Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tanuld meg a futóiskolát!

futóedzés

Futásról Nőknek | A cikkben egy videót is találsz, 18 futóiskola-gyakorlattal

A helyes futótechnikáért, a sérülésmentes futásért.

Kezdőként az egyik legbiztosabb hely az edzésre a 400-as futókör. Könnyen utána tudsz számolni a lefutott körök alapján, hogy hány kilométert tettél meg, ha pedig csoportban edzel, nem maradsz le a többiektől, legfeljebb leköröznek, és akkor sincs tragédia, hisz mindenki volt egyszer kezdő. Egy futópályán senki sem fog furcsán nézni, ha például futóiskolával melegítesz be.

 

Mi a futóiskola?

A futóiskoláról sokaknak a tesiórán unalomig ismételt magas térd-magas sarok-indiánszökdelés szentháromság jut eszébe, pedig ennél jóval több és izgalmasabb feladat létezik. A futóiskola gyakorlatai általában az edzés elején megszokott átmozgatás és bemelegítő futás után következnek. A futóiskola segítségével elsajátíthatod a helyes mozgásmintákat, megtanulhatsz "szépen", azaz megfelelő technikával futni, vagyis szilárd alapot szerezhetsz, amire a későbbiekben lehet majd építkezni. A sérülésmentes futás egyik kulcsa a megfelelő bemelegítés és a jó futótechnika, tehát aki hosszú távon tervez, annak mindenképpen érdemes ilyen típusú edzésmunkát is végeznie.

Azt is érdemes leszögezni, hogy futóiskolázni nem csak a kezdőknek javasolt! A profi futók is beiktatják a futóiskola gyakorlatait az edzéseikbe, tehát a technika fejlesztésére és csiszolására minden szinten érdemes időt áldozni.

Az is tény, hogy kezdő futók esetén kiemelt fontosságú a futóiskolázás, hiszen az esetleges rossz mozgásmintákat nagyszerűen lehet vele javítani. Az esetek többségében igaz az, hogy aki szép technikával fut, az gyors is. Persze vannak kivételek, mondjuk ki ne adná oda tökéletes technikáját egy jó tempóért? Tehát futóiskolára fel!

 

Futóiskola gyakorlatok

1. Sarkon járás

2. Lábujjhegyen járás

3. Jogging

4. Jogging+sarokemelés váltott lábbal

5. Sarokemeléssel futás

6. Térdemelés és karmunka járás közben

7. Skip térdemeléssel folyamatosan

8. Indiánszökdelés

9. Skip térdemeléssel jog közben

10. Skip térdemeléssel szökdelés közben

11. Skip dupla térdemeléssel és sarokemeléssel az egyik oldalra, majd a másik oldalra

12. Skip térdemeléssel, láb előrenyújtással, zárással

13. Jog magastérdemeléssel

14. Ollózó futás előre majd hátra

15. Hajlító dinamikus nyújtása jog közben

16. Oldalazó futás jobb és bal oldalra

17. Keresztlépéses futás

18. Keresztlépéses futás térdemeléssel egyszer egyik lábat emelve, majd a másikat