Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fűszeres sütőtökkrémleves almával és sárgarépával

nblxer | A késő őszi időszak egyik kedvenc zöldsége a sütőtök, amelyből számos tápláló és finom fogás készíthető, mint amilyen ez a fűszeres sütőtökkrémleves is

Melengető finomság.

Itt a sütőtök szezonja, érdemes kihasználni! A béta-karotinban gazdag sütőtököt ezúttal az ősz kedvelt fűszereivel, valamint almával és sárgarépával kombináltuk, így született meg ez a kellemesen laktató finomság – igazi comfort food!

A leves krémességét a zöldségek adják, az alaprecept hozzávalói között tejtermék nem szerepel.

 

Fűszeres sütőtökkrémleves almával és sárgarépával

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 evőkanál olívaolaj

1 db sütőtök meghámozva, felkockázva (kb. 6-7 bögrényi)

2 db nagyobb sárgarépa meghámozva, felkockázva

2 db vöröshagyma apróra vágva

2 db alma meghámozva, felkockázva

bors

1/8 teáskanál őrölt fahéj

1/8 teáskanál Cayenne-bors

1/8 teáskanál őrölt szerecsendió

kb. 1 liter zöldségleves alaplé

 

Elkészítése:

Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és a sárgarépát. Dinszteld 4-5 percig, ezután szórd hozzá az előkészített sütőtököt és almát, majd jöhetnek a fűszerek: ízlés az őrölt fahéj és szerecsendió, a Cayenne-bors, ízlés szerint só, bors. Párold további 3 percig, majd öntsd fel a zöldségleves alaplével.

Keverd össze az egészet, majd forrald fel. Miután felforrt, mérsékelt a lángot, és lefedve főzd kb. 30-40 percig, amíg a tök meg nem puhul. Ezután botmixerrel dolgozd pürésítsd a levest krémesre, simára. Ízlés szerint fűszerezd utána.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

 

Feltétötletek ízlés szerint:

tejszín; kókusztej; görög joghurt; sonkachips; pirított bacon; szárazon pirított tökmag; apróra vágott kakukkfű vagy petrezselyemzöld

 

MÉG TÖBB SÜTŐTÖKÖS RECEPT:

Sütőtökös-magvas zabkása

Sütőtökös-édesburgonyás leves vörös lencsével

Sütőtökös tikka masala

Vegán sütőtökös amerikai palacsinta