Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Sprint és rövidtávú triatlon: minden, amit a felkészülésről tudni érdemes

friends_stock | Ha szeretnéd kipróbálni magad a sprint vagy a rövidtávú triatlonba, figyelembe kell venned, hogy a felkészülés legalább 5-8 óra edzést igényel hetente

Ne félj belevágni!

A triatlon kapcsán sokaknak talán rögtön az Ironman ugrik be, aminek a távjai riasztóak lehetnek. Pedig vannak ennél sokkal rövidebb megmérettetések is! A sprint táv 750 m úszás, 20 km bringa és 5 km futás, a rövidtáv pedig – más néven olimpiai táv – ennek a duplája, vagyis 1500 m úszás, 40 km bringa és 10 km futás.

Szabó Anna triatlon- és futóedző néhány, a rövidebb távú versenyekkel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre ad választ az alábbiakban.

 

„Milyen edzettségi állapot szükséges egy rövidebb táv teljesítéséhez?”

Ha stabilan futod a 10 kilométert, esetleg már egy félmaratonon is túl vagy, tudsz bringázni és úszni, akkor reális lehet egy sprint vagy egy rövidtáv teljesítése.

 

„A triatlon nagyon eszközigényesnek tűnik. Mire lesz szükségem már a rövidebb távokhoz is?”

Nem kötelező, de erősen javasolt az országúti kerékpár. Ha egyszer kipróbálod, akkor rájössz, hogy teljesen új élményt ad. Tanuld meg a stoplis országúti cipő használatát, nem fogod megbánni. Fontos, hogy a verseny előtt szerezz rutint, ismerd meg a bringát, és ne ott próbáld ki először! A futófelszerelésen kívül érdemes beszerezni egy triatlonmezt és az úszáshoz szükséges kellékeket (úszósapka, úszószemüveg, fürdőruha, deszka, bója, esetleg tenyérellenállás és teknőc) is.

 

„Heti hány órát vesz igénybe egy ilyen felkészülés?”

A triatlon három sportágból áll: úszás, bringa és futás. Ha eddig ebből a háromból csak egyet űztél rendszeresen, például csak futottál, akkor készülj fel, hogy a triatlon időigényesebb, hiszen itt három sportot kell kombinálni. Egy sprint vagy rövidtávra való felkészülésre minimum heti 5-8 órát kell szánni.

 

„Magamtól is fel tudok készülni?”

Egy edző rengeteget tud segíteni abban, hogy a felkészülésed igazán személyre szabott, az edzettségi szintednek megfelelő legyen és hogy ne terheld túl magad. A három sportot átfogó edzésterv megalkotása komoly szakmai feladat, így érdemes megfontolni, hogy szakembertől kérj segítséget.

 

„Legyen időtervem, vagy a teljesítés legyen a cél?”

Mindegy, hogy mi a cél, a lényeg, hogy reális legyen. Ha elsőre egy elérhetetlen időt kergetsz, amit végül nem sikerül megugrani, az demotiválttá tehet. Élvezd a felkészülést, legyen a verseny az ünnep.

 

„Mikor érdemes a hosszabb távok irányába továbblépni?”

Nem kell mindenkinek hosszabb távokat teljesíteni, teljesen rendben van, ha maradsz a rövidebb versenyeknél. Az, hogy mikor érdemes hosszabb távra váltani, nagyban függ a sportmúltadtól, de ha a három sportág közül kettőt a nulláról kezdesz, akkor érdemes néhány szezont a rövidebb távoknak szentelni.