Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így színesítheted a hosszú futásaidat!

nexusplexus | Ha már tapasztaltabb vagy a hosszabb távokon, vihetsz a hosszú futóedzéseidbe egy kis játékot, ami segíthet megtörni a monotóniát

3 variáció haladóknak.

Ha hosszabb távra készülsz, akkor elengedhetetlenek a hosszú (2 óra körüli vagy afeletti), alacsony intenzitású futások. Haladó, jó alap-állóképességgel rendelkező sportolóknak hoztam néhány olyan ötletet, amivel felpörgethető a fejlődés üteme, és némi változatosságot is visz a sokszor monoton alapozó edzésekbe.

 

Figyelem!

Ha kezdő futó vagy, akkor először az alapokat kell felépítened, így számodra egyenletes, alacsony intenzitású, pulzuskontrollos futásokat javaslok. Ha már gond nélkül megy a 2 órán belüli félmaraton vagy a 4 órán belüli maraton, akkor érdemes az alábbiakat kipróbálnod.

Tempófutás a hosszú edzés végén

Ez a személyes kedvencem. Nem csak fizikailag erősít, hanem pszichésen is, hiszen a sportolónak egy hosszú edzés végén kell még ráerősítenie, és a tudat, hogy képes erre, plusz erőt adhat a versenyen, amikor a végén fogy a lendület. Ez a feladat az alap-állóképesség mellett fejleszti az erő-állóképességet és a laktáttűrő képességet is.

Példa:

• 120 perc futás alap-állóképességi zónában (beszélgetős, laza tempó)

• 3 km tempófutás

Olyan iram, ami érzésre erős, de viszonylag sokáig fenntartható, tehát azt érzed, hogy tudnál gyorsabban futni, ha szükséges lenne. Nagyjából a félmaratoni versenytempód.)

• 10 perc laza levezetés

 

Belefutások 5 kilométeres versenytempóban

Ez egy intervall jellegű, de alapvetően aerob edzés. A cél az, hogy ne fásulj bele az alacsony intenzitásba, hanem lépj ki belőle, de éppen csak annyira, hogy a regenerációs idő ne növekedjen, és a zsíranyagcsere is hatékony maradjon.

Példa:

Egy 2 órás futásba tegyél bele 10 x 1 perc belefutást kb. az 5 km-es versenytempódban, köztük 2 perc nagyon laza kocogással.

 

Terepfutás hegyi résztávokkal

Az erő-állóképesség fejlesztése mellett a dombos résztávok erősítik a légzőizmokat és javíthatják a regenerációs képességet is. Ez az edzéstípus ezen felül mentálisan is megerősít, hiszen a résztávokat ez edzés elején és a végén is meg kell ismételni, lehetőleg ugyanott.

Példa:

• 20 perc bemelegítés

• 4 x 3 perc hegyre fel

Olyan terepet válassz, ami megfutható, de kellemetlen. Pihenő: amíg nagyon lassú kocogással visszaérsz a kiindulópontra.

• 90 perc lendületes terepfutás

• 4 x 3 perc hegyre fel (lásd feljebb)

• 20 perc levezetés