Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan vágj bele a futásba, ha elmúltál 50?

Istock | A futást 50 éves kor felett is elkezdheted

A futást sosincs késő elkezdeni.

A futás, a rendszeres testmozgás kiváló módja annak, hogy tegyél a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséért, valamint a lehető legfittebb és legerősebb maradj az idő múlásának ellenére is. Ám az egészségügyi panaszok, sérülések elkerülése érdekében nagyon fontos a futóedzéstervet a test igényeihez igazítani!

 

Ha 40-50 éves korod felett szeretnél csatlakozni a futók népes táborához, néhány alapszabály betartásával még nagyon sokáig élvezheted a futás adta örömöket és előnyöket. Ha kezdő vagy újrakezdő futó vagy, első lépésként legfontosabb kikérni az orvosod véleményét, hogy fizikailag készen állsz-e arra, hogy fokozatosan, lépésről lépésre elkezdd felépíteni az edzéseidet.

 

Ismerd határaidat!

Még mielőtt belevágnál, lényeges tudnod, hogy milyen hatással van a szervezetedre az idő múlása. A fizikai teljesítőképességünk csúcsát a tudomány általánosságban a 20-as, 30-as éveinkre teszi, 40-50 éves kor felett sokan tapasztalnak némi visszaesést. A szív- és érrendszer működése, az izomrostokban történő változások, a koordináció gyengülése mind-mind együtt járhat a korral.

„Elég jelentősek a különbségek a fiatalok és az idősebbek szívfunkciói között, mivel az életkor előre haladtával azt artériák és a szív fala is vastagszik, rugalmatlanná válik. Az erek csökkent rugalmassága miatt megnövekszik a perifériás ellenállás, ami vérnyomás emelkedést okoz” – írja Szabó Gábor futóedző ebben a cikkében.

 

 

Ha pedig valaki ráadásul még inaktív életmódot is folytat, az a kutatások szerint komoly veszélyeket rejthet magában. A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet szerint évente mintegy 3.2 millió ember halálának közvetett okozója az inaktív életmód. A rendszeres testmozgás tehát elengedhetetlenül fontos, de csak átgondoltan, különben többet árthat, mint használ!

Nem meglepő módon, ahogy ezt egyes vizsgálatok is bizonyítják, az idősebb korosztály tagjait fokozottabban érintik az olyan túlterhelésből adódó sérülések, mint a húzódások, a térdproblémák és túledzésből fakadó egyéb egészségügyi problémák.

Éppen ezért ha valaki 40-50 éves kora körül vág bele a futásba – vagy bármilyen sportba –, a hangsúly nem a kemény tréningeken, hanem az okos, átgondolt, helyesen kivitelezett edzésmunkában rejlik.

 

 

Csak fokozatosan!

Minden kezdő futóra érvényes ajánlás: a terhelés csak fokozatosan szabad növelni, az „Ide nekem az oroszlánt is!” hozzáállás kerülendő. A jelszó legyen a mértékletesség, mert az idő és a táv hirtelen, drasztikus növelése sérülésekhez, fájdalomhoz vezethet.

Kezdj lassan! Ha semmiféle testmozgás nem végeztél eddig, akkor mindenképpen gyaloglással indíts (a kezdő gyalogló programot itt találod). Innen építheted majd fel a gyaloglás és kocogás váltakozására épülő, könnyű edzéseket, majd pedig a könnyű kocogó- és futótréningeket.

Csak egy egyszerű példa a gyalogló-kocogó edzésre: melegíts be 5-10 percen át, majd végezz 30 másodperc kocogásból és 2 perc gyaloglásból álló sorozatokat.

A mérsékelt, alacsony intenzitású tempó és az állóképesség fokozatos fejlesztése biztosítja a teljesítmény növekedését és a sérülések kockázatának csökkentését.

 

 

Hogyan építkezz?

Arra, hogy hétről hétre hogyan szabad növelni a távot vagy az időtartamot, vagy egy általános „ökölszabály”, a futók 10 százalékos elmélete. Lényege, hogy az edzésterhelésnek hétről hétre maximum 10%-kal szabad növekednie (elsősorban távban, de van, aki az időre is vonatkoztatja) – értelemszerűen csak egy bizonyos pontig! „Általánosságban elmondható, hogy a 10 százalékos elmélet egy kockázatmentes, biztos kiindulási alap – mondja Jakus Béla futóedző szakértőnk. – Fontos betartani a regenerációs szabályokat is! Amennyiben nincs komoly mozgásszervi problémája a futónak (térd, gerinc, stb.), akkor szépen, fokozatosan fel tudja magát építeni: el fog érni egy számára megfelelő, az egyén szintjén aránylag magasnak számító kilométerszámot, és ott meghatározhatja, hogy merre tovább.”

 

Reális elvárások

Ha korábban futottál, és 40-50 éves korod körül kezded újra, bármennyire is nehéz, ne hasonlítsd össze magad és a teljesítményedet sem a fiatalabb éned eredményeivel, sem pedig mások eredményeivel. Az évek mindenki felett múlnak, természetes folyamat, nem várhatod el magadtól azt, amit elvártál 20-25-30 évesen. Sem edzeni, sem versenyezni nem fogsz tudni ugyanazon a szinten, mint egykor, egyszerűen azért, mert egyrészt sok idő kimaradt, másrészt az évek múlásával romlik az aerob kapacitás, megváltoznak az izmok, és egyre több idő kell a szervezetnek a regenerációra is. De attól még, hogy nem tudod megdönteni a korábbi rekordjaidat, még szuper célokat tűzhetsz ki magad elé. Csak légy reális, és keresd meg azt a futócélt, ami fizikailag és mentálisan is a mostani önmagadhoz illik – ez természetesen nemcsak az újrakezdő, de a teljesen kezdő 40-es, 50-es futókra is ugyanúgy vonatkozik.

 

 

Az erősítés és a keresztedzések szerepe

A fizikai állóképességed és a korod egyaránt meghatározza azt, hogy milyen edzéseket csinálj kezdő futóként. A gyalogló és/vagy a gyaloglás-kocogás kombinációjából álló edzések mellett nagyon fontos az erősítőgyakorlatok, valamint a számodra megfelelő keresztedzések végzése.

„Mivel 50 év felett már jelentősen megnövekszik a futások utáni regenerációs idő, ezért érdemes a futóizmokon kívül más izomzatot is fejleszteni. Heti legalább 2 alkalommal javasolt 20-30 perces, teljes testre kiterjedő, túlnyomóan saját-testsúlyos gyakorlatok formájában” – javasolja Szabó Gábor futóedző.

A keresztedzések közül pedig az ízületkímélő úszás kifejezetten javasolt idősebb korban!

 

 

A rugalmasságért

Ahogy telnek az évek, észlelheted, hogy a lábad, a hátad, a csípőd, a vállad egyre merevebbnek tűnik annál, mint amit korábban tapasztaltál, különösen igaz ez felkeléskor, valamint hosszabb ülés után. Az izmok, az inak idővel veszítenek a rugalmasságukból, de megfelelő gyakorlatokkal enyhítheted ez a problémát, és a sérülések kialakulásának kockázatát is csökkentheted.

Futás előtt melegíts be alaposan dinamikus nyújtással, valamint tempós sétával vagy könnyű dzsoggolással. Az úgynevezett dinamikus/aktív nyújtógyakorlatok közé tartoznak például a láblendítések, az apró rúgások, a kitörések, valamint az ízületek mozgástartományának növelésre szolgáló mobilizáló feladatok (például bokakörzés, csípőkörzés stb.).

Futás után soha ne felejtkezz meg a nyújtásról, valamint érdemes beiktatni a mozgásprogramodba a jógát is. Ezek segítenek megőrizni az izmaid rugalmasságát.

 

 

Adj időt a testednek!

Figyelembe kell venni azt is, hogy az idő múlásával a szervezetnek kicsit több regenerációs időre van szüksége egy-egy edzés után. Ha egy nagyon egyszerű példát nézünk: egy tempóváltással tarkított futóedzés utáni regenerációhoz korábban elég volt egy nap, most viszont előfordulhat, hogy akár 2-3 nap is eltelhet, mire újra teljesen komfortosnak érzed a helyzetet. Ezzel sincs semmi gond, egyszerűen csak figyeld a tested jelzéseit, és ha fáj, ne erőltesd! Adj magadnak időt a pihenésre, ezalatt inkább végezz könnyű keresztedzést (úszás, stretching, gerinctréning), vagy gyalogolj.

 

A futást tehát soha nincs késő elkezdeni, csak mindig tartsd szem előtt a minden korban és minden sportágban aranyszabálynak számító kulcsszavakat: körültekintés és fokozatosság! 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: verywellfit.com