Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

4 jótanács kezdő futóknak Virág-Erdélyi Zsófi olimpikontól

Motiváció, türelem, fokozatosság – ezek a tényezők segíthetnek, hogy kitartó maradj és fejlődj a futásban

Csak fuss!

Most tennéd meg az első lépéseket a futásban? Ne habozz elindulni ezen az úton! Egy olyan érzelmekkel teli utazásra invitállak, ami hol a mélybe taszít, de mégis legtöbbször az égbe emel. Nehéz elindulni az ismeretlen felé, főleg akkor, ha a gyerekkori testnevelés órán összeszedett Cooper-tesztes emlékeidből merítesz ihletet. Felejtsd el a kételyeidet, olvass tovább, és csatlakozz a futók baráti köréhez. Mert ha futni kezdesz, az összes futó a barátod lesz!

 

 

1. Találd meg a motivációd!

kitűzött cél minden egyes alkalommal eljuttat a futócipődig, aztán pedig tovább, ki az útra.

Teljesen új vagy a futásban? Elhatároztad, hogy futni fogsz, mert le akarsz fogyni? Vagy csak mozogni szeretnél valamit? Esetleg le akarod futni az 5, 10, 15 km-t, a félmaraton vagy maratoni távot? Talán nincs is különösebb okod rá, csak szeretnéd a szabadidődet hasznosan, nem a tévé előtt egy zacskó chips társaságában eltölteni? Bármi is legyen az okod, eldöntötted, hogy futni fogsz. Ezt az elhatározást pontosítsd, alakítsd magadra. Írd le egy papírra, és tedd egy olyan helyre, ahol minden nap láthatod. Mikor elolvasod, eszedbe juttatja, hogy miért is vágtál bele ebbe az egészbe. Ez a mondat sosem fog téged cserben hagyni, mindig el fog téged „rugdosni” az ajtón kívülre. Ez a mondat ne legyen átlagos: legyen benne a határidő, amikorra el szeretnéd érni, ha például fogyni szeretnél, akkor a részcél és a végső cél. A pontosabban megfogalmazott célokért kitartóbban tudunk küzdeni.

Példák a célra:

  • Szeretnék 4 kilót lefogyni áprilisig, és ezért heti háromszor futni fogok.
  • Szeretném lefutni az 5 kilit áprilisban.
  • Szeretném az egyéni csúcsomat megdönteni áprilisban.

 

 

2. Keress edzéstervet/edzőt!

A kezdetekkor a legegyszerűbb, ha keresel egy edzéstervet, a Futásról Nőknek Edzéstervek rovatában is találsz különféle nehézségű programokat. Vagy ha úgy érzed, hogy edző nélkül nem menne, akkor mindenképpen kérj segítséget szakembertől!

A kettő azért elég sokban különbözik egymástól. Ha netes edzéstervet töltesz le, akkor mindenképpen legyél tisztában azzal, hogy ez a terv nem személyre szabott, ezt tehát magadnak kell megtenned. Követned kell a terv utasításait, de közben nagyon jól kell magadat ismerned is hozzá. Az általános edzésterv nem ad neked szabadságot abban, hogy hogyan fuss. Ott le van írva kőkeményen, hogy melyik nap mennyit és hogyan kell megtenned, mindezt anélkül, hogy figyelembe venné az adott napod történéseit, az állapotodat, valamint azt, hogy hogyan érzed magad. Ezt neked kell mindig felmérned, mérlegelned, a tested jelzéseit észlelned, majd a helyén kezelned.

Az edzővel más a helyzet, mivel már a közös munkátok elején átestek egy őszinte beszélgetésen átesnetek. Különféle kérdéseket tesz majd fel neked, ami alapján személyre tudja szabni az edzésprogramodat. Igaz, itt is egy előre leírt, viszont nem kőbe vésett tervet kapsz hetente vagy havonta, attól függően, hogy miben állapottok meg. Esetleg tudsz vele mindennap konzultálni, ha neked szükséged van rá, és ha úgy adódik, hogy fáradtabb vagy, akkor ő dönti el, hogy menjen-e az aznapi edzés úgy, ahogy le van írva, vagy érdemes megváltoztatni. Szóval a döntés az ő kezében van, azon információk alapján, amiket te megosztasz vele.

A futással való célodtól függően érdemes mérlegelni az edző vagy a netes edzésterv közti választást. Az elején adj esélyt magadnak és egy edzéstervnek, majd egy kis idő múltán gondold át újra a kérdést, hogy érdemes-e egy edzőt felkeresned.

 

 

3. Legyél kitartó, türelmes, de legfőképpen óvatos!

Nem fogok hazudni neked, őszintén szólva az első futások borzasztóan förtelmesek tudnak lenni... Nekem ez az érzés az első terhességem utáni első futásoknál jelentkezett. Azt hittem, hogy sírva fakadok, amikor befejeztem a könnyű 3 kilométeres kocogásom. A testem mintha utált volna engem, mert égett a tüdőm, vadul lihegtem, a pulzusom az egekben volt, a szívem meg mintha ki akart volna ugrani a helyéről. Azt hittem, hogy lábaim mindjárt rongybábúként csuklanak össze a kapuban.

De ez ne tántorítson el, mert ha kitartó és türelmes vagy, a munkát pedig folyamatosan elvégzed, akkor a futás mámorító érzése rövid időn belül téged is megtalál! Az elején mindenképpen legyél óvatos, és ha teljesen kezdő vagy, akkor érdemes lehet gyaloglás és kocogás váltakozásával kezdeni. Szép lassan juss el a folyamatos futásig. Nem kell siettetned a fejlődést, legyél türelmes a testeddel, adj neki időt, hogy az új helyzethez hozzászokhasson. Ne ijedj meg, ha elfog az az érzés, hogy ez nem esik jól, akkor is menj ki másnap, és azután meg azután is. Ígérem neked, hogy napról napra csak jobb és könnyebb lesz, míg el nem érkezel az észveszejtő érzéshez is. 10 hónappal az említett borzasztó futásom után teljesítettem a szintet az olimpiára, maratoni távon. Szóval csak csináld tovább!

 

 

4. Találj magadnak partnert, aki elkísér a futásaidon

Egyedül futni csodás, de valakivel futni még szebb tud lenni. Amíg nem vagy biztos magadban, hogy tényleg folyamatosan ki fogsz lépni azon az ajtón, és nem a kanapé, a tábla csoki meg a tévé fog győzni, addig szervezd le, hogy valakivel együtt indulj neki a futásoknak. Igazán motiváló, amikor tudod, hogy valaki számít rád. Sokkal nehezebben fogsz nemet mondani a futásnak annak tudatában, hogy van egy társad, aki vár rád. Szóval vedd rá a barátnőd, a férjed, a testvéred vagy akit szeretnél, hogy tartson veled néha-néha. Olyan ember legyen, aki előtt nem félsz megnyílni, mert a futás során hajlamosak vagyunk beszélni és beszélni és csak beszélni mindenről. Olyan ez mint egy terápia.

 

Nagyon remélem, hogy kedvet kaptál egy izgalmakban gazdag hullámvasúthoz, hiszen a futás ilyen. A versenyek hangulatáról nem is beszéltem neked, de ha eljutsz odáig, megtapasztalod majd – és függő leszel!

Az a legfontosabb, hogy csak csináld, küzdj tovább, menj tovább nap nap után, lépj ki az utcára a futócuccodban, és hamarosan meglátod, hogy futás nélkül nem létezik a világ.