Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Motiváló „futótárs”: az edzésnapló

Istock | Az edzésnaplót vezetheted a telefonodban, a számítógépeden vagy akár egy jegyzetfüzetben is

Miért érdemes vezetni?

Az edzésnapló vezetése és az egyes edzésekről való rövidebb-hosszabb beszámolók megírása nagyszerű módja annak, hogy futóként fenntartsuk a lelkesedést, a motivációt, sőt, akár az önbizalmunkat is erősítheti.

 

Ha van egy kitűzött cél a futásban, legyen az például egy adott táv vagy időtartam teljesítése vagy mondjuk a fogyás, az odáig vezető út egyes lépéseit, szakaszait jelentik az edzéseink, az edzéstervünk. Hasznos és fontos dolog, ha előre tud tervezni a futó – de az sem hátrány, ha visszamenőleg is áttekintheti a már elvégzett feladatait, a teljesítményét, sőt, az edzés közben megélt érzéseket, tapasztalatokat. És ami plusz előnye: az edzésnapoló vezetése és az edzések adatainak monitorizása önbizalmat adhat azokban az időszakokban, amikor kicsit csökkenne a motiváció, a lelkesedés.

 

 

Emlékezni a jóra

Mindannyian tudjuk, milyen klassz – felemelő, felszabadító, euforikus? – érzés egy-egy jól sikerült edzés. De mitől „jó” egy edzés? Számos tényező befolyásolja: az adott napi erőnlétünk, az időjárás, a lelkiállapotunk és így tovább. Ám sajnos – teljesen természetes módon – ezekre a jól sikerült edzésekre néhány nap múlva már nem biztos, hogy igazán jól emlékszik az ember, és ahogy telik az idő, még inkább elhomályosulnak az emlékek. Ha viszont az edzésnaplóba az aznap teljesített edzéstípus, táv, idő, tempó és más hasznos adat mellett arról is írsz pár (vagy akár sok, ahogy tetszik) gondolatot, hogy hogyan érezted magad és miért, máris ott lesz feketén-fehéren az a pár (vagy sok) motiváló sor, amit a későbbiekben bármikor elővehetsz, akár verseny előtti lelki erősítés céljából!

 

 

Tanulni a „rosszból”

És az előző pont ellentéte... Nos, a „rosszul” sikerült – tehát nem úgy, ahogy magunktól elvártuk volna vagy ahogy az edzéstervünkben elő volt írva – futásokat legszívesebben kitörölné az ember az agyából. Ez természetes. Pedig ezekről az alkalmakról is érdemes megemlékezni néhány sorban: minden egyes nem jól sikerült edzés azt fogja bizonyítani a későbbiekben, amikor újra jobban fut a szekér vagy esetleg ismét kisebb-nagyobb gödörbe kerülsz, hogy: „No lám, voltam ennyire lent is, ha onnan ki tudtam mászni, akkor most is menni fog!”

 

Mi működik? Mi nem működik?

Van néhány alapvetően fontos kérdéskör, ami minden futót érint, ilyen például a frissítés is. A frissítés témáján jól bemutatható, miért hasznos az edzésnapló!

A frissítést bizony gyakorolni kell (erről többek között ebben a cikkünkben is olvashatsz), és a tanulási folyamat során megtapasztaltakat kifejezetten hasznos felvinni az edzésnaplóba az adott edzéshez: Mennyi és milyen folyadékot ittál? Természetes frissítést használtál vagy sporttermékeket? Hogy reagált az adott italra, ételre a szervezeted? Van, aki viszonylag gyorsan rátalál a számára megfelelő frissítési stratégiára, másnak viszont időbe telik, mire mindent kitapasztal. Ha a frissítéssel kapcsolatos egyéni megfigyeléseidet írásban is rögzíted, végül egy összefoglaló képet kaphatsz arról, hogy mi működött, mi nem működött.

 

 

Írj annyit, amennyit kedved van

Az adott edzésnaphoz tartozó leírásnak egyáltalán nem kell hosszúnak, mélyrehatónak lenni, akár 1-2 mondatban, a legfontosabb kulcsszavakat használva is lejegyezheted a lényeget. Az a fontos, hogy tartalmazzon néhány egyéni részletet, amiből az újraolvasáskor segít könnyebben visszaemlékezni az adott tréningre. De persze ha szeretsz írni, és van rá időd, megalkothatod az aznapi edzésről szóló saját Háború és békédet. Teljesen személyiség- és hangulatfüggő, hogy ki milyen típusú naplóíró.

 

Hogyan vezesd?

Ez is teljesen egyéni. Vannak, akik ragaszkodnak a klasszikus módszerhez, a kézzel vezetett edzésnaplóhoz, elemzéshez. De gyűjtheted az adatokat és a megjegyzéseidet egy számítógépes doksiban, táblázatban. A legmodernebb verzió persze a különböző applikációk, edzésprogram-felületek használata (például a Strava, a TrainingPeaks stb..), amelyek a sportóráddal is összeköthetők, ha van ilyen eszközöd.

Az a lényeg, hogy azt a módszert találd meg, ami neked valóban működik és bejön, mert az edzésnapló akkor a leghasznosabb, ha tényleg vezeted, és nem csak hébe-hóba, kampányszerűen írsz meg egy-egy bejegyzést.

 

 

A végére egy rövid személyes történet: vezettem már kézzel írt edzésnaplót, Google-táblázatos edzésnaplót hosszú évekig, végül nekem a TP vált be. És az, hogy minden edzésről kell írnom néhány mondatot, jó pár bakimat segített felismerni. Egyszerűen azért, mert mikor az ember megpróbálja lejegyezni az tapasztalatait, az érzéseit, jobban belegondol abba, hogy mi miért történhetett. Így jöttem rá például arra, hogy miért éreztem magam gyengének bizonyos edzéseken, és abban is nagyon sokat segített, hogy mikor hónapokig tartó „futógödörben” voltam, akkor vissza tudtam olvasgatni a korábbi tréningek leírásait, tehát kaptam egy kis emlékeztetőt arról, hogy mire vagyok képes, ha nem adom fel.