Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezekre a vizsgálatokra lehet szüksége egy futónak

Istock | Akár kezdőként akár rutinos futóként érdemes időről időre bizonyos orvosi vizsgálatokat elvégeztetni, valamint a hatékony edzés érdekében teljesítménydiagnosztikán is részt venni

Így segít a sportlabor.

Korábban rendszeresen edzettél, aztán abbahagytad, és most újrakezdenéd, csak nem tudod, hogyan indulj? Soha nem sportoltál, de úgy érzed, eljött a te időd, és elkezdenél mozogni? Egy ideje már futsz, de úgy érzed, hiába edzel szorgalmasan, nem fejlődsz? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, az alábbi írás neked szól!

Az amatőr futók közül is egyre többen sportolnak tudatosan, azaz időről időre elvégeztetnek bizonyos orvosi vizsgálatokat a biztonságos sportolás, az ideális edzésterhelés vagy teljesítmény növelés szempontjából. De milyen alap vagy akár teljesítményfokozást segítő vizsgálatokra érdemes elmenni, és miről szólnak az egyes vizsgálatok? Ezeket szerettük volna megérteni, amikor a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ Sportlaborjának vezetőjét, Fülöp Tibort kérdeztük. 

 

Ha most kezded a sportolást, akár a futást, ezt mindenképp olvasd el!

A testünk mozgásra lett teremtve. Akkor működik a leghatékonyabban, ha rendszeresen megkapja a megfelelő mozgásadagot. Inaktív életmódból aktívba váltani azonban nagy változás, és fel kell készíteni rá a szervezetünket. Aki évek óta nem mozgott, annak a teste teljesen elszokott a terheléstől, ezért a megfontoltság és a tudatos, fokozatos rákészülés kiemelten fontos! Sokan ezt nem veszik komolyan, pedig ha valaki hirtelen túl nagy terhelésnek teszi ki a testét, annak komoly következményei lehetnek. Önmagában rizikófaktort jelent az elhízás, a 35 év feletti életkor, illetve bármilyen panasz vagy betegség megléte is. Íme a lehetséges kockázatok:

• A keringés, a mozgásszervek, az izmok és az ízületek felkészületlenek, ezáltal nagy a sérülésveszély.

• Túlterhelés hatására nem csak a sérülésveszély nagy, de további erőltetés hatására krónikus elváltozások is kialakulhatnak.

• Ha valaki nem teljesen egészséges, komolyabb terhelés hatására kellemetlen tünetek, akár ájulás vagy súlyosabb esetben agyvérzés is bekövetkezhet.

Kezdőként fontos, hogy az edzéseidet egészen apró lépésekben építsd fel, a legalacsonyabb terheléstől kiindulva, és mindig a fokozatosság elve lebegjen a szemed előtt. Azt se felejtsd el, hogy nincs fejlődés pihenés nélkül. Kezdők tipikus hibája, hogy dömpingszerűen kezdenek el edzeni, a pihenésre, a test regenerációjára pedig nem hagynak időt, mintha az eddigi inaktív éveket pár hét alatt akarnák pótolni. A fejlődés kulcsa a megfelelő, fokozatos terhelés és a regeneráció együttese. 

Ha nem szeretnéd, hogy az első edzésed hosszú időre egyben az utolsó is legyen, ezért azt javasoljuk, hogy az aktív életmódra kapcsolás első lépése egy sportorvosi vizsgálat legyen. 

 

 

Milyen vizsgálatokkal indíts?

Laborvizsgálat

Az első és legfontosabb a laborvizsgálat, melyet félévente célszerű elvégeztetni a sportorvos által javasolt paraméterek szerint. Ez egy átfogó vér- és vizeletvizsgálatot jelent, és tulajdonképpen azoknak is ajánlott, akik nem sportolnak rendszeresen, mert felhívja a figyelmet a gyulladásokra és más kóros elváltozásokra a szervezetben.

Nyugalmi kardiológia

A nyugalmi EKG + szívultrahang vizsgálatot érdemes sportkardiológussal elvégeztetni, mert az általános kardiológus az edzettségi jeleket félreértelmezheti. Ha magas a vérnyomásod, ajánlott a 24 órás ABPM-vizsgálat (hordozható vérnyomásmérő), egyéb panaszokkal pedig a 24 órás Holter-monitorozás (hordozható EKG). Ezekkel a vizsgálatokkal a szív- és keringési rendszer általános állapotáról és az esetleges problémákról kaphatsz képet, ami azért is fontos, mert eltérés esetén bizonyos mozgásformák ellenjavalltak lehetnek, illetve a terhelhetőséget, a mozgás intenzitását is meghatározzák.

 
LifeLike
|
A vizsgálatokat a LifeLike Sportlaborban sportorvos és teljesítménydiagnosztikai szakember felügyeli.

 

Terheléses EKG

A terheléses EKG – melyet sportkardiológus sportorvos végez, és a keringési rendszert vizsgálja – a terhelésdiagnosztikai vizsgálatok legegyszerűbb módja, és a nyugalmi vizsgálatot követően érdemes elvégeztetni.

Fülöp Tibor, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ Sportlaborjának vezetője szerint a terheléses EKG-vizsgálat akkor indokolt, ha a nyugalmi kardiológiai vizsgálat során gyanús jel mutatkozik, vagy ismert szívbetegséged van, esetleg edzés vagy verseny során mellkasi panasz vagy megszédülés, ájulás jelentkezett. Ilyenkor maszk nélkül történik a terhelés, melyet a panasz vagy tünet megjelenéséig, illetve ennek hiányában a teljes kifáradásig végeznek. Az EKG-t végig regisztrálják, és a vérnyomás változását is folyamatosan követik. Célja a szívritmuszavarok vagy a szívkoszorúereken keresztül történő vérellátási zavarok kiszűrése és a szükséges további vizsgálatok vagy kezelések meghatározása.

 
LifeLike
|
A LifeLike-nál terhelésélettani, teljesítményélettani és teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok során futószalagon vagy kerékpár-ergométeren a teljes kifáradásig terhelik a pácienst, mérik a légzésfunkciót és a gázcserét, monitorozzák az EKG-t és rendszeresen mérik a vérnyomást

 

Fontos, hogy ezt a vizsgálatot sportkardiológus végezze, valamint az is, hogy terhelés közben is legyen rendszeres vérnyomáskontroll. A terheléses EKG sporttevékenységtől függetlenül kerékpár-ergométeren történik, a tisztább EKG-jelek miatt és csak panasz esetén kell megismételni a későbbiekben.

A vizsgálat kifejezetten fontos futóknak, mert sokan nem is tudják, hogy futás közben magas a vérnyomásuk (ez akkor is lehet, ha nyugalomban nincs magas vérnyomás) és ez nagyon veszélyes!

 

 

Testösszetétel-analízis

A testösszetétel-analízis a sportdietetikai vizsgálatnak is fontos része, mely vizsgálat hasznos információkat ad életmódváltó, fogyókúrás vagy teljesítményfokozó programokhoz. Az analízis során az alábbi paramétereket mérik:

• testzsírszázalék

• zsigeri zsír (ha magas, fokozott kardiovaszkuláris kockázati tényező)

• test víztartalma (a hidratáció, a folyadékpótlás szempontjából érdekes információ – az emberek kb. 80%-a kevesebb vizet fogyaszt, mint amennyi a szervezet jó működéséhez kellene)

• izomeloszlás diszbalansz, aszimmetriák (jobb vagy bal oldali dominancia kiszűrése)

• ásványianyag-tartalom (csontanyag minősége, erőssége)

A LifeLike-nál a testösszetétel mérése bioelektromos impedancia elven működő mérleggel történik, a testzsír-százalékot pedig kaliperes bőrredőméréssel is mérik a pontosabb meghatározás érdekében. Ez a vizsgálat önmagában is elérhető, de a terhelésélettani, a teljesítményélettani vagy a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat is tartalmazza minden alkalommal. Nem csak sportolóknak, futóknak lényeges ez a vizsgálat, hanem mindenkinek, akinek fontos az egészsége, és többet szeretne tudni a saját testéről, annak állapotáról.

 

Ajánlott vizsgálatok, ha fontosnak tartod, hogy egészséges maradj miközben emeled az edzések intenzitását és mennyiségét, ha szeretnéd kihozni magadból a maximumot

HRV-analízis (heart rate variability)

– A szívfrekvencia-változékonyság egyfajta kipihentségi, terhelhetőségi mutató, amely rávilágít a vegetatív idegrendszer állapotára, megmutatja a szervezet stressztűrő képességét. A szimpatikus idegrendszer túlsúlya stresszes állapotra utal. Ez a mérési módszer akár otthoni, rendszeres napi monitorozásra is alkalmas – mondja Fülöp Tibor.

Ez a vizsgálat, segít megmutatni, hogy akár napi szinten milyen intenzitású és mennyiségű edzésre vagy alkalmas, és akárcsak a testösszetétel-analízis, önmagában is elérhető. A HRV analízist a cikkünk folytatásában részletezésre kerülő terhelés- és teljesítményélettani, valamint a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat is tartalmazza a LifeLike-nál.

 

Komplex funkcionális mozgáselemzés

A komplex funkcionális mozgáselemzést legalább évente, kezdetben félévente érdemes elvégeztetni gyógytornásszal, aki az alábbiakat vizsgálja:

• felméri az alapvető mozgásmintákat,

• megállapítja az erősítésre és/vagy nyújtásra váró területeket, izomcsoportokat,

• egyénre szabott gyakorlatsort ad a fejlesztéshez.

A rendszeres, féléves vizsgálattal nyomon követhető és kontroll alatt tartható a fejlődés, optimalizálható a terhelés és módosítható a fejlesztő gyakorlatsor. Ha valakinek fáj a háta, dereka, térde, mozgás közben vagy azt követően fájdalmat érez, mindenképpen érdemes ezt a vizsgálatot beiktatnia, mert a rosszul beidegződött mozdulatok, például a rossz futás-módszer hosszú távon komoly elváltozásokat, deformitásokat és sérüléseket okozhatnak!

 

Terhelésélettani vizsgálat

A terhelésélettani vizsgálat egy komplex, folyamatos vérnyomás kontroll alatt, sportorvos által végzett vizsgálat, amely a terheléses EKG mellett nyugalmi légzésfunkciós vizsgálatot (spirometriát) és terhelés alatti gázcsere-analízist is tartalmaz. A vizsgálatot évente egyszer célszerű megismételni, az alapozó edzésmunka kezdetekor, panaszmentesség esetén is.

• Nem csak a keringési, hanem a légzőrendszert is vizsgálja.

• Arra kíváncsi, hogy terhelés közben hogyan működnek az egyes szervrendszerek.

• A terhelhetőséget sportorvosi szempontból méri.

• Alapvető edzésszabályozó paramétereket is ad (például pulzus célzónák).

– A vizsgálat során feltérképezzük, hogy terhelés közben hogyan viselkedik a keringési és a légzőrendszer, van-e esetleg terhelés hatására olyan eltérés, ami veszélyes lehet az egészség szempontjából vagy teljesítménycsökkenést okozhat. Futószalagon vagy kerékpár-ergométeren a teljes kifáradásig terheljük a pácienst, és ezalatt, valamint utána a megnyugvási periódusban maszkkal mérjük a légzésfunkciót és a gázcserét (az oxigénfelvételt és széndioxid-leadást), monitorozzuk az EKG-t és rendszeresen mérjük a vérnyomást – mutatja be a vizsgálatot Fülöp Tibor.

Küszöbök: VT1, VT2, VT3 (légzés alapján meghatározott ventillációs küszöbértékek meghatározása)

Célzónák: 4 zóna pulzus alapon 

Nyugalmi mérések: testösszetétel (BIA mérleg) + HRV analízis + légzésfunkció

 

 

 
LifeLike
|
A LifeLike által kidolgozott vizsgálatok minden sportoló számára fontosak és hasznosak, ha cél a sérülések megelőzése és a folyamatos fejlődés.

 

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálat

A leggyakoribb vizsgálati módszer a laktátméréses lépcsőteszt, melyet humánkineziológus vagy teljesítménydiagnosztikai szakember végez és elsősorban nem orvosi, hanem edzői látásmódot igényel a kiértékelése. A laktátméréses lépcsőteszt során folyamatos pulzusmonitorozás mellett az egyes terhelési lépcsők után megmérésre kerülnek az aktuális tejsav szintek, amelyből a szervezetben végbemenő aktuális anyagcsere-folyamatokra lehet következtetni. Kezdetben különösen fontos a gyakori elvégzése, mert az edzetleneknél gyorsan változhatnak az egyéni zónákhoz tartozó pulzusértékek. A vizsgálat sportágspecifikus ergométeren történik, a futókat futószalag-ergométeren mérik.

Ezt a vizsgálatot kizárólag egészséges embereken szabad és érdemes elvégezni, mert nem arra keresi a választ, hogy egészséges-e az illető, hanem azt mutatja meg, hogy:

• Milyen teljesítményt nyújt a vizsgált személy?

• Milyen állapotban nyújtja ezt a teljesítményt?

• Milyen területeken kell változtatni ahhoz, hogy jobb teljesítményt tudjon nyújtani?

• Emellett támpontokat szolgáltat az edzésmunka optimalizálásához, és részletesebb pulzus- és tempózóna meghatározást tesz lehetővé.

A teljesítménydiagnosztika célja az aktuális edzettségi állapot megítélése és a fejlesztésre szoruló területek meghatározása, mely segítséget nyújt a további edzéstervezéshez. Az aktuális pulzuszónák is meghatározásra kerülnek, és ezek felhasználásával az ajánlott edzésmódszerekre is javaslatokat kap a sportoló. Az elvégzett edzésmunka eredményének nyomon követésére és az edzésprogram időnkénti újratervezése céljából a vizsgálat ismétlése optimális esetben évente 3-4, de minimum 2 alkalommal javasolt.

Küszöbök: LT, IAS, FTP, ANS

Célzónák: 6 zóna pulzus és tempó/watt alapon

Nyugalmi mérések: testösszetétel (BIA mérleg és kaliper) + HRV analízis

Teljesítményélettani vizsgálat

A teljesítményélettani vizsgálat a terhelésélettani vizsgálat és a laktátméréses lépcsőteszt kombinációja, amely komplex képet ad a terhelhetőségről, az edzettségi állapotról és az edzésmunka optimalizálási lehetőségeiről. Indirekt kalorimetria révén megmutatja, hogy az adott intenzitásnál milyen a zsír-, illetve a szénhidrát-felhasználás mértéke.

– Megvizsgáljuk, hogy terhelés közben hogyan viselkedik a keringési és a légzőrendszer, van-e esetleg terhelés hatására olyan eltérés, ami veszélyes lehet az egészség szempontjából vagy teljesítménycsökkenést okozhat. A vizsgálat során futószalagon vagy kerékpárergométeren a teljes kifáradásig terheljük a pácienst, és ezalatt, valamint utána a megnyugvási periódusban maszkkal mérjük a légzésfunkciót és a gázcserét (az oxigénfelvételt és a széndioxid-leadást), monitorozzuk az EKG-t és rendszeresen mérjük a vérnyomást. A kiértékelés során az ajánlott edzésmódszerekre is javaslatokat kap a sportoló. Ezt a komplex vizsgálatot évente egyszer, a felkészülés kezdetén célszerű megismételni – mondja Fülöp Tibor.

Küszöbök: VT1, VT2, VT3 és LT (laktát küszöb), IAS (aerob küszöb), FTP, ANS (anaerob küszöbérték) 

Célzónák: 6 zóna pulzus- és tempó/watt alapon

Nyugalmi mérések: testösszetétel (BIA mérleg és kaliper) + HRV analízis + légzésfunkció

Ha felkeltette az érdeklődésedet valamelyik vizsgálat vagy további információkat szeretnél megtudni az itt említettekről, akkor keresd a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ csapatát.