Istock | A tél a kelbimbó szezonja: csempésszük be az étrendünkbe rendszeresen ezt az egészséges zöldségfélét
A kelbimbó nagyon egészséges zöldség, ennek ellenére sokan csak az ünnepi időszakban készítik, köretnek, némi baconnal párosítva a húsok mellé. Az alábbi tésztaételben viszont főszerepet kap!
A parmezán opcionális a receptben, a vegánok nyugodtan hagyják el, mert sajt nélkül is nagyon finom lesz a fogás.
Fokhagymás-citromos tészta sült kelbimbóval
Hozzávalók (2 személyre):
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
250 g kelbimbó
só
frissen őrölt fekete bors
160 g durumtészta
1 csipetnyi csilipehely (opcionális)
2 evőkanál teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
½ db citrom kifacsart leve és lereszelt héja
¼ teáskanál füstölt pirospaprika (opcionális)
a tálaláshoz ízlés szerint reszelt parmezán, friss petrezselyemzöld és durvára aprított, száraz serpenyőben megpirított dió vagy fenyőmag
Elkészítése:
2 evőkanál olívaolajat és a lereszelt fokhagymát keverd össze egy kis tálkában, majd tedd félre. A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
Az előkészített kelbimbókat vágd négy egyenlő darabra/gerezdre. Tedd egy edénybe, öntsd rá a maradék olajat, és alaposan keverd össze, hogy a zsiradék a lehető legjobban bevonja a zöldséget. Utána szórd a kelbimbót az előkészített tepsibe, és oszlasd szét, hogy a darabkák ne fedjék egymást. Hintsd meg sóval, borssal. Süsd 10 percig, aztán keverj rajta egyet, majd süsd további 5-10 percig. Itt-ott kicsit talán oda fog kapni a kelbimbó, de ez nem baj, az a lényeg, hogy csak piruljon, de ne szenesedjen.
Közben a tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzd al dentére. Mielőtt leszűrnéd, kb. 60 ml-t tegyél félre a főzővízből.
Egy serpenyőt hevíts fel mérsékelt lángon, majd öntsd bele a fokhagymás olajat, valamint szórd bele a csilipelyhet. Párold 1-2 percig gyakran megkeverve. Ügyelj arra, hogy ne égjen, ne barnuljon meg a fokhagyma, mert akkor kesernyés ízt fog adni a tésztának. Ha szükséges, vedd még lejjebb a lángot. Szórd hozzá a teljes kiőrlésű kenyérmorzsát és egy csipetnyi sót, majd kevergetve főzd még egy percig. Ekkor önts hozzá a tészta félretett főzővízéből annyit, hogy szósz szerű állagot kapj. Add hozzá a citromlevet, majd öntsd rá a leszűrt tésztára, és keverd össze. Ízesítsd a reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, füstölt pirospaprikával, végül forgasd hozzá a sült kelbimbót.
Oszd el a zöldséges tésztát két tányérba, majd szórd meg ízlés szerint aprított petrezselyemzölddel, némi reszelt parmezánnal és pirított dióval vagy fenyőmaggal.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Tippek:
• Sokan azért nem szeretik a kelbimbót, mert kissé kesernyésnek tartják. Ezt úgy lehet ellensúlyozni, hogy rögtön, amint kivesszük a sütőből a kelbimbót, azonnal, még forrón összeforgatjuk ½-½ teáskanálnyi méz és balzsamecet keverékével. E két édeskés hozzávaló picit tompítani fogja a kelbimbó kesernyés alapízét.
• A kelbimbónak, mint minden zöldségnek, a legkímélőbb elkészítési módja a párolás. Ha azt szeretnéd, hogy a zöldség a lehető legkevesebbet veszítsen a vitamin- és tápanyagtartalmából, akkor mindenképpen a párolást válaszd: kevés vízben, némi sóval, borssal fűszerezve, fedő alatt 5-6 perc alatt elkészül! Párolva is tökéletes lesz a fenti fogáshoz!