Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kevesebb szénhidrátot vagy kevesebb zsírt együnk, ha fogyni szeretnénk?

Minél korlátozóbb egy diéta, annál kevésbé fenntartható hosszú távon.

Amikor valaki fogyókúrába kezd, gyakran nyúl olyan csábító divatdiétákhoz, amelyek gyors fogyással kecsegtetnek. A hosszú távon nem igazán sikeres, ám annál hangzatosabb programokkal ellentétben az alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrend valóban tartós súlycsökkenést hozhat. De amikor eldöntöd, hogy diétával szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól, talán nem is gondolsz arra, hogy ez a változás többről szól, mint hogy egyszerűen csak kiválasztasz egy makrotápanyagot (akár a szénhidrátot, akár a zsírt), és csökkented annak bevitelét egy vagy két hónapra! Mind az alacsony zsírtartalmú, mind az alacsony szénhidráttartalmú étrend súlycsökkenést eredményezhet – más kérdés, hogy egészséges-e, hosszú távon fenntartható és eredményes lesz-e az ilyen típusú táplálkozás.

 

Mielőtt folytatnánk, egy fontos megjegyzést engedj meg: amennyiben korábban étkezési zavarral küzdöttél, mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt egész élelmiszercsoportokat elhagysz az étrendedből! Jó ötlet orvossal vagy dietetikussal átbeszélni az esetleges radikálisabb életmódváltást abban az esetben is, ha korábban nem volt hasonló jellegű problémád.

 

Diéta vagy életmódváltás?

Ha fogyni szeretnél, tisztában kell lenned azzal, hogy önmagában a diéta nem biztosítja az egészséges testsúly megtartását: az életmódváltás hosszú, több lépcsőből álló folyamat. A bevitt energia számlálásán kívül a pihentető, minőségi alvásra, továbbá a napi stressz minimalizálására is ügyelni kell. A fentieken kívül fontos, hogy ésszerű elvárásokat fogalmazz meg magaddal szemben, amelyek az egészségedet szolgálják. Nem minden fogyókúrás cél reális vagy elérhető, főleg akkor, ha annyira görcsösen befolyásolja mindennapjaidat, hogy az már kihat a mentális egészségedre is. Minden ember szervezete különbözően reagál az életmódváltásra, de amit fontos szem előtt tartani, hogy nincs csodabogyó és azonnali eredmény. A legfontosabb az, hogy végig szeresd önmagad és tarts tiszteletben a tested jelzéseit!

 

Amennyiben továbbra is érdekel, hogyan alakítsd át az étrendedet a súlycsökkenés érdekében, íme a legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell az alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírbevitelre fókuszáló diétákról.

 

Rövid távon mind a két módszer segít leadni pár kilót.

A napi energiabeviteled csökkentésével fogyni fogsz – teljesen mindegy, hogy a szénhidrát- vagy a zsírbevitelt csökkented. „Amennyiben szigorúan csak a súlycsökkenést nézzük, nincs különbség” – állítja Gary Foster, a Weight Watchers International kutatási vezetője, pszichológus, elhízáskutató.

Mivel a szénhidrát sok vizet köt meg, így a szénhidrátbevitel csökkentése gyors kezdeti súlycsökkenést eredményez, köszönhetően a leadott víznek.  De fogyni fogsz mind az alacsony szénhidráttartalmú, mind az alacsony zsírtartalmú étrenddel, amíg a teljes napi kalóriabevitel kevesebb mint az elégetett energia.

 

A fő probléma abban rejlik, hogy minél inkább korlátozó a diéta, annál kevésbé tartható.

A kezdeti súlyvesztés azt a látszatot kelti, hogy jó úton jársz, de tudnod kell, hogy az ilyen diéta nem tartható fenn hosszú távon az elhízáskutató szerint. Az egyes élelmiszerek kizárása az étrendből vonzó megoldás lehet, tekintettel arra, hogy a szabályok könnyen követhetőek, de egy idő után unalmasak lesznek és hiányérzetet eredményeznek. Ezen a ponton pedig a legtöbb ember fel is adja a diétáját. Foster állítása szerint kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik hosszú távon is betartható, kalóriadeficitre épülő étrendet követnek, nagyobb sikerrel fogynak le, függetlenül attól, hogy mit ettek.

 

Fontos szem előtt tartani, hogy a fogyókúrák optimális esetben személyre szabottak.

Az az igazság, hogy ami nálad működik, az nem biztos, hogy a barátnődnél is fog. „Ez nagyon egyéni dolog – mondja Jackie Baumrind, dietetikus. – Ahelyett, hogy fogunk valamit és kizárjuk az étrendünkből, inkább nézzük meg, mi működik a mi esetünkben a legjobban” – ajánlja a szakember.

 

Nem minden szénhidrát és zsír van a testedre ugyanolyan hatással.

A szakértők között egyre inkább egyetértés van abban, hogy nem minden a kalóriaszámolás. Nem elég, hogy csökkented a bevitt kalóriák mennyiségét a fogyás érdekében, az is fontos, hogy miből származik a bevitt kalória. Ez az, ami igazán számít hosszú távon az egészséged megőrzése szempontjából. „A brokkoliban, a görögdinnyében és a spárgában lévő szénhidrátok meglehetősen különböznek a kekszekben, cukorkákban, süteményekben lévő szénhidrátoktól – hangsúlyozza Foster. – Az egészséges olajok és a telített zsírok eltérően viselkednek a keringésben.” Lehet, hogy a fogyás az elsődleges célod, de a megfelelő étkezési szokások kialakítása az, amiből hosszú távon igazán tudsz profitálni.

 

A legjobb megoldás, ha a bevitt zsírt és szénhidrátot csökkented, miközben az egészséges forrásokat választod.

A bevitt kalóriák csökkentésekor nem kell választanod a zsír és a szénhidrát között. Inkább csökkentsd mindkettőt kicsit – csak arra figyelj, hogy a nem egészséges forrásokból származókat hagyd el. Például csökkentsd a szénhidrátbevitelt úgy, hogy kevesebb süteményt, cukros müzlit és fehér lisztből készült ételt eszel, ugyanakkor iktass be az étrendedbe minél több teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.

 

Noha a telített zsírsavak sem olyan rettenetesen rosszak, mint ahogy azt korábban hittük, tudjuk, hogy számos egészségesebb zsiradék közül válogathatunk, ezeket érdemes napi szinten beépítenünk az étrendünkbe.

A zsiradékok közül részesítsd előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó forrásokat, különösen az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, például a lenmagot, kendermagot, chiamagot és tengeri halakat. Az egészséged és az optimális testösszetétel érdekében fogyassz az állati eredetű zsiradékok helyett inkább növényi olajokat, olajos magvakat, azokat is mértékkel!

Ha ezeket az elveket követed, automatikusan egészséges, tápanyagdús élelmiszereket fogsz fogyasztani, és jobban érzed majd, hogy mekkora adagokra van szüksége a szervezetednek.

Éppen ezért a szakértők egyetértenek abban, hogy az egészséges táplálkozási szokások kialakítása mindig eredményesebb, mint egyes élelmiszercsoportok kizárása vagy egy szigorú fogyókúra.

Nem győzzük hangsúlyozni: az egészséges életmódváltás mindig jobb, mint a gyors eredményeket ígérő divatdiéták. Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, a táplálkozási szempontból értékes ételek fogyasztása, valamint az adagnagyság ellenőrzése az, ami tartós fogyáshoz vezet. Lehet, hogy ez lassabb mód, de tartósabb!

Foster szerint szerencsére az emberek szokásai átalakulóban vannak. Korábban gyakran találkozott olyanokkal, akik azt mondták, hogy „csak fogyjak le, mindegy hogy hogyan!”  Ma már azt hangsúlyozzák, hogy „le szeretnék fogyni, de csak úgy, ha egészségesebb és fittebb lehetek, egyébként nem érdekel”. Annak tényleg nincs értelme, hogy hónapokon keresztül szenvedünk, majd a fogyókúra végeztével újra felszedjük azt, amit kínkeservesen leadtunk. Bár több türelmet és kitartást igényel, hogy egészséges és fenntartható módon adjuk le a felesleget, mégis megéri ezt a módszert választani.

 

Állóképességi sportolóknak az alacsony zsírbevitel kedvezőbb

Állóképességi sportolók számára az általánosan javasolt makro-arány inkább az alacsony zsírbevitelű diéta alapelveinek felel meg: 60 energiaszázalék szénhidrát, 15 energiaszázalék fehérje és 25 energiaszázalék zsír. Mivel a futóedzések során magasabb intenzitás esetén a szervezet zömében szénhidrátot hasznosít energiaforrásként, a jó sportteljesítmény érdekében elengedhetetlen a megfelelő szénhidrátbevitel. Alacsony szénhidráttartalmú diétával csak akkor kísérletezz, ha épp nem készülsz komolyabban valamilyen megmérettetésre.

 

A self.com Low-Fat or Low Carb Diet: Which is better for your weight loss című cikkét Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember lektorálta és dolgozta át.