Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Formaidőzítés: mi ez és miért fontos?

sportpoint74 | A formaidőzítés célja, hogy a főversenyeden a teljesítőképességed legjavát tudd nyújtani!

Periodizáció szakaszról szakaszra, avagy így érd el a csúcsformádat!

Csúcsforma. Sokszor halljuk ezt a szót, de vajon mindenki tudja, hogy pontosan mit is jelent? Ha a főversenyeden szeretnél te is a lehető legtöbbet kihozni magadból, akkor Szabó Anna triatlon- és futóedző cikke neked szól!

 

Miért kell a formát időzíteni?

Röviden: azért, hogy egy meghatározott időpontban (magán a versenyen) vagy időszakban (profi sportolók esetében például az olimpia) a teljesítőképességed legjavát tudd nyújtani. A formaidőzítés lényegében a csúcsteljesítmény nyújtását jelenti. Időzíteni pedig ezért kell, mert a topforma nem tartható fent hosszú távon. Gondoljunk csak egy autóra; ha mindig tövig nyomjuk a gázt, egy idő után tönkre fog menni a motor, legyen bármilyen erős. Ezért fontos a tervezés, pontosan akkor kell leadni a maximális teljesítményt, amikor arra szükség van.

 

Egy szót mondok: periodizáció

Hogyan érhetjük el, hogy akkor legyünk a legjobbak, amikor kell? Az úgynevezett periodizáció segítségével! Aki edzővel dolgozik, az bizonyára megfigyelte, hogy a terhelés mennyisége és intenzitása változó. Az, hogy mikor, mennyit és milyen intenzitáson edzel, nagyban függ attól, hogy az év mely szakaszában járunk.

Az edzések tervezése során ciklusokat kell meghatározni, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, sőt, akár egy szezonon belül megismétlődhetnek. Egy év az alábbi ciklusokból épül fel: alapozó időszak, formába hozó időszak, formában tartó időszak és az átmeneti időszak.

 

Alapozó időszak

Az állóképesség-fejlesztés, valamint a sikeres versenyzéshez szükséges fizikai és élettani feltételek kialakítása. Nagyrészt monoton, alacsony intenzitású és hosszú edzések alkotják. Legalábbis az első felében. A versenyidőszak közeledtével már itt is megjelennek az intenzívebb edzések, de a hangsúly az állóképesség fejlesztésén van, hogy felkészítsük a szervezetünket a rá váró intenzívebb terhelésre.

 

Formába hozó időszak

A formába hozó időszak során megjelennek a sportágspecifikus elemek. Az edzések intenzitása nő, mert a szervezetet fel kell készíteni a versenyidőszak sajátosságaira, ugyanakkor az állóképességi edzésmunka is helyet kap benne. Triatlon esetén például ebben az időszakban érdemes téglaedzést és kombi-edzéseket végezni.

 

Formában tartó időszak

Ez már maga a versenyszezon. Érzékeny időszak, hiszen, amint azt fentebb említettem, a csúcsformát nem lehet a végtelenségig fenntartani. Éppen ezért edzőként folyamatosan figyelem a sportolóim mentális és fizikai állapotát.

 

„Tapering”

A célverseny közeledtével már a jelentősen könnyített edzések kapnak hangsúlyt; a frekvencia és az intenzitás nem változik, de az időtartam jelentősen csökken. Ezt nevettünk „tapering” időszaknak. Erre azért van szükség, hogy a sportoló kipihenten és ereje teljében álljon rajthoz a főversenye előtt.

 

A csúcsforma-időzítés tehát nem egy könnyű feladat. Érdemes edző segítségét kérni, hogy a periodizáció optimális és a képességeknek megfelelő legyen, mert csak így fogod tudni kihozni magadból a maximumot.