Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így juthatsz el a 100 km teljesítéséig bringán (edzéstervvel)

Kerékpár

Istock | Sok futó választja keresztedzésként a kerékpározást

A szakértő tanácsai.

Ha már egy ideje gondolkodsz azon, hogy szívesen belevágnál a komolyabb bringás edzésekbe, esetleg már országúti kerékpárt is vásároltál, akkor ez a cikk neked szól! Mennyit és hol edz, mire figyelj, hogyan építsd fel az edzésheteidet? Garas Attila triatlonedző írásából választ kapsz minden fontos kérdésre.

 

Jó kerékpáros akarsz lenni? Tekerj sokat! – vágják rá legtöbben a választ. Van benne igazság, de azért ha egy kis tudatosságot viszel az edzéseidbe, és egyúttal összerendezed azokat, akkor hatékonyabbá válik a fejlődésed is.

 

Legyen célod 

Ha egy ideje már bringázol a családdal, esetleg kerékpárral jársz munkába, tehát pár 10 km tekerése nem okoz gondot és a bringázás valamilyen szinten az életed része, de úgy érzed, hogy szeretnél szintet lépni, és edzésként kezelni a tekerést, akkor a legfontosabb, hogy tűzz ki egy célt. Javaslom legyen egy táv, mondjuk a 100 km teljesítése (persze lehet kevesebb is), vagy mondjuk két és fél óra megállás nélküli végigtekerése. Teljesen más úgy strukturálni az edzéseket, hogy a végén ott van egy végcél. A céllal a motivációd is folyamatos lesz, ami keretbe foglalja a kerékpáros edzéseidet. Később újabb és újabb célok kitűzésével haladhatsz előre. 

 

 

 

100 km-es bringás edzésterv itt!

 

Szokd meg a kerékpárod és a környezetet!

Az első 8-12 hétnek a fő feladata az legyen, hogy megszokd a kerékpárod és a kerékpározást. Minden, ami körülvesz most a bringáddal kapcsolatban, új inger számodra: a kerékpáros technikai ismeretek, az országúton való közlekedés, a szélterhelések adta nehézségek, a szintes utak, az öltözködés, az edzések alatti frissítés, hogy csak néhány dolgot említsek. Először úgy érzed majd magad, mint amikor a frissen mosott, összeugrott ruhát újra felhúzod: idő kell, amíg újra komfortos lesz. Épp ezért adj időt magadnak, és maradj türelmes az új sportágaddal kapcsolatban.

 

Rendszeresség és fokozatosság 

A két legfontosabb szabály vezérelje az felkészülésedet, az edzéseidet: a rendszeresség és fokozatosság. A rendszerességen azt értem, hogy próbálj meg minden héten ugyanazokon a napokon időt szakítani az edzésekre. Úgy is mondhatnám, jobb ma és holnap egy rövidebb edzés, mint holnapután egyetlen egy. Vagyis legalább heti háromszor ülj fel a bringára. Kezdetben minden bringázás után pihenj egy napot, vagy edz mást. Később, amikor már megszoktad a nagyobb terhelést, csinálhatsz edzéseket egymás utáni napokon is. Egy héten egyszer tarts teljes pihenőnapot, amikor semmilyen edzést nem végzel, és a nap folyamán tényleg a regenerációé a főszerep.

Mindent csak fokozatosan: távot, sebességet, szintet. Nem kell egyből több órás „maratoni” tekeréseket bevállalni, és ne legyen cél az elején a sebesség hajszolása sem, valamint nem a szinteket kell gyűjteni. Fokozatosan legyenek csak egyre hosszabb edzéseid.

 

Gondolkozz ciklusokban

Ha már összeraktad, hogy mely napokon fogsz tekerni, és melyiken végzel más edzést, valamint melyik lesz a pihenőnapod, máris kialakult egy heti struktúra, amit akár kőbe is véshetsz. Tartsd magad ehhez a menetrendhez! Ha összeadod a heti edzésórák számát, az jól jellemzi a heti edzésterhelést. A következő héten maximum 15%-kal több edzésmunkát végezhetsz, így épülnek majd egymásra a heteid. Fontos azonban, hogy kezdetben két terhelt hét után a harmadik hetet könnyítsd meg, vagyis rövidebb edzéseket végezz, és nyugodtan legyen eggyel több pihenőnapod: a heti összterhelésed a ciklus legnehezebb hetének 60%-ára csökkentsd. Ez az úgynevezett pihenőhét fog egy ciklikusságot adni az heteidnek is, a heti struktúrán felül. Később, 2-3 hónap elteltével érezni fogod, hogy akár elég lesz minden negyedik héten pihenőhetet tartani. Segítségül a mintaedzéstervünk heteinek összterhelését mutatjuk meg az oszlopdiagramon. Jól látható, hogy minden harmadik hét könnyebb.

 

Figyelj az intenzitásra! 

A bringázás során a legtöbb kezdő nem tud különbséget tenni, hogy milyen erősen is végzi az edzést. Kezdetben sokszor csak két pólus létezik: sportolunk vagy nem sportolunk (jelen esetben tekerünk vagy nem). Pedig már az elején jó lenne megkülönböztetni legalább négy vagy öt különböző intenzitást. A futással ellentétben sebesség alapú (s így tempó alapú) megközelítés a kerékpársportban nem igen lehetséges, hiszen a környezeti feltételek (úgymint szint és szél, de ide sorolandó az útviszonyok is) nagymértékben befolyásolják a sebességet, lehetetlen azonos feltételeket találni. Marad tehát a legegyszerűbb módszer az intenzitás megragadására, a szubjektív sorrend, amely a sportolás közbeni érzéseiden alapul: nagyon könnyű, könnyű, nehéz stb. (lásd a lenti táblázatot). Ennek segítségével máris tudod differenciálni az edzéseidet. Persze pontosabb egy objektív mérésen alapuló megközelítés, ha mondjuk a maximális pulzusodhoz viszonyítod az edzésterhelést. Ehhez folyamatosan mérni kell edzés alatt az aktuális szívfrekvenciádat (be kell szerezned egy pulzusmérő órát), hogy tudd, mikor, hogyan terheled le magad (a táblázat második oszlopa). A helyes beállításához tudnod kell a maximális pulzusodat, amit kerékpáron valaha produkáltál. Ha ezt nem ismered, akkor használhatod a Karvonen-formulát is, ahol 220-ból kivonod az aktuális életkorod, és így jó közelítéssel megkapod a maximális értéket. Első közelítésnek ez elegendő, de ha későbbiekben még komolyabban gondolod a kerékpározást, akkor érdemes egy teljesítménydiagnosztikát elvégeztetni, hogy pontos pulzuszónákhoz juss.

 

ZÓNAÉRZÉSMAXIMÁLIS PULZUS %-A
1

nagyon könnyű (beszélni kényelmes, lábakra nem nehezedik ellenállás,

könnyű áttétel)

50-60
2

Könnyű (beszélni még tudsz, de 2 óra felett már megérzed a lábad,

másnap azonban semmi gond)

60-70
3Moderált (beszéd már nehézkes, lábak fáradnak, másnap azért érzed az edzést)70-80
4

Nehéz (beszélni már nem tudunk, a lábak elnehezednek, magas pedálfordulatot már

nem tudunk hosszú ideig tartani, edzések után erős fájdalom, ami másnap is megmarad)

80-90
5nagyon nehéz (lábak nagyon nehezen forognak, erős izom fájdalom az edzések végén, másnap jelentős fáradtság90-100

 

Kezdetben törekedj a minél alacsonyabb zónában való edzésekre, a fő cél ugyanis egy jó kerékpáros állóképesség elérése, amit csak alacsony intenzitáson végzett edzésekkel lehetséges. Ez a módszer ráadásul nem is lesz annyira megterhelő számodra, így a „lassan tekerj, tovább érsz”-elv alapján először inkább a kerékpározás idejét növeld, és csak később kezd el az intenzitást növelni, heti egy erősebb edzés bevezetésével.

 

Néhány szó a pedálfordulatról

A kerékpározásról beszélve nem kerülhetjük el a pedálfordulat témakörét. Pedálfordulatod (vagyis az, hogy egy perc alatt hányszor hajtod körbe a pedált) attól függ, mennyire erős a lábad, és mennyire tudod koordinálni a hajtásod. A pedálfordulat emelése azonban megemeli a pulzusod, így jobban terheli a szervezeted. Kezdetben, javaslom, válassz olyan áttétel és ezáltal közvetve olyan pedálfordulatot is, ami számodra kényelmes. Jó, ha ezt a kedvező fordulatot meg is számolod, hogy tudd, pontosan mennyi. 10 másodperc alatt elvégzett fordulataidat szorozd meg 6-tal, és máris megkapod egy perc alatt mennyit is hajtasz körbe. Viszonyításképp: országúti kerékpáros versenyzők 95-100-as fordulattal közlekednek, amatőr kerékpárosok 80-90 között tekernek. Neked elsőre ezeket nem kell hajszolnod, viszont vélhetően majd emelned kell a jelenlegi kényelmes pörgetéseden. Iktass be kezdetben rövidebb időket magasabb fordulaton, a sebességváltó használatával válassz olyan ellenállást, ahol a fordulatot tudod tartani. Beszerezhetsz egy kerékpáros fordulatszámmérőt is a pontosabb mérésekhez. Idővel ki fog alakulni egy optimális, rád jellemző fordulatszám. Később pedig a pedáfordulatszám változtatásával az edzéseidet is változatosabbá teheted.

 

Az edzések felépítése

Minden edzést alapos gimnasztikai bemelegítéssel kezdj, és az edzés elején 5-10 percet kerékpáron is szánj a bemelegedésre, vagyis tekerj a nagyon könnyű zónában. Jó megoldás, ha a városból kivezető szakaszokat erre használod, és nem is számolod bele az edzésbe, a sok megállás-elindulás egyébként sem kedvező tényező. Edzéseket lehetőleg gyér forgalmú utakon végezz, a közlekedési szabályok teljes betartása mellett. Az első hetekben kerüld az emelkedőket és a nagyon szintes útvonalakat, próbálj síkon tekerni, akár úgy, hogy több körre osztod a kerékpározásaidat. Mondanom sem kell, hogy az edzések végén lévő 5-10 perces rész a levezetésé, ekkor nagyon alacsony intenzitáson gurulj. A kerékpárról lepattanva pedig nemcsak az alsó, hanem a felsőtest izmainak alapos nyújtását is iktasd be!

 

Egyél, igyál!

A kerékpáros edzések általában hosszabbak, mint a futó vagy akár az úszóedzések, így a megfelelő energia- és vízpótlásról ne feledkezz meg. Egy óra feletti edzéseken már szilárd táplálék (szénhidrátban gazdag szelet vagy gél) elfogyasztására is ügyelj, máskülönben a teljesítményed rohamosan csökkenni kezd. Javasolt óránként annyi gramm szénhidrátot elfogyasztani, ahány kg vagy, több részletben, egyenletesen elosztva. A hidratáció is kiemelten fontos, az óránként 0,5 liter víz ne tűnjön soknak. Van hely a kulacsoknak a vázon, ezen ne spórolj. Érdemes hidratációs tesztet végezni az első edzések egyikén, ahol egy órás kerékpározás előtt és után megméred a súlyodat. A különbség az a mennyiségű víz, amit edzés alatt vesztettél, vagyis a kapott mennyiséget mindenképpen pótolnod kell.

 

Ne csak kerékpározz!

A kerékpáros edzések monotóniáját érdemes megtörnöd kiegészítő, úgynevezett keresztedzésekkel. Hasznos, ha heti egyszer más állóképességi sportot is űzöl, legyen az futás vagy úszás. Ezeket csak regenerációs céllal iktasd be, akár egy-egy pihenőnapon, és végezd őket a legalacsonyabb zónákban. Fontos továbbá, hogy minimum heti egy erősítőedzést is végezz, ahol a hangsúly a törzserősítésen legyen. Ha nem is látszik, de a kerékpáros edzések nagy mértékben igénybe veszik a törzs izmait, így az erős core izomzat meghatározó lesz a kerékpáros teljesítményedben.

Mintaedzésterv

A következőkben bemutatunk a fenti elveket követő mintaedzéstervet az első 100 kilométered teljesítésére. Ha szeretnéd letölteni az edzéstervet, kattints a programra.