Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kinek kell futóedző?

Istock | Érdemes megfontolni, hogy mikor kéred futóedző segítségét

Függ a személyiségtől és a céltól is.

Kell nekem futóedző? - teszik fel sokan a kérdést. A válasz sok mindentől függ. Például attól is, hogy milyen céljaid vannak a futással, milyen személyiség vagy, és mi az, ami fontos a számodra. Végignézzük, hogy milyen szempontok szerint dönthetsz arról, hogy valóban szükséged van-e futóedzőre.

 

Célok

A céljaid alapvetően meghatározhatják, hogy szükséged van-e szakember segítségére a futásban. Ismerek olyan ultrafutót, aki edző nélkül készül a legkülönbözőbb megmérettetésekre, míg tudok olyan kezdő futóról is, aki az első perctől edző segítségét kérte. A futás világában nehéz eligazodni kezdőként, de nem biztos, hogy egyből fejest kell ugranod az egészbe. Egyáltalán nem baj, ha te magad fedezed fel a határaidat, a képességeidet. De az sem baj, ha tudatosan szeretnél lefogyni, esetleg ehhez a pulzuskontrollt érzed a legmegfelelőbbnek és edzői segítséget kérsz.

A célok tekintetében, azt gondolom, akkor érdemes szakember segítségét kérned, ha már finomhangolásról beszélünk, esetleg nem tudod, hogy merre indulj tovább. Vagyis, ha már elértél egy bizonyos szintig, de szeretnél pár percet javítani a versenyeredményeden, esetleg magasabb szintre lépni, például megugrani a maratoni szintet. Ezek a „nagyobb” célok indokolttá tehetik az edzői segítségét. Esetleg elindulnál a terepfutás világában, kinéztél egy konkrét versenyt, és szeretnél rá felkészülni, de nem tudod, hogyan. Vagy ha az általános edzéstervek után, szeretnél kipróbálni egy igazán rád szabott futóprogramot. Ilyenkor érdemes edzői útmutatás alapján elindulni. Még ekkor sem biztos, hogy ez lesz a te utad, de az bizonyos, hogy valamerre tovább tud irányítani egy jó(!) edző.

 

 

Személyiség

A fentieket egy huszárvágással áthúzva azt mondom: az edző nem való mindenkinek. Az edzői szem egy külső kontroll, ami egyes emberek számára segítséget nyújt, míg másokat csupán leblokkol. A külső szem sokat segíthet az edzések alakításában, egy profi edző könnyen átlátja a futó terhelhetőségét, pulzustartományát, de a személyiségedet nem feltétlenül. Ha te olyan ember vagy, akinek kell a külső motiváció, kell a kontroll, mert csak így tudsz fegyelmezetten végrehajtani egy edzéstervet, akkor érdemes edzőhöz fordulni. De ha úgy érzed, hogy az edzésterv és egy másik személy „belekotyogása” csak elvenné tőled a futás szeretetét, nem vágysz arra, hogy gyorsulj vagy szintet lépj, és az aktuális futó szinteddel is maximálisan elégedett vagy, akkor nem szükséges edzővel dolgoznod. Ha egyébként is kimész a számodra megfelelő mennyiségű és minőségű futásra, a saját tapasztalataid alapján a saját ütemedben meg tudsz újulni, nem közdesz állandó sérülésekkel, akkor nem muszáj szakemberhez fordulni.

Az egyáltalán nem baj, ha egy éves futómúlttal nem akarsz maratont futni, sőt, az sem gond, ha soha nem akarsz maratont futni, sőt, még félmaratont sem! A hobbifutás, az örömfutás szuper dolog! 

 

 

Pénztárca

Futóedzővel dolgozni nem olcsó mulatság. Elég nagy a szórás az edzői díjak tekintetében, de elmondható, hogy havi több ezer forintot kell fizetni az edzői szolgáltatásért Hallottunk már 4-5 ezer forintos havi edzői díjról, bár nem ez a jellemző. Sokkal inkább 10-20 000 Ft között mozognak az edzői honoráriumok. Edzőt pedig nem egy hónapra fogad az ember, ha valóban szeretne eredményt elérni. Egy átlagos felkészülési időszak nagyjából 12 hét. Ez talán a minimum, amivel számolni érdemes, ha edzőt szeretnél, de ennél inkább nagyobb léptékben érdemes tervezni. Ha gondolkozol ilyesmin, jó megoldás lehet, ha elsőre kipróbálsz egy 3 hónapos etapot, ezalatt már fogod érezni, hogy megéri-e neked az adott edzővel való közös munka, passzoltok-e egymáshoz.

 

 

A jó edző ismérvei

Passzol hozzád a stílusa

Egyénenként eltérő lehet, hogy kinek milyen a jó edző, az azonban fontos, hogy a személyiségek passzoljanak, jól tudjatok együtt dolgozni. Egy edzőnek többet kell nyújtania mint egy standard netes edzésterv, azaz hogy megírja a lefutandó etapokat, és viszlát. Az edzővel való munka egy kétirányú dolog, ő tanácsol valamit, de a te visszajelzéseidre is szüksége van. Ha egy edző nem kérdezi meg, mennyire érzed jól magad az adott edzéstervben, mennyire vagy elégedett az eredményekkel, ha nem beszéltek hetente, kéthetente legalább telefonon - de még jobb, ha időnként személyesen is - érdemes lehet átgondolni a közös munkát. De ugyanígy igaz: ha egyszerűen a személyisége nem passzol a tiédhez, ha rettegsz a reakcióitól, nem mersz vele megosztani fontos információkat, nem mersz kérdezni, talán nem egymásnak teremtett tietek a futóvilág!

 

 

Szakmailag képzett

Azaz, edzői végzettséggel rendelkezik, van bizonyítványa arról, hogy tanítottak neki élettant, anatómiát, edzéselméletet stb., és persze ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb az edzői tapasztalat. Egyre több a futóedző, és a mai világban minden transzparens, bárkiről gyorsan be lehet szerezni az információkat, leginkább a tanítványokon (v. volt tanítványokon) keresztül. Fontos, hogy kire bízod a testedet, az egészségedet. A hajadat sem nyíratnád le olyan fodrásszal, aki nem végezte el az iskolát, sosem volt még a kezében olló. Igaz?! 

 

Tapasztalt

Nem, az edzőnek nem feltétlenül kell ugyanolyan vagy jobb eredményeket elérnie, mint a tanítványainak. De nem véletlen, hogy a profi futókat senior profi futók edzik. Bár talán ritka eset, hogy egy futóedző egyáltalán nem fut vagy nem is futott, de valamilyen szinten muszáj, hogy benne legyen az adott sportágban. Nem fog tudni jól felkészíteni, ha soha nem érezte azokat a kihívásokat, gátakat és nehézségeket, amikkel neked meg kell birkóznod.

 

 

A tanítványai pozitívan értékelik

Egy edző legjobb mérőeszköze az, hogy milyen eredményeket értek el a tanítványai, és ők mennyire elégedettek vele. Ez persze nem azt jelenti, hogy az első 5 kilométered lefutásához azt az edzőt kell választanod, akinek a tanítványa megnyerte a maratoni országos bajnokságot. Inkább arra gondoltam, hogy nézz szét a különböző közösségi média csoportokban, kérdezd meg a tanítványait, olvass véleményeket róla, hogy megtudd, milyen edző és milyen ember. Mások benyomásai alapján pedig talán jobban meg tudod határozni, hogy mennyire tudnál jól együtt dolgozni az adott szakemberrel.