Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A kutatások szerint az örömfutás az agyműködésnek is jót tesz!

titovailona | A futásnak számos mentális előnye is van, mint ahogy azt futóként nap mint nap tapasztalhatjuk

Nem lepődtünk meg...

Persze, futóként szeretünk küzdeni, hogy elérjük a kitűzött célokat, de időnként az is felszabadító, amikor „csak úgy”, jólesően örömfutunk. Egy kutatás azt vizsgálata, hogy miért fontos a fizikai aktivitás az agyműködés szempontjából, és hogyan hat a depresszióval küzdők esetében.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy az örömfutástól jól érezzük magunkat, végül is pont ez a célunk vele! Nem meglepő tehát, hogy a tudomány is mindig arra a következtetésre jut, hogy az endorfinlöket mennyire hasznos számunkra!

 

Motivációs erő

A Frontiers in Psychiatry szaklapban közzétett vizsgálat során kifejezetten arra keresték a választ, hogy a sporttevékenységnek milyen jótékony hatásai vannak a mentális egészségre.

A kísérletben résztvevő alanyok mindegyikét depresszióval kezelték (és itt ki kell hangsúlyoznunk, hogy bár a futás eredményes lehet a tüntetek visszaszorításában, a szakember bevonása nélkülözhetetlen az olyan mentális betegségek sikeres kezelésében, mint a depresszió!). A tesztalanyok felének egy 60 perces edzésprogramot írtak elő, amelynek során erősítő, állóképességi (pl. futás) és koordinációs gyakorlatokat végeztek, és a gyakorlatok mindegyike az örömszerzést célozta meg. A program célja a fizikai és sporttevékenység iránti motiváció növelése és pozitív érzelmi válasz kiváltása volt

Hogyan érezték magukat a tesztalanyok? A kutatók azt vették észre, hogy mindegyikük játékosabbá és szociálisan nyitottabbá vált, ezek a tényezők pedig motivációs erőként bírtak, amikor nem volt kedvük az edzéshez.

 

Jótékony hatások

A vizsgálati eredmények is igazolták a megfigyeléseket. A depresszió egyik jellemzője, hogy visszaesik az agy neuroplaszticitása, amely az egészségesen működő agy fontos képessége: elengedhetetlen a többek között kiegyensúlyozott érzelemszabályozáshoz, valamint fontos szerepe van a sérülésekből történő felépülésben is. A fent említett vizsgálat edzésprogramját végző tesztalanyok esetében pozitív irányba változott a neuroplaszticitás, mindössze három hét elteltével!

Ez pedig mindenkinek jó, nem csak a depressziós tünetekkel küzdőknek, nyilatkozta dr. Karin Rosenkranz, a kutatás egyik vezetője. Azt is hozzátette, hogy a neuroplaszticitás javulása során az idegi kapcsolatok erősebbek és ellenállóbbak lesznek az agyban, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk is erősebbé váljon.

A jó hír tehát: a futás mentális és fizikai állapotunkra gyakorolt jótékony hatása nem csak akkor figyelhető meg, amikor komoly edzéstervet követünk gyorsulási és távnövelési céllal. Ha „csak” örömfutunk, az is igazi motivációs erővel bír, és hozzásegít minket ahhoz, hogy újra és újra futócipőt húzzunk. Akkor is, amikor épp nincs hozzá nagy kedvünk.

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: womensrunning.co.uk