírja, hogy az adott napon mit és mennyit evett, ivott. Tehát az adagnagyságok, a mennyiségek is rendkívül lényegesek.

Ha szakmaibb oldalról nézzük, akkor a táplálkozási napló vezetésének megvan a kívánt módszertana.

– A szakemberek által leggyakrabban használt módszert úgy hívják, hogy standardizált három napos táplálkozási napló. Két, nem egymást követő hétköznapnak, valamint egy hétvégi napnak kell feljegyezni az étkezéseit: mindegy egyes elfogyasztott élelmiszert, ételt, a lehető legpontosabban, akár a márkát megjelölve, és feltétlenül a mennyiségekkel, illetve az étkezések időpontjával együtt. Ezekből a feljegyzésekből aztán a szakember egy súlyozott átlagot számít.

A táplálkozási napló akkor működik igazán jól, ha azt utána egy szakértő vagy akár a napló vezetője ki tudja értékelni valamilyen szoftver vagy alkalmazás segítségével. A szoftveres kiértékelés során nem csak azt nézzük meg, hogy mennyi kalóriát fogyasztottunk el, hanem képet kapunk arról is, hogy például a makro- és mikrotápanyagok, a hozzáadott cukor és a rostok bevitele részletesen miként alakult, és ez miképpen felel meg az ajánlott napi bevitelnek.

Azaz ha számokat tudunk kapcsolni az étkezéseinkhez, az segíthet abban, hogy szükség esetén a céljainknak megfelelően átalakítsuk, módosítsuk a táplálkozásunkat.

 

 

Digitális táplálkozási napló otthon

Ha nincs lehetőséged szakemberhez fordulni, saját magad is megpróbálkozhatsz a megbízható ingyenes vagy fizetős szoftverek használatával.

– Léteznek magyar nyelvű szoftverek, ilyen például Nutricomp vagy az ingyenes Kalóriabázis, és számos telefonos applikáció is elérhető. A külföldi szoftverek közül kettő van, amelyik ingyenes, és nagyon népszerű, ezáltal pedig eléggé széleskörű az adatbázisuk a termékek tekintetében. A Cronometert nagyon szeretem, többek között azért, mert ásványianyag- és vitaminbevitelt is számít, megbízható adatbázisokat használ, és például a fehérjék esetében aminosavakra is lebontja az élelmiszereket. Amit még sokan használnak, és rengeteg magyar termék is szerepel az adatbázisában, az a MyFitnessPal. Ezekhez telefonos app is van, ami azért hasznos, mert bárhol is vagy, rögtön tudod rögzíteni, amit megettél. És ha már ez a téma szóba került: csak utólag, esténként kitölteni a táplálkozási naplót azért nem szerencsés, mert nem biztos, hogy mindenre emlékszel majd, amit napközben elfogyasztottál. Ezért praktikus a telefonos app. De megoldás lehet az is, ha lefotózod az ételt, mielőtt megeszed, és este a telefonról visszanézve töltöd ki a táplálkozási naplót – mondja Lilla.

Fontos, hogy nagyon tudatosan nézd meg, hogy a szoftverbe mit írtál be, és milyen adatokat használsz az ételadatbázisából, mert azok a megbízhatók, amelyek hitelesített laboroktól származnak. Általában meg is van adva egy adott élelmiszernél, hogy egy felhasználó vitte fel az adatokat vagy egy hitelesített labor a forrás.

– Ha valaki zömében magára főz, és ki is méri a hozzávalókat, valamint olyan alapanyagokat használ, amelyek a szoftverben eredetileg is benne vannak, például zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsfélék, tejtermékek és így tovább, akkor a vitaminok és ásványi anyagok tekintetében is feltehetően pontos adatokhoz fog jutni. Akadhatnak persze apró hibák vagy eltérések, de aránylag pontos értékeket kaphat a felhasználó a szoftver használata során. A felhasználók által bevitt adatok esetében sokszor csak az élelmiszercímkén szereplő makrotápanyag-adatok szerepelnek, így például a vitamin- és ásványianyag-bevitelt illetően torzíthatják az eredményeket.

 

 

Mit kell rögzíteni a táplálkozási naplóba? 

– A szoftvereknél be kell állítani a felhasználói adatokat, mint például életkor, magasság, súly, aktivitási szint. Megadhatók a sportolási szokások, sőt, akár a sportcélok, fogyási célkitűzések is. A szoftver kikalkulálja a felhasználónak, hogy mekkora energiabevitelre van szüksége napi szinten, és ajánlást is tesz, hogy ezt hogyan ossza fel a szénhidrát-, a fehérje- és zsírbevitel tekintetében. Felhasználóként tehát látod ezeket az irányszámokat, és ha beviszed a rendszerbe a napi elfogyasztott táplálék- és folyadékmennyiségedet, akkor utána össze tudod vetni az irányszámokkal. Ha odafigyelve használsz egy megbízható szoftvert, akkor elég jó képet kaphatsz arról, hogy a táplálkozásod mennyire felel meg a szervezeted számára optimálisnak.

Nyilván egy dietetikus, egy táplálkozástudományi szakember, főleg aki a sporttáplálkozás tudományában járatosabb, ennél többet tud kiolvasni az adatokból

– A szakember bekéri a napi edzéseid adatait, tudja és látja, hogy mikor sportoltál aznap, milyen típusú és milyen időtartamú volt az edzésed, és az edzésedhez hogyan igazodott a táplálkozásod. Mindehhez pedig megbecsül egy felhasznált energiamennyiséget. Ezáltal több információt kaphatsz arról, hogy mennyire optimális a táplálkozásod – magyarázza szakértőnk. – De maguk a szoftverek is készítenek egy napi összefoglalót, amit este érdemes lekérni és áttekinteni. Ebből láthatod, hogy a személyre szabott ajánlásoknak mennyire feleltél meg aznap.

 

Kezdő naplózóknak

– Ha most kezded a naplózást, akkor első körben érdemes azzal foglalkoznod, hogy a makrotápanyagokból, azaz a szénhidrátból, a fehérjéből, a zsírból mennyire felel meg a napi bevitel a javasoltaknak – mondja Lilla. – Emellett természetesen fontosak az olyan paraméterek is, hogy például a vitaminok és az ásványi anyagok, a rostok, a hozzáadott cukrok tekintetében mennyi a bevitt és az optimális közti eltérés. De első körben a makrotápanyagokkal kezdj!

 

A füzetben vezetett táplálkozás naplónak is pozitív hatása van

Hogyan segít a táplálkozási napló azoknak, akik nem szeretnének szoftvert igénybe venni?

– Vannak erre vonatkozó kutatások is, melyek szerint már csupán az, hogy pontosan leírjuk, hogy mit eszünk, és lemérjük az adagokat, segíthet abban, hogy tudatosabban, fókuszáltabban figyeljünk oda a táplálkozásunkra – mondja szakértőnk. – Könnyen elképzelhető, hogy a napló segítségével már egy laikus is észrevesz hibákat. Ha tényleg feljegyezel mindent, a csipegetést, a nassolást is, és ez tudatosul benned a naplót olvasva, átnézve, az tényleg támogathat a megfelelőbb étrend és táplálkozási szokások kialakításában.

 

A kitöltés fő szabálya: az őszinteség

– Ennek az elvnek a betartását kérem a klienseimtől is. Nem érdemes a három napos naplózás idején a teljesen optimális étkezésre törekedni, csak azért, hogy megfelelj a szakembernek és jó eredményeid legyenek. Mert ha mintaszerűen eszel három napig, aztán az elemzés során minden rendben lévőnek tűnik, akkor később nem teljesen érthető, hogy miért következett be 10 kiló súlynövekedés fél év alatt, miközben a napló alapján jó a táplálkozásod... Ez persze egy sarkított példa, de jól mutatja, hogy miért annyira lényeges és elengedhetetlen ehhez a módszerhez az őszinteség, valamint az, hogy a napló valóban az egyénre jellemző szokásokat tükrözze (tehát az ünnepek és nyaralás alatt írott táplálkozási napló nem igazán jó).

 

Mit érzel?

– A „mit?” és „mennyit?” kérdések mellett a „mikor” is sok mindent megmutat egy táplálkozási naplóban, valamint az sem mindegy, hogy hogyan és hol készült az ételt: saját magad főzted, rendelted, étteremben etted – hívja fel a figyelmet Lilla. – És legalább ennyire fontos feljegyezni azt is, hogy hogyan érezted magad az adott étel elfogyasztása után, ez az úgynevezett tüneti napló. Ha valakinél felmerül például valamilyen élelmiszerallergia vagy-intolerancia gyanúja, annak felderítéséhez is jó információforrás lehet egy táplálkozási napló. Itt megint bejön az őszinteség kérdésköre: nem szabad szégyenkezni, ha egy bizonyos étel elfogyasztása után az illetőnek hasmenése volt, ezt is fel kell írni. Vagy ha futás közben merül fel valakinél emésztőrendszeri panasz, azt is fontos felírni a naplóba, mert kiderülhetnek olyan tényezők, hogy például a sportolás előtti rostbevitelre reagál rosszul a szervezete. Ugyanígy az étellel kapcsolatos intenzív érzéseket is feljegyezheted: ha például egy tábla csoki eltüntetése után masszív lelkifurdalás következett, az is fontos információ lehet akár saját magadnak, akár a szakembernek. A társult érzések tehát, mind a fizikaiak, mind a lelkiek, a napló lényeges elemeinek bizonyulhatnak.

Légy pontos!

Ha táplálkozási naplót vezetsz, akkor tedd azt pontosan, mert így lesz igazán informatív.

– Tapasztalataim szerint nagyon eltérő az emberek lelkesedése a témával kapcsolatban. Van, aki hajlandó ebbe energiát fektetni, és abban a három napban mindent grammra kimér, az instrukcióim alapján vezeti a naplót. És akad, aki elnagyoltabban írja, és bizony az „egy adag rántott hús sült krumplival” nem elég egy ilyen napló pontos kiértékeléséhez... Inkább vezesd pár napig nagyon pontosan, mint hosszabb távon felületesen.