Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futás esőben – pro és kontra

Istock | Vannak akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert csend van, jobb a levegő és senki sincs az utcákon, erdőkben.

Nem árt megbarátkozni az esővel futás közben, hiszen a versenyen is eshet.

Lássuk be, a legtöbbünket nem túlságosan inspirál futásra, amikor odakint esik, mert senki se szeret rommá ázva, vacogva, akárcsak félórát is kocogni. Az esős futásoknak mégis megvan a maga bája. Íme pár pro és kontra ért az esőben futással kapcsolatban.

Szeresd az esőt, mert ha utálod, attól még nem fog elmúlni – ősi monszun mondás.
 1. Tiéd a világ!

  Alig van ember az utcán. Ha akad, vigyázz, ki ne szúrja a szemedet az esernyőjével!

 2. A versenyen is eshet

  Egy évben viszonylag kevés olyan nap, hét van, mikor az időjárást tekintve tökéletesek lennének a körülmények futásra. Persze relatív, kinek mi a tökéletes, mert van, aki a 40 fokot érzi komfortosnak, én személy szerint 10 fok alatt érzem azt, hogy nem izzadok, és nem kell minden egyes boltba négykézláb bekúsznom némi vízért. Mindenesetre a legtöbbször vannak nehezítő körülmények, szél, hó, kánikula, mínuszok és persze az eső, melyeket jobb úgy felfogni, hogy ettől is erősebb és kitartóbb leszel. 1-2 óra esőben futás felkészít fizikailag és lélektanilag is arra, hogy egy hosszabb versenyen talántöbb időt is el kell töltened az esőben. Nekem sincs túl sok motivációm nekiveselkedni a futásnak esőben, de belegondolva, hogy 2 éve Sárváron a 24 órás versenyen kábé 20 órán át szakadt az eső, akkor azt mondom, nehogy már ezt a kis esőt ne bírjam ki.

 3. Esőben a természet is más

  A vízáztatta fáknak, talajnak megvan a maga szépsége, attól függetlenül, hogy te már nyakig saras vagy, plusz jó képeket is lehet készíteni. Ha a cipőd már úgyis elázott, akkor jókat lehet dagonyázni, pocsolyákba ugrálni, mint gyerekként. Peppa malacnak, a fiam kedvenc mesefigurájának is ez a kedvenc hobbija, nem véletlenül. :)

 4. Hősnek érzed magad

  A futópad nem az ördögtől való masina, de ha mégis a szabad ég alatt futnál, utána sokkal büszkébbnek érzed magad, hogy igen, megcsináltam, kemény vagyok, és a következő alkalommal is bátrabban veselkedsz neki a zord időjárásban történő edzésnek. Nekem lélektanilag jó elfutni egy konditerem mellett, hogy lássák, engem biz' nem tántorít ám el holmi felhőszakadás. Ők valószínűleg nem így gondolják, hanem bolondnak néznek, de kellemes pár percig ebben az illúzióba ringatni magam.

 5. Megtalálod a megfelelő öltözéket

  Ami fontos, ha esőben indulsz futni, az a megfelelő öltözék. Vannak esőálló kabátok, sapkák, nadrágok, melyek nem engedik át úgy a vizet. Ezek fontosak ahhoz, hogy megelőzz egy esetleges megfázást. Az én szerelésem általában egy rövidnaci vagy térdig érő cicanadrág, ha nincs még túl hideg, póló, és fölé egy szélálló kis dzseki, na meg a fejkendő, de ez csak az én fétisem, valószínű egy spéci futósapi praktikusabb ilyen esetben.

Nézzük, miért NEM jó esőben futni!

 1. Úgyis átázik mindened

  Hiába vannak spéci felszerelések, vagy borsos az áruk vagy nem megfelelőek. Egy széldzseki nem véd meg az esőtől, könnyen átázik, viszont a teljesen esőtaszító felsőnek megvan az a hátránya, hogy egy idő után megsülsz benne, és alatta kezdesz el keményen izzadni. Én még csak a széldzsekiket és egyéb hosszúujjú felsőket próbáltam, egyik se különösebben vált be eső ellen. Inkább csak egészségügyi okai vannak, egy esetleges tüdőgyuszi megelőzésére, mert az elázás önmagában nem gond, de ha hideggel párosul, és hajlamos vagy a meghűlésre, akkor érdemes erre figyelni. Nem kell feltétlenül a legdrágább darabot megvenni, már számos olyan csoport van a Facebookon is, ahol töredékárért tudsz venni új vagy jó állapotban lévő dzsekit, nadrágot.

  A legjobb esőkabátom

  Amikor a 24 órás versenyen sok órán keresztül szakadt az eső, kényszermegoldásként használtam egy 3 helyen kilyukasztott kukászsákot, aminek az alján volt egy lyuk a fejemnek, kettő az oldalán a karjaimnak, így bújtam bele. Nagyon klasszul működött, mert melegen tartott és nem is ázott át.

 2. Az idő is lassabban telik

  Túl sok élvezetes percet nem tud okozni megázva a szélben futni (és a szél mindig szembe fúj, mint az tudjuk). Ilyenkor jól tud jönni egy hasonlóan elvetemült futótárs, aki hajlandó veled kimenni, és edzés közben beszélgetni vagy együtt lihegni. Akármi is, a másik jelenléte inspiráló tud lenni. Ebben ugyan nincs túl sok tapasztalatom magányos farkasként, bár voltak közös edzéseim szakadó esőben, amire el nem mentem volna, ha nem tudom, hogy rajtam kívül ott lesz még 10 ember, így viszont "fun" volt. Szükségmegoldásnak jöhet még a zenelejátszó, bár az nekem az esőben fél óra után használhatatlanná ázik. Szóval: az idő is lassabban telik az esőben.

 3. Könnyebben lesérülhetsz

  Egy-egy pocsolya eltakarhatja az úthibákat, így könnyen lehet egy kellemetlen bokaficam a vége, terepen külön nehezítő tényező a csúszós út, esésveszély. Ezért mindenképp jobban oda kell figyelned, hogy hová lépsz, ami persze nagyobb koncentrációt igényel, különösen, ha még sötét is van. Ha egyedül futsz, és a közelben nincs elérhető távolságban segítség, mindenképp legyen nálad mobil arra az esetre, ha valami baj történne.

 4. Szomorú hangulatú a futás

  A magam részéről meglehetősen introvertált vagyok, de sokakat valószínű zavar, ha egyedül kell futni az amúgy is depresszív időben, csak arra koncentrálva, hogy mikor lesz már vége. Nyugalom, sok edzés egyik legélvezetesebb része, mikor vége van. Utána hatványozottan jól fog esni egy forró zuhany, fogj egy macskát, kávét, és most már bent a melegben nézd büszkeséggel a szakadó esőt. (Lehet, hogy ez nem is az esőben futás ellen szóló érv?)

 5. Padon kell edzeni

  Ha minden kötél szakad, akkor tényleg ott a futópad. Rossz hír, hogy ez talán még unalmasabb, mint egyedül az esőben, de legalább nem ázol. Ettől függetlenül én továbbra is arra biztatlak, hogy egyszer próbáld ki az esőben való futást. A csapadék kellemetlen, de nem harap, és elképzelhető, hogy olyan élményben lesz részed, hogy utána ki nem hagynál egy-egy esős napot.