Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kisokos a futásról kezdőknek (1. rész)

Istock | A futásnak számos jótékony hatása van

Néhány fontos alaptétel az első lépésekhez.

A futás mindenki sportja. Minimális befektetéssel elkezdhető, a nap bármelyik szakaszában futhatsz, bárhol is légy. Kevés és sok időben is végezhető, a céljaidhoz és lehetőségeidhez igazítható, valamint kezdőként is sok örömöt okoz. Ez az utolsó gondolat talán hihetetlennek tűnik, de nagyobb súlyfelesleg esetén gyaloglással vagy gyaloglás és rövid kocogások kombinációjával kezdve már az első edzés után eufóriával térhetsz haza. A futáshoz leginkább elhatározás kell és az, hogy kitöröld az emlékeidből a testnevelés órákon megélt negatív érzéseket és a kudarcos Cooper-teszteket. Hidd el, hogy sok futó sztorija úgy kezdődik: Sosem szerettem futni! Cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy megszülessen benned az elhatározás, és elindulj te is a futás csodás útján.

 

Miért érdemes elkezdeni a futást?

A futás jótékony hatásai

A rendszeresen futók többsége azért indul el újra meg újra, mert a futásnak mind fizikailag, mind lelkileg rengeteg előnye van.

Egy 2017-ben elvégzett kutatás szerint a futás az egyik leghatékonyabb módja a kalóriaégetésnek. Emellett erősíti a keringési rendszert, növeli a szellemi terhelhetőséget, és ha a szabadban futsz, élvezheted a természetben eltöltött idő jótékony hatásait is: csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, hangulatjavító, nem is beszélve az egyéb pozitív hatásairól.

Nincs szükség sok dologra, hogy elkezdhess futni: nem kell különleges felszerelésre költeni, ezért pénztárcabarát sportnak számít (legalábbis az elején mindenképpen), és gyakorlatilag bárhol űzhető. Ráadásul kortalan, soha nem késő elkezdeni. Sokan 50 vagy 60 évesen húznak először futócipőt, sőt, az sem ritka, ha valaki 70 évesen indul el az első kilométerére.

 

Néhány ok, amiért érdemes belevágni a futásba:

  • Az egyik leghatékonyabb módja az állóképesség fejlesztésének.
  • futással fogyni is lehet.
  • A futás remek stresszlevezető módszer.
  • A futás hatására endorfin szabadul fel a véráramban, ezért te is megtapasztalhatod, milyen a „runners high”, azaz amikor a futás igazán feldob.
  • Javul az általános egészségügyi állapotod, hiszen növekszik a tüdőkapacitásod, felpörög az anyagcseréd, csökken a koleszterinszinted, energikusabb leszel, és csökken a csontritkulás kockázata is. Mindezek nem magazinos dumák, számos orvosi tanulmány és általunk is ismert orvos számol be a rendszeres testmozgás és futás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

 

Hol futhatsz?

Bár a futás magától értetődő sportágnak tűnik, mégis sokféleképpen és helyen tudod elkezdeni a futást, amelyeket érdemes egyenként kipróbálni. 

 

Futás aszfalton

Óriási népszerűségnek örvend, hiszen a lakásból, házból kilépve a járdán vagy aszfaltozott úton futni a leginkább magától értetődő. A lehető legegyszerűbb, hiszen ez a terep „kéznél van”, és szinte biztos, hogy előbb-utóbb minden futó kipróbálja.

 

Futópadon

Ha nincs rá lehetőséged vagy nem szeretnél a környező utcákban futni, remek választás a futópad is, főleg akkor, ha az időjárás kedvedet szegné. Ez a fajta megoldás könnyebb, mintha kint edzenél, ezért az ízületeidet is jobban kíméli. A legtöbb futópad lehetővé teszi, hogy változtass a tempón, a lejtési szögön, így sokkal izgalmasabb futóedzéseket lehet összeállítani. 

 

Terepen

Ha kikapcsol a természet, és szereted a csendet, akkor a terepfutás a legjobb választás. A terepfutók változatos terepen futnak, dombra, hegyre kapaszkodnak fel, majd ereszkednek le. Ha terepfutásra adod a fejed, készülj fel, hogy te is gyökereken ugrálsz majd át, farönköket kerülgetsz, patakon gázolsz át, és meredek emelkedőkre mászol fel. Természetesen kezdőként a könnyebb, nagyobb emelkedőktől és lejtőktől mentes ösvényeket ajánljuk.

 

Atlétikai pályán

Az atlétika pályákon egy haladóbb futónak kiválóan lehet résztávozni, de egy kezdőnek is szuper helyszín. Egy atlétika pályán nem kell aggódni az autósok, biciklisek, szabadon engedett kutyák és vizslató szemek miatt, és könnyű követni, hogy mennyit futottá, nincs szükség sportórára, hogy ki tudd számolni a megtett távot.

 

Versenyeken

Vannak futók, akik imádják a versenyzéssel járó izgalmat, és ma már mindenféle futóversenyen részt lehet venni: aszfalton, terepen és atlétikai versenyeken is. A táv a pár száz métertől a félmaratonon át és maratonig bármi lehet, sőt, léteznek 42 km fölötti ultraversenyek is.

A futók többsége nem azért megy el egy versenyre, hogy nyerjen, sokkal inkább azért, hogy felülmúlja önmagát, és egyéni csúcsot fusson. Sokan akkor lesznek igazán a futás rabjai, amikor az első versenyükre kezdenek el felkészülni. Habár az idei tavaszi versenyszezon elmaradt, az őszi versenyek rövidebb távjaira akár már most elkezdhetsz készülni!

Így kezdj el futni

Mindegy, hogy kezdő vagy újrakezdő futó vagy, a sérülések elkerülése érdekében fontos a fokozatosság.

 

Csak egészségesen!

Ha több mint egy éve csak ülőmunkát végzel és nem mozogsz, konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármilyen edzésprogramot elkezdesz. Az orvosod minden bizonnyal támogatni fogja a rendszeres mozgást, de adhat néhány személyre szabott tanácsot, és felhívhatja a figyelmed néhány betartandó szabályra.

Különösen igaz ez akkor, ha korábban volt valamilyen sérülésed, ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, vagy krónikus betegségben szenvedsz, mert előfordulhat, hogy neked külön oda kell figyelni valamire az edzéseid során. Például nagyon fontos, hogy a cukorbetegeknél mindig legyen néhány falat étel, míg a magas vérnyomásban szenvedőknek nem biztos, hogy elegendő, ha csak egy okosórával próbálják kontrollálni a pulzust.

 

Szükséged lesz egy megfelelő futócipőre és néhány futóruhára

A futás elkezdésének legfontosabb kelléke a megfelelő futócipő. Természetesen nem kell a nulladik napon futócipőboltba rohanni, elkezdheted a gyaloglást vagy gyaloglás-kocogást az otthon található egyéb sportcipődben is, de azt javasoljuk, hogy minél hamarabb szerezz be egy lábállásodnak, testsúlyodnak, alkatodnak megfelelő futócipőt. 

A futóruházat tekintetében eleinte egyáltalán nem szükséges költségekbe verni magad, ha mackónadrágban szeretnél futni, tégy így. Később, érdemes beszerezni technikai futóruhákat is, pólót, nadrágokat, amelyek speciális, izzadtságelvezető, könnyű anyagból készülnek. Bár ezek az ruhadarabok nem nélkülözhetetlenek a futáshoz, mégis segítenek, hogy komfortosabban tudj edzeni.

 

Fuss biztonságosan!

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a futásaid során megelőzhesd az esetleges sérüléseket. Az edzés előtt mindig melegíts be, és az edzés elején legyen egy 5-10 perces sétálós, kocogós szakaszod, mielőtt keményebb edzésbe fogsz. Még jobb, ha dinamikus nyújtógyakorlatokat és futóiskolát is adsz a bemelegítéshez. A végén pedig soha ne maradjon el a nyújtás!

Tarts be néhány alapvető biztonsági tanácsot: igyekezz olyan helyen futni, ahol nincs forgalom, ha pedig erre nincs lehetőséged, fuss az út szélén a forgalommal szemben, és használj láthatósági eszközöket még világosban is. Mindig legyen nálad a személyigazolványod, és egy feltöltött telefon, szükség lehet rá.

 

Alkalmazd a séta-futás kombinációt

A gyaloglás vagy kocogás-gyaloglás kombinálása remek indítás, ha kezdő futó vagy. Úgy tudod növelni a segítségével az állóképességedet, hogy kevésbé terheled az ízületeidet, és a szervezeted is alkalmazkodni tud az újfajta terheléshez.

 

Találd meg a kényelmes futótempót 

Főleg kezdőként nehéz a megfelelő futó- vagy kocogótempó eltalálása. Persze kezdheted a futást nagyon profin, úgy, hogy elmész egy terheléses laborba, ahol már az első napon megtudod, hogy milyen pulzusértékek között kell futnod, és egy futóóra segítségével kontrollálhatod a tempót, de nem ez a jellemző. A legtöbben csendben, úgy hogy senki se tudja meg, kezdenek el futni internetes edzéstervek alapján. Egy jó kezdő program gyaloglás és kocogás kombinációjából áll. Próbálj a kocogós szakaszokon egyenletes tempóban haladni, és alkalmazd a beszédtesztet. Ha tudsz beszélni kocogás közben, a tempód kényelmes. Ha képtelen vagy teljes mondatokban beszélgetni, akkor lassíts le. Hogyan teszteld? Hívj fel valakit futás közben, és ha megy a beszélgetés, akkor jó a tempód.

Fontos! Ne kezdd el összehasonlítani a tempódat másokéval. Kezdetben az a legfontosabb, hogy rendszeresen kimenj mozogni, és kövesd a programodat. Legyen helye a testmozgásnak az életedben: alakíts ki egy új napirendet, amibe be tudod illeszteni a futóedzéseidet.

 

Kisokos kezdő futóknak 2. rész