Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A rózsaszín italoktól gyorsabban futhatunk? A brit tudósok szerint igen!

twenty20photos | De jó is lenne, ha minden rózsaszín italtól villámgyorssá és szupererőssé válnánk...

Mik vannak...

Talán teljes őrültségnek hangzik, mindenesetre egy tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a rózsaszín italok fogyasztása bizonyítottan javítja a teljesítményt. Mit is mondhatnánk... Ha a brit tudósok azt mondják, akkor biztos úgy is van! No de nem akarjuk elviccelni, ugyanis a jelenség hátterében egy jól ismert pszichológiai tényező áll, amely tényleg magyarázatot adhat erre a kérdéskörre.

 

Éljen a pink?

Futóként azzal tökéletesen tisztában vagyunk, hogy a megfelelő hidratálás mennyire fontos a teljesítmény szempontjából. A fent említett vizsgálatot lefolytató kutatók szerint viszont a megivott folyadék színe is kulcsfontosságú lehet.

A Westminsteri Egyetemhez tartozó Centre of Nutraceuticals tudósai által végzett kutatás szerint az edzés előtt fogyasztott rózsaszín színű ital fogyasztása 4,4%-kal növelheti az edzésen nyújtott teljesítményt, valamint fokozza a hangulatot, amitől könnyebbnek érezhetjük az erőkifejtést.

 

Tulajdonképpen placebo

A vizsgálatban résztvevőket két csoportra osztották, mindkét csoport tagjai 30 percig futottak futópadon, és mindegyikük ugyanazzal az itallal öblögetett – annyi kivétellel, hogy az egyik csoport italába rózsaszín ételfestéket kevertek. Meglepetés, meglepetés! A rózsaszín folyadékos tesztalanyok átlagosan 212 méterrel többet futottak 30 perc alatt, mint a másik csoport tagjai, az átlagsebességük is 4,4%-kal nőtt, valamint arról is beszámoltak, hogy jobban élvezték a futást.

A kutatók szerint a teljesítménynövekedés a placebohatásnak köszönhető: a rózsaszín élelmiszerek kapcsán az édes ízre asszociálunk, ezáltal – nagyon leegyszerűsítve – az agyunk elhiteti a szervezetünkkel, hogy cukrot, vagyis szénhidrátot kap. A szénhidráttól pedig, ugye, javulhat a teljesítmény.

 

GUMIBOGYÓSZÖRP!

Habár először nagyon mókásnak tűnt maga a kutatás és az eredmény is, de ha jobban belegondolunk... A mentális erőnk a legdurvább holtpontokon is átlendíthet minket, szóval az elménk simán meggyőzhet minket arról, hogy egy rózsaszín lötty tulajdonképpen a Gumimacik varázslatos gumibogyószörpje, amitől villámgyorsak és bitang erősek leszünk.

 

 

Ha rózsaszín – és valóban hatásos – italra vágysz, ebben az összeállításunkban megtalálod a házi készítésű görögdinnyés izotóniás receptjét:

 

 

 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: womensrunning.co.uk