nblxer | A késő őszi időszak egyik kedvenc zöldsége a sütőtök, amelyből számos tápláló és finom fogás készíthető, mint amilyen ez a fűszeres sütőtökkrémleves is
Itt a sütőtök szezonja, érdemes kihasználni! A béta-karotinban gazdag sütőtököt ezúttal az ősz kedvelt fűszereivel, valamint almával és sárgarépával kombináltuk, így született meg ez a kellemesen laktató finomság – igazi comfort food!
A leves krémességét a zöldségek adják, az alaprecept hozzávalói között tejtermék nem szerepel.
Fűszeres sütőtökkrémleves almával és sárgarépával
Hozzávalók (4-6 személyre):
1 evőkanál olívaolaj
1 db sütőtök meghámozva, felkockázva (kb. 6-7 bögrényi)
2 db nagyobb sárgarépa meghámozva, felkockázva
2 db vöröshagyma apróra vágva
2 db alma meghámozva, felkockázva
só
bors
1/8 teáskanál őrölt fahéj
1/8 teáskanál Cayenne-bors
1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
kb. 1 liter zöldségleves alaplé
Elkészítése:
Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és a sárgarépát. Dinszteld 4-5 percig, ezután szórd hozzá az előkészített sütőtököt és almát, majd jöhetnek a fűszerek: ízlés az őrölt fahéj és szerecsendió, a Cayenne-bors, ízlés szerint só, bors. Párold további 3 percig, majd öntsd fel a zöldségleves alaplével.
Keverd össze az egészet, majd forrald fel. Miután felforrt, mérsékelt a lángot, és lefedve főzd kb. 30-40 percig, amíg a tök meg nem puhul. Ezután botmixerrel dolgozd pürésítsd a levest krémesre, simára. Ízlés szerint fűszerezd utána.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Feltétötletek ízlés szerint:
tejszín; kókusztej; görög joghurt; sonkachips; pirított bacon; szárazon pirított tökmag; apróra vágott kakukkfű vagy petrezselyemzöld