Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Formál, fogyaszt, erősít: az ugrókötelezés

Istock | Az ugrókötelezés formál, fogyaszt, erősít

Tippek és edzésprogram kezdőknek.

Az ugrókötél – a hulahopp karika mellett – a legtöbbünknek gyermekkori emlékeket idéz, pedig felnőttként is érdemes elővenni ezt a sporteszközt. Az ugrókötelezés kiváló alternatíva lehet a futás mellett mint keresztedzés, hiszen nagyon változatos, játékos, dinamikus módszer, és rengeteg előnnyel bír egy futó számára. Úgyhogy vágjunk (pontosabban: ugorjunk) is bele!

 

5 ok, amiért érdemes kipróbálni!

  1. Nagyszerű kardió edzésmódszer, amely fejleszti az állóképességet.

  2. Az egész testedet átmozgatja, megerősíti: a lábizmoktól kezdve a far- és törzsizmokon át a váll- és a kar (bicepsz, tricepsz) izmait.

  3. Akár a futásban, úgy az ugrókötelezésben is lehetőséged nyílik a „résztávozásra”, ha különböző intenzitású blokkokra bontod az edzésedet.

  4. Jó hatással van az egyensúlyérzékre, a koordinációra, a csontsűrűségre, javítja a reflexeket – olvasható a Jump Rope Institute oldalán.

  5. Igazi kalóriafaló sport. Az előbb említett intézet ajánlása szerint ez az edzésmódszer kalóriaégetéshez is kiváló: egy 10-20 perces etappal, az illető súlyától és az edzés intenzitásától függően 200-300 kcal-t lehet elégetni vele.

 

Milyen eszközt válassz?

Ha gondolatban visszamegyünk az időben néhány évet, évtizedet, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a jó öreg fanyeles ugrókötelünk... Napjainkra már ez a sporteszköz is nagy átalakuláson ment keresztül, és rengeteg változata kapható. Csak néhány példa: állítható kötélhossz (ez nagyon praktikus!), ergonomikusan kialakított markolat (amelybe akár kifejezetten ugrókötélhez kifejlesztett kis súly is helyezhető!), számlálóval ellátott markolat, amely méri az edzésedet – és most még csak nem is a legkülönlegesebb extrákat soroltam fel. Ha kezdő ugrókötelező vagy, nincs szükség spéci eszközre, az a fontos, hogy „kézre álljon”, és megfelelő legyen a kötélhossz.

 

 

Milyen hosszú legyen a kötél?

Lépj rá a kötél középpontjára, és emeld a markolatot a tested mellé – a markolatnak nagyjából a válladig kell érnie, a kötélnek magának (a markolat hossza nélkül) nagyjából a hónaljig. Egy kicsike eltérés persze belefér.

Azért is jó egy állítható kötélhosszal bíró eszközt vásárolni, mert ahogy fejlődik az ember, és egyre profibbá válik, a hosszúság rövidítésével nehezíthetők az edzések egyes szakaszai – értelemszerűen: ha rövidebb a kötél, nagyobbat kell ugrani.

 

Az első ugrások

Amennyiben most kezded az ugrókötelezést, ne lepődj meg, hogy másnap igen erős izomlázad lehet a hátadban: ez a kötél tartása és forgatása miatt alakul ki. A végső cél persze az lenne, hogy a forgatást leginkább a csuklódból végezd.

 

Tippek a kivitelezéshez

 
The Phoenix Movement | Az alapugrásnál próbáld a kezedet nagyjából a csípő magasságában tartani, a könyöködet pedig közel a testedhez

 

– Ahogy minden más edzés esetében, az ugrókötelezés előtt is fontos bemelegíteni.

– Az alapugrásnál próbáld a kezedet nagyjából a csípő magasságában tartani, a könyöködet pedig közel a testedhez. Igyekezz kis körökben csuklóból, ne pedig karból forgatni a kötelet, a vállad legyen laza. Előre nézz, ne lógasd a fejed!

– Ugrás közben a kötélnek könnyedén érinteni kell a talajt. Ahogy azt számos edző is elmondja (és a mintavideónkban is látszik): nem muszáj hatalmasakat ugrani, szuperek a kisebb ugrások is, az a lényeg, hogy a kötél átférjen a lábad alatt, és a lehető legkönnyedebben mozogjon a bokád, a térded.

– Habár a mozgás jellegéből adódóan teljesen kimarad a sarokra érkezés, lehetőség szerint a beton felületen való ugrálást kerüld el, főleg kezdetben. Értelemszerűen a megfelelő cipő ennél a mozgásformánál is elengedhetetlen!

– Ahogy minden más sportnál, úgy az ugrókötelezésnél is fontos a fokozatosság, ne akarj rögtön első alkalommal egy egyórás edzést végigtolni. Próbáld ki, kísérletezz. Lehet játszani a sebességgel, ugorhatsz páros vagy váltott lábbal, megpróbálhatod a karkeresztezést, és amikor már belejöttél, akkor az előre-hátra, jobbra-balra ugrásokat (ezen az oldalon megnézheted, milyen sokféle variáció létezik).

 

10 perces kezdő ugróköteles edzésprogram (kattints a videóra!)

 

Kombinált edzésprogram ugrókötéllel

Ez a kis mintaedzés kombinálja az ugrókötelezést és az erősítést. Az ugrókötelezésnél te döntheted el, hogy milyen intenzitást választasz: a 80-120 ugrás/perc általánosságban már magasabb intenzitásnak számít. Ha kezdő vagy, kezd 1 perces kötelezésekkel, és onnan emeld az időtartamot vagy az ugrások számát.

Melegíts be, majd ismételd háromszor az alábbi kört. A feladatok között tarts kb. 20, a körök között pedig 30-60 másodperces szünetet.

• 1-2 perc ugrókötelezés

• 30-60 mp plank

• 1-2 perc ugrókötelezés

• 30-60 perc hegymászó (angol nevén mountain climber: fekvőtámasz alapállásból kiindulva dinamikus váltott térdemelés a mellkasig – tulajdonképpen mintha négykézláb futnál)

 

 

A cikkhez felhasznált források:
crossjump.com
jumpropeinstitute.com
runningmagazine.ca