Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Többet ésszel, mint erővel: 5 tipp, hogy fejben is erős legyél

A sport fizikai és fejmunka

A sport nem csak fizikailag erősít meg.

Egy-egy keményebb edzés vagy nehezítő körülmény az elménket is megedzi. Unalomig ismételt frázis, már-már közhely, hogy “fejben dől el”, de tény, hogy a mentális erőnk lehet sok esetben a titkos fegyver. Egyesek jobban bírják a nehéz helyzeteket, míg mások kevésbé “szeretnek” szenvedni és hamarabb feladják. Mutatunk 5 trükköt, hogyan legyél te is keményfejű, a szó jó értelmében.

 

Fókuszálj a jóra

Amire fókuszálsz, az valóra válik. Magyarul, ha arra koncentrálsz, hogy ez most mennyire rossz, akkor egyre rosszabb lesz. Jobban fogod bírni a szenvedést, ha nem arra figyelsz. Fókuszálj a következő frissítőpontra, vagy arra, hogy mit fogsz legközelebb enni, vagy az előtted futó hátára, a villanyoszlopokra, számold a lépéseidet, szóval tereld el a figyelmedet a fájdalomról és szenvedésről.  

 

Az leszel, amit gondolsz

Ugye neked is van olyan ismerősöd, aki folyton negatívan nyilatkozik magáról és másokról is? Megfigyelted, hogy velük rendszeresen történnek negatív dolgok? Beszélj magadhoz! De csakis pozitívan!

 

Legyen egy mantrád

Találj ki magadnak egy mantrát, amit ismételgetsz a nehéz pillanatokban. 

Ez mindenképpen pozitív megerősítés legyen. Ha magas a pulzusunk és beindul a tejsavtermelődés, akkor hajlamosak vagyunk befordulni és ilyenkor könnyebben jönnek a negatív gondolatok is. Egy pozitív mantra segít kizökkenni a negatív spirálból. 

 

Ne hasonlítgass

Manapság nehéz, hogy ne hasonlítgasd a saját teljesítményedet másokéhoz, hiszen a közösségi médiából ömlenek ránk az eredmények és teljesítmények. Egy dolgot tarts észben: a profi sportolók se másokkal, hanem saját magukkal és a saját edzéseikkel foglalkoznak, minden más elviszi a fókuszt és negatív hatással lehet a teljesítményre

 

Stresszteleníts!

Legyél felkészült, tervezz, és mindig legyél a legrosszabbra is felkészülve. Edzéseken is kényszerítsd magad stresszhelyzetbe, hogy élesben se pánikolj. Nagyon figyelj a regenerációra, a pihenésre; kialvatlanul nem nehezebb tartani a fókuszt. A meditáció, az autogén tréning is sokat segíthet. 

 

Nektek mi vált be?