Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

4 trükk, hogy megerősítsd az önbizalmad a futóverseny előtti napokban

halfpoint | A célversenyedet megelőző 1-2 hét idegőrlő lehet, de van néhány mentális technika, ami segíthet csökkenteni a feszültséget és elűzni az önbizalomhiányt

Hajrá, menni fog!

Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a futónál a kiszemelt futóverseny előtti napokban negatív gondolatok jelentkeznek. „Biztosan készen állok?”, „Tuti menni fog?”, „Mi van, ha nem készültem eleget?”. Ha veled is előfordul, hogy ilyenkor egy kis önbizalomhiánnyal küzdesz, tudd, hogy nem vagy egyedül! Ne hagyd, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak rajtad, és szabotálják a kemény munkát, amit a versenyfelkészülésbe fektettél.

Van néhány apró mentális trükk, amelynek segítségével legyőzheted az önbizalomhiányt és megnyerheted a „mentális csatát”, hogy a verseny napján lélekben és fejben is erősen állhass rajthoz.

 

 1. Használd a vizualizációs technikákat!

  Az egyik legelterjedtebb technika, amit sok futó alkalmaz, hogy gondolatban végigmennek a versenypályán. A megmérettetés előtti napokban minden este lefekvés előtt – vagy a számodra alkalmas időpontban – szánj néhány percet arra, hogy elképzeld, ahogy teljesíted a versenyt a rajttól kezdve egészen a célvonalig. Képzeld el azokat a kihívást jelentő helyzeteket, amik felmerülhetnek, és azt is, hogy miként fogsz ezeken túljutni, hogyan fogod ezeket megoldani. Ha néhányszor fejben végighaladsz a verseny útvonalán, magabiztosabban fogsz rajthoz állni.

 2. Foglald le magad!

  A versenyt megelőző 1-2 hét jellemzően a tapering időszaka, amikor tudatosan visszavesz a futó a terhelésből, könnyített edzéseket végez. Ez persze jól eshet az intenzív munkával járó hetek, hónapok után, de azt is magával hozza, hogy több időd van gondolkodni – és elbizonytalanodni. Éppen ezért ilyenkor érdemes lefoglalni magad: például kezdj bele egy új regénybe, próbálj ki egy új társasjátékot, foglalkozz többet azokkal a hobbijaiddal, amik a futás miatt talán kicsit háttérbe szorultak. De ez csak néhány ötlet, bármi jó, ami lefoglal annyira, hogy ne (csak) a versenyen pörögj, és elűzd azt a zavaró gondolatot, mely szerint „Jaj, biztosan nem edzettem eleget!”.


 3. Bízz az elvégzett munkában!

  És ha már a „biztosan nem edzettem eleget” kérdéskör felmerült: a célverseny előtti napokban nagyon gyakori jelenség, hogy elkezd a futó azon aggodalmaskodni, hogy vajon tényleg megtett-e mindent, tehetett-e volna többet a siker érdekében, valóban készen áll-e... Azért is fontos legyőzni ezeket a gondolatokat, mert ahogy a szakértők is mindig hangsúlyozzák: ezekben a napokban már nem szabad pótolni az esetlegesen korábban elmaradt edzéseket, mert többet ártanak, mint használnak. Ha követted az edzéstervedet, becsülettel odatetted magad és egészséges vagy, akkor próbálj megnyugodni, és bízz az elvégzett munkában! Hidd el, meg fogja hozni a gyümölcsét!

 4. Támogató szavak

  Ha elbizonytalanodnál önmagadban, és egyedül nem tudsz kikeveredni a kétely csapdájából, akkor keress valakit, akiben megbízol, aki jól ismeri ezt a helyzetet, és aki tanácsot adhat, valamint csillapíthatja az idegességedet. Lehet ez a személy az edződ, az egyik futócimborád, a legjobb barátod vagy a párod, a lényeg, hogy hagyd magad felvidítani, támogatni, és hidd el, amikor azt mondja: „Hajrá, sikerülni fog, meg tudod csinálni!”

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: runningmagazine.ca