Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futóverseny kisokos

A legfontosabb tudnivalók a rajt előtti időszakról.

Ha egy ideje már játszol a gondolattal, hogy be kéne nevezni egy versenyre, akkor ne tétovázz. Nézz ki egy versenyt, és készülj rá edzésterveink segítségével.  Ha még sosem versenyeztél, akkor természetes, hogy számtalan kérdésed lesz a versennyel kapcsolatban: Honnan kell rajtolni, honnan tudom hogy merre kell futni, hol találkozom a befutó után a családdal? Most abban segítünk, hogy átlásd a versenyek menetét, és magabiztosan közlekedj a verseny helyszínén.

 

Találd ki a távod

A versenyzés akkor fog örömmel eltölteni, ha jó élményt szerzel magadnak. Jó élményed pedig akkor lesz, ha a felkészültségi szintednek megfelelő távot választod. Nem baj, ha most még nem állsz készen a kiszemelt táv teljesítésére. Használd felkészítő programunk edzésterveit és készülj napról napra az 5-10 vagy 21km-es versenyre. Első versenyként általában érdemes rövidebb távot válaszatni, hogy biztos legyen a siker, és pozitív élményként maradjon meg benned a nagy nap, amikor először akasztanak érmet a nyakadba. Rövidebb távok rajtjában sokkal több kezdő vagy kocogó futó szokott állni, és a legtöbben úgy tekintenek a versenyre, mint egy klassz programra.

Nevezés

A versenyek többségére úgynevezett előnevezéssel tudsz jelentkezni. Ez akár hetekkel vagy hónapokkal korábbi nevezést jelent, viszont sokszor kedvezőbb nevezési díjjal is jár ez a korai elköteleződés. Az előnevezési felületet mindig megtalálod az online versenykiírásban: itt személyes adataid mellett a fizetéssel kapcsolatos tudnivalókat is megismerheted. Fontos, hogy figyelj a fizetési határidőkre, hiszen sok verseny estében tapasztalhatod, hogy minél később élsz az előnevezés lehetőségével, annál magasabb nevezési díjra számíthatsz. A versenykiírásban arról is tájékozódhatsz, hogy ha betegség vagy egyéb ok miatt mégsem tudsz a későbbiekben részt venni a versenyen, akkor átadhatod-e a nevezésedet valaki másnak, vagy felhasználhatod-e a későbbiekben a nevezésre befizetett összeget egy másik versenyen. Ha nem találsz erről információt, érdemes még a nevezés előtt tájékoztatást kérni a verseny szervezőjétől. A nevezés leadása után visszaigazoló e-mailt kell kapnod, amiben összegzik a legfontosabb információkat a versennyel kapcsolatban.

 

Ellenőrizd a szintidőt

Amennyiben részt szeretnél venni egy futóversenyen, az első dolgod, hogy alaposan tanulmányozd át a versenykiírást. A versenykiírás tartalmaz minden olyan információt, amelyet a versenyről tudnod kell. Ez azért fontos, mert bizony a versenyek többségében úgynevezett szintidőt határoznak meg, amely alatt mindenképpen le kell futnod az adott távot. A Női Futógála versenykiírásában például azt találod, hogy 10 km-en 1 óra 20 perc, míg 5 km-en 40 perc alatt kell célba érned. A kiírásokban találkozhatsz egy - számodra talán újdonságnak ható - kifejezéssel, a nettó idő-vel.

 

Mi a nettó idő?

A nettó időmérésnek a nagy tömegeket megmozgató versenyeken van jelentősége. Tulajdonképpen ez a te személyre szabott pontos időd, ami alatt lefutod a távot, vagyis a rajtkaputól a célkapuig terjedő időd. Elsőként tehát mindenképpen azt mérlegeld, hogy van-e reális esélye annak, hogy ennyi időn belül teljesíteni tudod a verseny távját vagy be tudod-e vállalni a felkészülést, hogy képes legyél hozni a nettó időt. Az időmérést már egyre több versenyen biztosítják a futók számára, amihez chipet fogsz kapni. A Női Futógálán nem kell külön bajlódnod a chippel, mert a rajtszámod hátuljára lesz ragasztva, de más versenyeken találkozhatsz ujjra húzható vagy bokára, cipőre rögzíthető chipekkel is. A versenykiírásban mindig nézz utána, hogy kell-e letéti díjat fizetned a chipért! (Ezt természetesen visszakapod a verseny végén, ha leadod a chipet).

Helyszíni nevezés

A legtöbb futóverseny esetében van lehetőség arra is, hogy akár a helyszínen nevezz. Figyelj azonban arra, ha létszámlimitet is meghatároznak a szervezők. Ez azt jelenti, hogy bizonyos nevezési létszám felett lezárhatják a nevezést. Ilyen versenyen érdemes élni az  előnevezés lehetőségével!

 

Tervezd meg, hogyan jutsz ki a verseny helyszínére

A verseny helyszíne egy magára valamit is adó verseny kiírásban időben és pontosan meg van határozva, sőt a helyszínre jutásról is kapsz információkat.  Ha autóval érkezel, nézd meg, hogy milyen parkolási lehetőséged lesz! Nagy rendezvények esetében mindig mellékelnek térképet is a versenykiíráshoz, hogy könnyen tájékozódj a verseny helyszínén. Sokan ezt előre kinyomtatják és a zsebükben viszik magukkal, ez alapján tájékozódnak a helyszínen. Érdemes a rajt előtt 1,5 órával megérkezni a helyszínre, hogy az előkészületekre legyen időd.

 

Távolabbról érkezel? Szervezd meg az utazásod

A versenyekre utazás külön fejezet a futók életében. Ha a lakóhelyedtől távolabb lesz a verseny, akkor az egyéni autós vagy tömegközlekedéssel történő utazás mellett érdemes más opcióban is gondolkodnod. Nagyon jó buli, és persze pénztárcakímélő megoldás, ha telekocsival mentek egy-egy versenyre. Futóverseny-telekocsi néven találsz a Facebookon kimondottan futóversenyek utazására szerveződött csoportot. Ha pedig helyben vagytok annyian, akkor érdemes akár kisbuszt is kibérelni a verseny napjára. 

 

Keress szállást, ha szükséges

Amennyiben a verseny korán kezdődik, és túl sok időt venne el az utazás a reggeli órákban, akkor idejében keress szállást a verseny közelében! Ehhez a legtöbb versenyszervező ad is praktikus segítséget.

 

Megérkeztél a helyszínre, keresd meg a versenyközpontot!

Mi az a versenyközpont? Röviden: ez a verseny motorja. Első utad ide vezessen, ha megérkezel a futóverseny helyszínére, hiszen itt történik a rajtszámod, rajtcsomagod átvétele, és itt kapsz meg minden fontos információt. Ha nem szereted a tömeget, és van rá lehetőséged, akkor nagyobb versenyek esetében hamarabb is átveheted mindezeket, általában a versenyt megelőző héten.

 

Mi az a rajtcsomag? Mit kell tudnom a rajtszámomról?

A rajtcsomag egy előre összeállított kis csomag, amelyben gyakran találsz frissítőket, müzliszeletet vagy kifejezetten a futóknak szánt termékeket, vásárlási kuponokat. Ilyenkor kapod meg -amennyiben a versenykiírásban szerepelt- a technikai felsőt vagy pólót, ami az adott rendezvény logójával van ellátva. A rajtcsomag mellé természetesen megkapod a rajtszámodat (váltó esetében több rajtszámot is kaphatsz), az időméréshez használt chipet, és a rendezvénnyel kapcsolatos információs kiadványokat. Sok versenyen szokás az eseményt követően megvendégelni a futókat valamilyen meleg egytál étellel. Ehhez szintén ilyenkor kapsz ebédjegyet vagy kupont. A rajtszámodhoz többnyire adnak biztosítótűt, hogy fel tudd rögzíteni a pólódra, én azonban azt javaslom, hogy már a verseny előtt szerezz be ún. rajtszámtartó övet, amire fel tudod rögzíteni a rajtszámot anélkül, hogy át kellene lyukasztani folyton a felsődet. Mindig alaposan tájékozódj a a rajtszámviselés szabályairól, hiszen ez lesz a legfontosabb azonosítód a versenyen!

 

Öltöző, ruhatár, vécé

A versenykiírásban arról is kapsz információt, hogy hol lesz lehetőséged átöltözni, illetve tudják-e biztosítani a ruháid, csomagjaid őrzését a versenyen. Nagy rendezvényeken a rajtszám tartományok alapján vannak számozva a megőrzők, a tájékozódást táblák vagy színkódok segítik. Ha nem tudják a megőrzést biztosítani, akkor érdemes ismerősöket keresni, akik megőrzik a cuccaidat például az autójukban.

A verseny előtti izgalomban előbb-utóbb biztosan meg kell látogatnod a vécét is. Futóversenyeken általában mobil vécéket fogsz találni, többnyire a rajtközpont közelében. Hosszabb versenyek esetében útközben is biztosítják a vécéhasználatot a szervezők. Érdemes papírzsebkendőkkel felszerelkezve menned, és nedves fertőtlenítő törlőkendő is legyen nálad kézmosás gyanánt. 

Rajtszám megvan, cuccok leadva, mosdó pipa, állj be a rajtzónába!

A rajtzóna kifejezéssel szintén nagyobb, tömegrendezvényeken találkozhatsz. Mivel egy nagy futórendezvényen több ezren is részt vehetnek, ezért a rajtoltatást úgy szervezik, hogy az azonos tempóval futók induljanak egyszerre. Ez azt jelenti, hogy a rajt területe több részre van felosztva. (számozással illetve színkóddal szokták az egyes zónákat jelölni). Elől állnak a leggyorsabbak, míg hátul azok, akik lassabb tempóban tervezik a tempójukat. Ezzel a felosztással gördülékenyebb és biztonságosabb a rajtoltatás, és a versenyzők sem zavarják egymást. Már a nevezésnél kérdezni fogják, hogy mi a tervezett tempód, amit általában perc/km-ben fejezünk ki. Ez alapján a rajtszámodra ragasztott szám vagy színkód alapján automatikusan besorolnak egy adott zónába, te pedig csak oda állhatsz be.

Mi az a váltózóna?

Ha csapatban vagy párban szeretnéd életed első távját lefutni, akkor csak a váltózónában lesz lehetőségetek egymást váltani. Minden csapattagnak aki nem a rajtból indul, meg kell keresnie a saját váltózónáját és ott kell várni a csapattársát. A váltásnak pontos szabályai vannak (rajtszámátadás vagy chipátadás), ami versenyenként különböző lehet. A versenykiírásban erről is kapsz pontos információt.

 

Kik azok az iramfutók?

Az iramfutók nagy futóversenyeken diktálják a tempót a versenyzők számára. Általában valamilyen megkülönböztető jelzéssel futnak, nem lehet nem észrevenni őket - zászlóval vagy lufival vannak felszerelve és iramfutó feliratú pólóban futnak. Ha megvan a kitűzött célidőd (hogy mennyi idő alatt akarod teljesíteni a versenyt), akkor nincs más dolgod, mint hogy csatlakozz a megfelelő iramfutóhoz! Az iramfutók végig tartják a célidőd eléréséhez szükséges tempót, de emellett futás közben is segítenek, hogy túllendülj a holtponton. Az iramfutókról is kaphatsz tájékoztatást a versenykiírásban.

 

Frissítés

A verseny előtt tájékozódj arról is, hogy milyen frissítésre számíthatsz az adott rendezvényen. Rövidebb, 2-5 km-es versenyeken inkább csak a célba érkezéskor szokták ellátni néhány alapfrissítővel (többnyire vízzel) a futókat, hosszabb távokon azonban meghatározott pontokon, úgynevezett frissítő állomásokon tudsz enni és inni. Itt főként vizet, izotóniás italt (izot) vagy kólát, illetve gyümölcsöt (főként banánt) és valamilyen gyors harapnivalót kaphatsz (ropi, szőlőcukor, nápolyi). Tapasztalataim szerint a frissítés igen eltérő lehet versenyenként, így ha a versenykiírásból nem lenne egyértelmű, kérj tájékoztatást a szervezőktől!

 

Mi az a záróbusz?

Ha csak nemrégiben kezdtél el futni, akkor is hallhattál már a futók mumusáról, a záróbuszról. A záróbusz mindig a mezőny végét követi egyenletes (lassú) tempóban. Akit utolér, annak sajnos fel kell rá szállnia, és számára véget ért a verseny. Persze nem kell izgulni! Záróbusz nincs minden versenyen, csak a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken. Ha alaposan, tisztességesen felkészülsz, és az edzettségi szintednek megfelelően választasz távot, akkor téged nem érhet utol a busz!

Mi történik a verseny után?

Amikor teljesítetted életed első versenyét, akkor fontos, hogy minél hamarabb elhagyd a befutó területét, hogy ne akadályozd a beérkezőket. A célba érkezőket nagy versenyeken külön lekordonozott folyosón vezetik ki a verseny területéről. Kövesd a szervezők útmutatását! Ilyenkor kapod meg megérdemelt befutóérmedet is, és némi harapni- vagy innivalót frissítés gyanánt. Ha a versenykiírásban szerepelt, akkor a chipeket is ekkor kell leadnod a szervezőknek. Mivel nagy rendezvényeken könnyen eltévedhetsz, és esetleg nem találjátok egymást a futótársaiddal/családoddal, így javaslom, hogy előzőleg beszéljetek meg egy fix találkozási pontot, ahol a befutó után találkoztok. A mobiltelefon nem mindig segít: a nagy hangzavarban ugyanis hiába csörgetitek egymást. Ha már itt vagy, akkor az azt jelenti, hogy sikeresen teljesítetted életed első futós kihívását. 

Jó felkészülést, jó versenyzést!