Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miért kell hosszút futni?

Istock | A futóedzések része a hosszú futás is

Ezek az előnyei.

Amennyiben hosszabb távokra készülsz, akkor nem úszhatod meg a hosszú futásokat. De miért van szükség ezekre, és mit fejlesztenek? 

 

Fejlődik az aerob állóképesség

A hosszú, például egy maratoni felkészülés esetén akár 30-35 kilométeres futások során a testedet többek között arra kondicionálod, hogy a rendelkezésre álló energiát a lehető leghatékonyabban használja fel. A hosszú, alacsony intenzitású futások erősítik a keringést, fejleszthetik a kapillarizációt (az izmok hajszálerezettsége), melynek következtében az oxigéndús vér gyorsabban áramlik, a bomlástermékek pedig gyorsabban távoznak, valamint a tejsavtermelődés is kiegyensúlyozottabb lesz. Így az állandó sebesség fenntartása is egyre könnyebb lesz.

 

 

Erő, izom!

A hosszú futások során a munka dandárját a lassú izomrostok végzik. A lassú rostok gyorsan regenerálódnak és jól bírják a terhelést, szemben az erős, de gyorsan kipurcanó és lassan regenerálódó gyors izomrostokkal. Hosszútávfutás estén az energianyerés szinte teljes mértékben aerob módon, vagyis oxigén jelenlétében történik, így a lassú rostok megfelelő edzése kulcsfontosságú, hiszen ezek oxidatív körülmények között működnek a legoptimálisabban. A lassú rostokat pedig az alacsony intenzitású, hosszú futásokkal tudod a leghatékonyabban fejleszteni.

 

Fejlődik a zsíranyagcsere

zsírból nyert energia fenntarthatóbb, mert a tartalékaink nagyjából kifogyhatatlanok. Igaz, hogy szénhidrátból gyorsabban jutunk energiához, de a raktárak hamar ki is ürülnek. A hosszú futások alkalmával megtaníthatjuk a testünket arra, hogy elsősorban a zsírt használja fel, tehát a glikogéntartalékaink tovább tartanak: ez segíthet elkerülni a maratoni falat.

 

 

Frissítés

A hosszú futás jó alkalom a frissítés gyakorlására is. Tanulj meg enni és inni, hogy a versenyen ne legyen ezzel gond. Próbáld ki, mi működik, és mi nem. Egy gyomorprobléma keresztülhúzhatja a számításaidat, így mindenképp úgy állj a rajtvonalra, hogy tudod, mit, mikor és mennyit fogsz enni, illetve inni.

 

Ruha és cipőteszt

A versenyszerelést is ki tudod próbálni a hosszú futások során. Ha kidörzsöl, kényelmetlen vagy szoros, akkor jobb, ha edzésen derül ki. Nincs is annál idegtépőbb, amikor egy ruhadarab miatt nem tudod hozni azt, mire egyébként képes vagy.

 

Mentálisan megerősít, önbizalmat ad

Végigcsináltad az összes hosszú edzést, volt, amikor nem volt kedved elindulni, de akkor is lenyomtad. Volt, amikor legszívesebben feladtad volna a felénél, de nem tetted. Ezek a tapasztalatok nagyon jól fognak jönni akkor, amikor egy holtpontot kell legyőzni a versenyen, hiszen tudod magadról, hogy képes vagy túllendülni a nehézségeken.