Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Miért hasznos már kezdőként is edzővel dolgoznod?

gpointstudio | Egy jó futóedző többek között motivál, segíti a fejlődésed, és odafigyel arra, hogy fokozatosan építkező terhelést kapj

5 meggyőző érv a szakember mellett.

Edzővel dolgozni már rég nem csak a profik kiváltsága. A teljesen kezdő futóknak is nagyon sokat tud segíteni, ha egy profi szakember állítja össze az edzésprogramjukat. Hoztunk 5 indokot, amiért érdemes kezdőként is edzővel dolgoznod.

 

 1. Kisebb eséllyel sérülsz le

  Persze az edző sem garancia arra, hogy nem lesz sérülés, de egy jól felépített, a fokozatosság elvét szem előtt tartó edzéstervvel sokkal kisebb a sérülésveszély. Ha most kezdesz futni, akkor különösen igaz, hogy fokozatosan kell hozzászoktatni magad és a tested a terheléshez. Sok kezdő követi el a „Csapjunk bele a lecsóba!” és az „Ide nekem az oroszlánt is!” hibákat, aztán lesérül, kiég, elmegy a kedve... Ha edződ van, ez kisebb eséllyel fordul elő.

 2. Javulhat a technikád

  Valljuk be, kevés olyan ember van, aki magától nekiáll futóiskolázni vagy egylábazni a görgőn. Sőt, talán nem is tudod, hogy ezek a technikafejlesztő feladatok léteznek, és azt sem, hogy mennyire fontosak. A futótechnikán felnőttkorban is lehet csiszolni, hogy a hajtás- és az úszótechnikán is. Ha az edződ beírja az edzéstervbe, akkor valószínűleg meg is fogod csinálni – és nem fogod megbánni!

 3. Motiváció és támogatás

  Egy jó edzőre akkor is számíthatsz, ha kedvetlenné válsz. Segíthet kimászni a motivációs gödörből, inspirálhat, valamint célt adhat az edzéseidnek. Ez különösen igaz most, a Covid idején, amikor nem lehet tudni, hogy lesznek-e egyáltalán versenyek. Arra is rávilágíthat, hogy tulajdonképpen saját magadért sportolsz, a verseny csak hab a tortán.


 4. Sérülés utáni rehab

  Nagyon nem mindegy, hogy egy sérülés után hogyan térsz vissza a sporthoz. Itt is igaz, amit az első pontban írtunk: fő a fokozatosság! Az edződ valószínűleg sok sérülést látott már, sőt, talán ő maga is átesett néhányon, tehát tudja, hogy mikor, mit és mennyit szabad. Ráadásul tanulva az egyik sérülésből, elkerülhető a másik. Egy edző segít abban, hogy ne kövesd el többször ugyanazt a hibát.

 5. Gyorsabb fejlődés

  A végére hagytuk a legnyilvánvalóbb érvet. Egy jól periodizált, személyre szabott edzéstervvel a fejlődésed üteme sokkal gyorsabb lehet, mint ha csak úgy edzenél a vakvilágba. Az edződ egy idő után úgy ismer már, mint a tenyerét. Tudja, hogy mi lehet a fejlődés kulcsa, illetve számos olyan edzésmódszer van a tarsolyában, amivel ki tudja hozni belőled a maximumot.