Futás és hidratálás
Írj nekünk

Mennyi folyadékot kell bevinni egy hosszú futás közben?

Villámtippek

Istock | 60-90 percet nem meghaladó futóedzés esetén a folyadékpótlásra alkalmas lehet a víz, de ennél hosszabb terhelés során, már az elektorlit pótlásra is gondolni kell

Számos tényezőtől függ.

Mennyi az optimális folyadékbevitel egy hosszabb állóképességi edzés során? Táplálkozástudományi szakértőnk válaszol.

 

Az edzés közbeni verejtékezés mértéke 300-2400 ml/óra között mozog az edzésintenzitás, edzésidő, állóképesség, testösszetétel, tengerszint feletti magasság, hőmérséklet és páratartalom függvényében. Az American College of SportsMedicine állásfoglalása szerint hosszabb állóképességi edzés során az optimális folyadékbevitel általánosan 400-800 ml/óra, amelyet érdemes több részletben, kb. 15-20 percenként bevinni – írja szakértőnk, Csanaky Lilla a Frissítés maratonon vagy ultra távokon című cikkében.

Mivel a verejtékezés mértéke tág határok között változik, érdemes egy-egy hosszabb edzés előtt és után mérlegre állnunk annak érdekében, hogy testre szabhassuk az edzés alatti folyadékszükségletünket. Célszerű ruha nélkül vagy minimális ruházatban, a mellékhelyiség meglátogatása után megmérnünk a testsúlyunkat, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjuk.

Természetes, ha mozgás közben nem tudjuk teljes mértékben pótolni az elveszített folyadékot, de törekedjünk arra, hogy a veszteség ne érje el a 2 testtömeg-százalékot. Ha a futást követően többet mutat a mérleg, mint előtte, akkor valószínűleg túl sok folyadékot fogyasztottunk az edzés során.

60-90 percet nem meghaladó futóedzés esetén a folyadékpótlásra alkalmas lehet a víz, de ennél hosszabb terhelés során, már az elektorlit pótlásra is gondolni kell!