Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

8 kifejezés, amit futóként hasznos ismerned

Istock

PB, split és társaik.

Miután belevágsz a futásba, rengeteg olyan kifejezéssel találkozhatsz, amelyek eleinte nagyon idegenül hangzanak, mégis fontos vagy érdekes lehet számodra a jelentésük. Az alábbi kifejezéseket gyakran olvashatod cikkekben, hallhatod a futók egymás közti beszélgetéseiben, a közösségi médiát olvasgatva. Válogatásunk praktikus segítséget nyújt, hogy jobban megismerd a sportág „nyelvezetét”, ezáltal hatékonyabbá váljon az edzésprogramod is.

 

 1. Dinamikus (vagy aktív) nyújtás

  Futás előtt nyújtani? A statikus stretching bizony nem javasolt edzés előtt, ugyanis ezen típusú kitartott helyzetek a testmozgást megelőzően egyáltalán nem tesznek jót az izmoknak, sőt, sérülésekhez vezethetnek. Ellentétben az úgynevezett dinamikus/aktív nyújtással, amelyek mozgással járó gyakorlatok: ide tartoznak például a láblendítések, az apró rúgások, a kitörések, valamint az ízületek mozgástartományának növelésre szolgáló mobilizáló feladatok (például bokakörzés, csípőkörzés stb.).

 2. Intervall

  Az intervall (résztávos) edzés lényege, hogy meghatározott időtartamú vagy távolságú magas intenzitású futószakaszokból áll, köztük rövidebb – és szintén előre megtervezett – időtartamú vagy távolságú kocogással vagy gyors gyaloglással. Az intervall nem összekeverendő a fartelekkel (iramjáték), utóbbinál ugyanis a gyorsabb, intenzívebb szakaszok nem mindig előre meghatározottak, akár érzésre is csinálhatod, nem kell pontosan számolni hozzá a perceket vagy a métereket.
  Az intervall remekül fejleszti az állóképességet, klasszikus módszer a sebesség növelésére. Jó hatással van az izmok mitokondriális ellátottságára, a keringési és légzőrendszerre, valamint az intenzív résztávok segítik az izomban a hajszálérhálózat fejlődését. Ennek az edzéstípusnak több fajtája is van. Extenzív résztávok: például 3x3 km félmaratoni tempóban, 3 perces pihenőkkel. Intenzív résztávok: anaerob küszöb feletti nagyon intenzív edzések, hosszú pihenővel, például 6x800 m 5 km-es versenytempóban, 3 perces pihenőkkel. Mini intervallumok: kiválóan fejlesztik a hajszálérhálózatot! Például: 10x30 másodperc sprint, 30 másodperces pihenővel.

 3. Keresztedzés

  Szeretnél fokozatosan fejlődni a futásban úgy, hogy közben megelőződ a sérüléseket? Szeretnél erősebb és kitartóbb lenni? Akkor a futásaid mellé érdemes beépítened keresztedzéseket is! Ide tartozik többek között a funkcionális tréning, a jóga és az úszás. Ezen sportágak végzése közben pihentetjük a futás mozgásfolyamatában megterhelt izmokat, vagy máshogyan vesszük azokat igénybe. Illetve erősítjük azokat a területeket (például a törzset), amelyek kiemelten fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott mozgásban. 8 nagyszerű gyakorlatot találsz itt!
  Ha egy zsúfolt héten nincs időd edző- vagy jógaterembe, uszodába, kerékpározni menni, akad néhány otthon is nagyobb felhajtás nélkül elvégezhető szuperhatékony alapgyakorlat, amely segít megerősíteni az izmaidat. Ilyen például a kitörés, a guggolás, a plank, az oldalsó plank és a fekvőtámasz.
  A jóga szintén kiváló keresztedzés, amely fejleszti az egyensúlyt, a hajlékonyságot, segít megtalálni a fókuszt, ráadásul harmóniát ad a léleknek.
 4. Levezetés

  Futóedzés után szánj néhány percet a levezetésre, hiszen az alacsony intenzitású mozgás segít a pulzusodat szép fokozatosan visszaállítani a normál állapotba. Ez lehet lassú kocogás, tempós gyaloglás vagy esetleg kitörésekben való séta, ami kiváló a csípő nyújtására is. Utána pedig jöhet a statikus nyújtás, amivel lenyugtathatod az izmaidat és az idegrendszeredet egyaránt.

 5. PB

  Gyakran hallott kifejezés: Personal Best (néha PR-ként, azaz Personal Recordként is említik): az adott távon teljesített legjobb idődet jelenti, vagy azt a távot, ami az eddigi leghosszabbad volt.
 6. Pronáló/szupináló

  A pronálás azt jelenti, hogy a lábboltozatod alacsony, ennek következtében a boka befelé dől. A szupinálás kifejezés pedig azt takarja, hogy a lábboltozat magas, ezért a boka kifelé dől. A pronálásnak van egy természetes, átlagos mértéke, a legtöbb futó lába mérsékelten pronál, ezzel nincs is gond. Lúdtalp és bokasüllyedés esetén már túlpronálásról beszélhetünk, ebben az esetben az egyén a belső talpélre terhel. Amikor a boka kifelé dől, azaz a láb szupinál, akkor a futó a külső talpélre terhel. Amellett, hogy a lábszerkezetednek megfelelő cipőt választasz, legalább ennyire fontos a lábfejedben és a talpadban található izmok erősítése is! Íme, néhány egyszerű gyakorlat:
  – Emelkedj lábujjhegyre, majd lassan ereszkedj vissza.
  – Enyhén hajlítsd be a térdedet, majd emelkedj lábujjhegyre, pár másodpercig tartsd meg a pózt, majd ereszkedj vissza.
  – Egy textilzsebkendőt tegyél le a földre, majd „fogd meg” a lábujjaiddal, emeld fel, aztán helyezd vissza. Utána jöhet a másik láb.
 7. Split

  Futásnál a split kifejezés azt jelenti, hogy az adott távot splitekre, azaz szakaszokra osztják, amelynek segítségével a futó nyomon követheti az adott részidőket, és tudatosabban koncentrálhat a saját magának kitűzött tempóra. Egy egyszerű példa: ha 1 km-t szeretnél futni meghatározott idővel, akkor 250 m-enként ellenőrizheted, hogy a kívánt tempóval futsz-e.
  A splittel kapcsolatban a leggyakrabban használt kifejezés az ún. negatív split. Ez azt jelenti, hogy a táv második felét gyorsabban futod, mint az elsőt.
 8. Szintes futás

  Az emelkedős-lejtős edzés sok futó edzésprogramjában szerepel, mert rengeteg előnnyel bír: erősít, fejleszti az állóképességet, javítja a futótechnikát és a koordinációt. Ha még kezdő vagy, akkor keress egyenletesebb felületet (például döngölt földút) és nem túl meredek emelkedőket, lejtőket, így elkerülheted a sérülést. Ha már tapasztaltabb vagy, akkor érdemes kipróbálni a nagyobb kihívást jelentő terepfutást.


   
   


  A cikk szakértője: Jakus Béla, futóedző
  A cikkhez felhasznált forrás: popsugar.co.uk