Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tiszteld a távot!

Istock | A futásból tudod kivenni a legtöbb sikert és örömet, ha lépésről lépésre építkezel

Az alapos felkészüléstől az okos versenyválasztásig.

Tiszteld a távot, tiszteld a távot, tiszteld a távot! Nem is. Tiszteld a kihívást, és tiszteld meg a felkészülésbe fektetett energiádat, idődet! Ne rontsd el, ne hibázz, ne váltsd aprópénzre. Erről szeretnék most írni pár gondolatot.

 

Nos, eddig a szentimentális gondolatok, most jöjjenek a tények: mit lehet tenni annak érdekében, hogy jobban csináld, milyen módon tudod a legszebben megmutatni, hogy mennyire tiszteled a távot?

 

Mérlegelés

Nézd meg a heti kilométerszámod visszamenőleg két hónapra, és ha azt látod, hogy az átlag 30 km alatt van, akkor még a félmaratont sem ajánlom. Nem akkora a baj, ha már nagyjából tíz éve futsz, és a hiányzó kilométereket „emlékezetből”, IQ-ból pótolod. Ugyanakkor például két év futómúlt erre a bátorságra nem jogosít fel. Maratonra készülve a heti futókilométer minimum 50-60 km legyen.

Természetesen vannak olyan meglepően tehetséges futók, akiknek egészen minimális edzés is elég, vagy a hiányzó kilométereket megpróbálják – sikerrel – gyorsasági munkával pótolni. A nagy többség persze nem ilyen, ezért e kitételtől eltekintve a fentieket gondolom érvényesnek.

Tudományos vizsgálatok szerint a sikeres hosszútávfutó versenyeredmények nem csak a heti kilométerszámtól, de a versenyt megelőző pár hétben elvégzett hosszú futások számától is függ. Ez persze logikusnak is tűnik, hiszen egy hosszú futás, ahol még esetleg a tempót és a frissítést is gyakorlod, messzemenőkig hatékonyabb edzés bármi másnál. Ettől függetlenül folyamatosan hosszú futásokból építkezni nem lehet, egy ilyen futás alaposan megterheli a szervezetünket. Heti egynél többet senkinek sem javaslok!

 

Ne vállald túl magad!

A „sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” mondás jusson eszedbe, mikor benevezel egy versenyre. Kalkuláld be, hogy a felkészülés (ahogy eddig is, sajnos) várhatóan nem lesz zavartalan. Betegségek, munkahelyi problémák, sérülések akadályozhatják az edzéseidet. Ezek összesen 2-4 héttel elcsúsztatják a várható formába lendülést. Javaslom, hogy a tavaszi versenyekre készülve nagyjából ennyivel előbb kezdd el az alapozó edzésmunkát. De ami még fontosabb: ne olyan távra nevezz be, ahol várhatóan előrébb fogsz végezni (miközben belegebedsz a táv lefutásába), hanem ami a heti kilométerszámoddal és a felkészültségeddel harmóniában van.

 

Az aranyszabály

A versenyeket megelőző napokban feltűnően sok rajtszámátadó Facebook-posztot láthatunk, vagy csak szimplán sajnálkozik az élmezőny pár tagja, hogy nem tud mégsem indulni. Igen, ők azok, akik szembe mertek nézni a problémákkal, és meghozták a legnehezebb döntést: otthon maradni. Ilyen helyzetben jól jön egy edző, aki elviszi a balhét, és vállalja, hogy lebeszél az indulásról.

És ha már ott állsz a rajtban, még ha felkészült vagy is – de ha tudod, hogy nem, akkor még inkább! –, a legjobb, amit tehetsz, az a LASSÚ KEZDÉS! Továbbra is teljesen érthetetlen, hogy a versenyeken a rajt után mindenki úgy nekiesik a futásnak, mintha csak pár száz méter lenne az egész... Talán minden cikkem végére oda fogom írni ezt a tanácsot, és akkor talán szép lassan ez is változni fog.

Jó felkészülést, jó versenyzést, hajrá!