Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 javaslat, hogy időhiányban is megőrizd a fittségedet

Istock | Időhiányban meg kell ragadni minden lehetősége a sportolásra, hogy valamennyire sikerüljön mergőrizni a fittségi szintünket

Találd meg a lehetőséget a mozgásra!

Az idő. Kergetjük a versenyeken, az edzéseken és a hétköznapokban is. A futással viszonylag jól lehet időt spórolni, hiszen ajtótól ajtóig futva a nettó futóidőre csak egy gyors átöltözés és a futás utáni nyújtás jön rá (feltételezve, hogy zuhanyozni úgyis kellene a nap során, tehát az nem plusz idő). De néha még a futásra is nehéz kiszakítani azt a fél órácskát a napból, ha pedig ilyen időszakod van, egyszerű tippekkel fitten tarthatod magad, ameddig újra futsz.

 

Lépcsőzz!

Megfigyelted már, mennyire felmegy a pulzusod a lépcsőn való közlekedéstől? Akkor biztosan érzed, hogy a lépcsőzés egy szuper mozgásforma, szuperhatékony és szuperfárasztó. De nekünk most éppen ilyen kell. Ha egy sok emeletes irodaházban dolgozol, az a legjobb! Nem kell rögtön felrohanni a tizedikre-huszadikra, mint valami skyrunner (ők azok a terepfutók, akik nagyon nagy szintemelkedésű szakaszokon futnak). Hidd el, elég lesz, ha felsétálsz. Ha mégsem, menj még egy kört!

 

Gyalogolj!

Ne gondold, hogy apró lépésekkel nem lehet fenntartani az energikusságod. Apró lépések alatt természetesen nem azt értem, hogy lassan, tyúklépésekkel kell gyalogolni, de egy néhány kilométeres séta a munkahelyedig nem rossz ötlet. Akár hamarabb is leszállhatsz a buszról, esetleg egy későbbi megállót választasz a felszállásra. Ilyen és ehhez hasonló kis kihívásokkal máris tehetsz az egészségedért. Ezek a megoldások egyébként akkor is szuperjók, ha szeretnél elkezdeni sportolni, de fokozatosan haladnál a kihívásokkal, így ugyanis tudsz egy kis állóképességet szerezni a sportoláshoz, miközben időben nem biztos, hogy rosszabbul jársz, mint a forgalmi dugóban araszolva.

 

Ütemezd be!

Egy előre eltervezett edzést könnyebb beilleszteni a rohanó hétköznapokba, mint a „majd elmegyek, ha lesz időm” hozzáállással elindulni. Az előre megtervezett edzéseket nehezebben is hagyod ki a lelkiismeretfurdalás miatt is. Írj emlékeztető üzeneteket magadnak, biztosítsd be magadnak a kellő motivációs cédulákat, elérendő célokat. Nagy segítség, ha edzésnaplót vezetsz, így az elvégzett edzések lenyomatát büszkén nézegetheted. Szuper motiváció, ha jól látható helyre teszed ki az edzésnaplót, így a hozzád érkező vendégek „véletlenül” rábukkanhatnak!

 

Eddz otthon!

Most különösen aktuális! Kezdésnek, vagy olyan időszakokban, amikor tényleg minden perc számít, otthoni edzéssel is fent tudod tartani a kondid, és ha több időd lesz (és a helyzet is engedi), majd visszamész a terembe, esetleg végzed a szokásos kinti edzéseket. Egyébként ez a megoldás akkor is jól jöhet, ha az időjárás vagy egyéb megváltozott körülmények miatt, mint például a jelenlegi, a tervezettel ellentétben mégsem tudod elhagyni a lakást.

 

Minden holtidőt használj ki!

Biztosan bele sem gondoltál még, hogy főzés közben is szuper jól lehet edzeni a lábaidat. Ha már úgyis ott állsz a konyhában, miközben pucolod a zöldséget vagy éppen főzöd a gyereknek a tejbegrízt, miért is ne csinálhatnál néhány lábemelést? Vagy az éppen szabad kezeddel fogj meg egy félliteres vagy literes palackot, és nyújtott karral emeld fel vállmagasságig, majd a hátad mögé csapva emeld fel a fejed fölé. Máris edzettél, és extra időt sem vett el a dolog.

Sokan nem hisznek az „amikor van 3 perced, emelj néhányat a súlyzón” edzésmódszerben, de ha máshogy nem tudsz egyáltalán edzeni, akkor minden pillanat számít! Az íróasztal mellől óránként egyébként is érdemes felállni egy pár percre, hogy a tested és az elméd is felfrissüljön, ilyenkor nyugodtan csinálhatsz 5 felülést vagy fekvőtámaszt, guggolást. A lényeg, hogy csináld!