Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 alapelv, ha szeretnél javítani a maratoni tempódon

By lzf | A maratoni céltempó meghatározásánál kiemelten fontos, hogy reálisan mérd fel a saját fejlődésedet, teljesítményedet

Építkezz lépésről lépésre.

Ha valaki eljut oda, hogy maratont fut, akkor valószínűleg – és remélhetőleg – már egy felkészülési szezont biztosan a háta mögött tudhat. Miután teljesítettük a 42,2 km-t és kipihentük magunkat, felmerülhet a kérdés: hogyan fogunk tudni javítani az időeredményünkön? Feltehetően az első maraton során már akadtak apró, sőt, netán nem is annyira apró hibák, amikkel már a célba érkezéskor tisztában voltunk, de pár nap elteltével, ahogy leülepednek az élmények, egyre több dolog juthat az eszünkbe. Összegyűjtöttünk öt elvet, amit az addig elkövetett hibák kijavítása mellett mindenképp vegyél figyelembe a következő felkészülés során. Mert biztos, hogy lesz második maraton előbb vagy utóbb, még ha a célba érkezéskor nem is így gondolod.

 

1. Fokozatosság: az örök kulcsszó

Vannak olyan témák, amiket nem lehet elégszer átbeszélni és ismételni. A fokozatosság elve az egyik legfontosabb! Az új felkészülést mindig kezdjük az alapok építésével: az gyorsulási cél még nem jeleti azt, hogy akkor mostantól egy évig csak résztávozni kell, meg gyorsító edzéseket végezni, és akkor biztosan sikerül javítani a tempón. Az első lépés a felkészülésben mindig az alap-állóképesség felépítése! A házat is az alapoktól kezdjük el felhúzni, nem a tetővel próbálkozunk először.

 

2. Jól felépített edzésmunka, regeneráció

Az előző ponthoz köthető, hogy a fokozatosság elve mellett szükség van egy jól felépített edzéstervre is. Minden képesség fejlesztésének megvan a maga időszaka, azaz nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen módszerekkel csinálunk. Ezeket nem szabad átugrani, ezek adják ugyanis a már említett alapot. Sokszor belefuthatunk abba a hibába, hogy a regeneráció kárára megy a felkészülés, pedig a szervezet igazán a pihenés alatt fejlődik!

Meg kell tanulni, hogy mennyire fontos a pihenés. Ha nem vagyunk kellően kipihentek, akkor a sok edzés túlterheléshez, sőt, sérüléshez is vezethet!

 

3. Elérhető cél kitűzése

Fontos, hogy tisztába legyünk a képességeinkkel, és olyan célt tűzzünk ki magunk elé, amit teljesíteni is tudunk. Sokan egy év alatt túl nagy fejlődést szeretnének elérni, amivel pont a fejlődésüket szabotálják. Ha irreális elvárásokat állítunk fel, akkor hajlamosak lehetünk a fokozatosság és a regeneráció elvét félredobni, “Túl sokat kell edzenem!” felkiáltással. Ez pedig hosszú távon megint csak nem lesz kifizetődő, és komoly kockázatot rejt magában.

Ne akarjuk egy év alatt megváltani a világot. Természetesen nem mindegy, hogy a futó honnan, milyen időről és milyen felkészültségi szintről indul, de sokkal könnyebb egy 4,5 órás maratoni időt megjavítani, mint egy 3,5 órásat. Minél gyorsabbak vagyunk, annál nehezebb lesz fejlődést elérni, ezt soha ne felejtsük el!

 

4. Türelem

Talán ez a legfontosabb alapelv! A jól felépített edzésterv lényege a formaidőzítés, azaz az, hogy majd a maraton napján legyünk topformában. Ezt el kell fogadnunk. A felkészülés elején lehet, hogy rosszabb időeredmények születnek majd, mint az a tempó, amivel a “régi” maratont futottuk, de ilyenkor nem szabad elkeseredni és feladni az eddigi elveket. A lényeg, hogy legyünk türelmesek, adjunk időt a szervezetnek a fejlődésre, valamint szintén legyünk türelmesek a pihenőnapokon is! Több heti komoly felkészülés 2-3 pihenőnap alatt nem vész kárba.

 

5. Mentális edzés

A maratoni felkészülésnek ez is egy nagyon lényeges eleme. Több órás futásról van szó, itt szinte biztos, hogy lesznek holtpontok, amiken túl kell lendülni. Ha megvan a jó edzésterv, és elkezdődik a felkészülés, akkor fordítsunk figyelmet a mentális edzésre is. A különféle technikák segítenek abban, hogy a már említett holtpontokat viszonylag könnyen le tudjunk győzni, képesek legyünk kezelni a nehéz helyzeteket, valamint ne dőljünk be a saját testünknek és elménknek, amikor azok szinte mindent elkövetnek azért, hogy megálljunk.

A mentális felkészülésben segítenek az edzésterv hosszú futásai, amelyek során szintén majdnem biztosan akadnak majd rosszabb/nehezebb pillanatok, ilyenkor élesben gyakorolhatjuk a mentális technikákat. Valamint segíthetnek különböző élménybeszámolók, más sportolók blogbejegyzései, könyvei. Ezekbe érdemes beleolvasgatni, mert hasznos tippeket kaphatunk belőlük.

 

Összefoglalva

Fontos, hogy mindig alaposan gondoljuk át, hogy mi is a reális célunk, ehhez építsük fel a megfelelő tervet, és adjunk időt magunknak. Figyeljünk a regenerációra, legyünk türelmesek, és rakjuk össze mindig fejben is a versenyt. Ez utóbbi talán furán hangzik, és ehhez is kell egyfajta rutin. Az pedig jó eséllyel lesz, mert aki egyszer lefut egy maratont, az feltehetően újra fog neki fog állni – legalább – még egyszer!