Használjuk ki, amíg tart a sütőtökszezon, és kombináljuk ezt a népszerű őszi zöldséget a futók körében oly népszerű fogással, a zabkásával. Az egyéjszakás zabkásának az a plusz előnye, hogy reggelre szuperül összeérnek az ízek. A recept chiamagot is tartalmaz, ha nem bírja a hasad, hagyd ki belőle nyugodtan.
Sütőtökös-magvas zabkása
Hozzávalók (2 személyre):
2/3 bögre* édesítetlen mandulaital
¼ bögre natúr görög joghurt
¼ bögre sütőtökpüré
2 evőkanál méz vagy juharszirup (vagy pár csepp energiamentes édesítőszer)
1 evőkanál chiamag
1 teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió és szegfűszeg
2/3 bögre zabpehely
A tetejére: szárazon pirított dió, mandulavaj, cukrozatlan aszalt gyümölcs ízlés szerint
(*2,5 dl-es bögre)
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze a mandulaitalt, a görög joghurtot, a sütőtökpürét, a mézet vagy juharszirupot és a vaníliakivonatot.
Szórd hozzá a chiamagot, a fahéjat és a zabpelyhet, majd alaposan keverd össze. Kanalazd át a keveréket egy csatos tetejű üvegbe vagy befőttesüvegbe, zárd le, majd helyezd a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy teljes éjszakára.
Mielőtt fogyasztani szeretnéd a zabkását, a diót vágd durvára, és száraz serpenyőben kissé pirítsd meg. Szórd rá a zabkására, ízlés szerint kanalazz rá kevés mandulavajat, és már tálalhatod is.
Elkészítési idő: 10 perc + pihentetés