Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

8 mentális tipp a hosszú futásokhoz

Istock | Egy hosszú futás során előfordul, hogy nyűgösködünk, és le kell győznünk azokat a gondolatokat, amik nehezítik az edzést

Fejben dől el!

Egy hosszú edzés – legyen az akár futás vagy bringázás – sokszor inkább mentális kihívást jelent, mintsem fizikait. Az alábbi trükkök segítenek túllendülni a holtpontokon, valamint a monotóniatűrésben is.

 

 1. Beszélj magadhoz – de csak pozitívan!

  Ha egyedül futsz vagy bringázol és éppen feladnád, ne tedd! Győzd meg magad, hogy nem fizikailag, hanem csak fejben fáradtál el. „Öt perc múlva iszom egy kis vizet, attól sokkal jobb lesz.” „Megeszem egy energiaszeletet, és szárnyakat kapok.” „Erős vagyok, meg tudom csinálni!” A pozitív megerősítések többet számítanak egy nehéz helyzetben, mint gondolnád. 2. Oszd fel a távot!

  Ne úgy indulj neki, hogy 30 kilométert kell futnod, hanem úgy, hogy 6x5 kilométert. Ha rövidebb távokra bontod a távot, akkor fejben sokkal könnyebben kezelhető. Minden egyes etap előtt képzeld azt, hogy most indultál, és csak az adott szakasz teljesítése lebegjen a szemed előtt.


 3. Nem mindig könnyű

  Nem árt néha emlékeztetni magunkat arra, hogy felkészülni egy hosszabb versenyre egyáltalán nem könnyű, hiszen ha az lenne, mindenki csinálná. Az út maga a cél, és ez az út kihívásokkal teli, kemény edzésekkel van kikövezve. Azt se felejtsd el, hogy az így megszerzett mentális erő az élet egyéb területein is a jól jöhet majd!


 4. Legyen egy mantrád!

  A mantrád ismételgetése fókuszáltabbá tehet egy hosszú edzés során. Ez akkor adhat belső motivációt, amikor a legnagyobb szükséged van rá.

 5. Vizualizálj!

  Képzeld el, hogy épp a majdani célversenyed utolsó 200 méterén futsz, melletted szurkolók, akik biztatnak, rendezett a mozgásod, könnyed léptekkel haladsz. Vagy képzeld magad a kedvenc futód helyébe, és azt is, hogy olyan jól nyomod, mint ő.


 6. Számolj!

  Dobd fel a hosszú edzéseket egy kis játékkal. Ha olyan helyen futsz vagy bringázol, ahol sokan edzenek, akkor elszórakoztathatod magad azzal, hogy számolod, hány piros bringa, fehér sapka vagy kék felső jön szembe egy-egy kör vagy kilométer alatt.


 7. Tervezz!

  Mit fogsz csinálni az edzés után? Mit fogsz főzni? Mivel jutalmazod meg magad? Ha reggel teljesíted az edzést, akkor a napi teendőket is sorra veheted, megszervezheted!


 8. Képzeld el a versenyed!

  Edzés közben elképzelheted azt is, hogy már a versenyen vagy. Lásd magad, ahogy átfutsz a célvonalon, ahogy mosolyogsz éremmel a nyakadban. Képzeld el, hogyan fogod magad érezni a célba érkezés után.

 

Ezek a tippek egyszerűnek tűnnek, és a sor hosszan folytatható, de talán épp ebben rejlik a nagyszerűségük. Sokszor könnyebb magunkat kizökkenteni a holtpontról, mint azt gondolnánk. Nektek van valami jól bevált módszeretek ezeken kívül?