Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Minden, amit a maratoni falról tudni akartál

Több, mint fél órát is veszíthetsz miatta.

A hírhedt és rettegett maratoni fal. Más néven a kalapácsos ember. Aki futott már maratont, lehetséges, hogy találkozott már vele. Általában 30 kilométer környékén érkezik. Ilyenkor érzed azt, hogy elhagy az erőd, és bele kell sétálnod, belassulsz, sőt, esetleg fel is kell adnod a versenyt.

 

A maratoni fal kiváltó oka lehet a nem megfelelő tempóválasztás (túltolod az elejét), a rossz frissítés vagy az edzetlenség. Bármi is az ok, a kellemetlen következmények nem maradnak el. Egy átfogó kutatásban 2,7 millió futó 4,1 millió (!) maratoni eredményét vizsgálták. Az időeredményeket 8x5 kilométerre + 2,195 kilométerre bontva vizsgálták, hogy kit hogyan és mennyiben érintett ez a kellemetlen esemény.

 

Férfiak vs nők

Ki fut bele gyakrabban a maratoni falba? A férfiak, méghozzá jelentősen. Az erősebbik nem 28%-ban, a gyengébbik pedig csak 17%-ban találkozott a fallal. Abban, hogy mikor jön a fal, nincs nagy eltérés. A nők 29,3. a férfiak 29,6. kilométernél érzeték a vesztüket, de míg a nők 9,61 kilométer alatt, addig a férfiak 10,7 kilométer után jöttek ki belőle, azaz a hölgyek korábban összeszedték magukat a cél előtt.

 

Van vesztenivaló

Arra is fény derült, hogy átlagosan hány perc lassulást jelent a fal. A férfiak 31,5, a nők pedig 33,2 percet vesztettek a fal miatt. Bár kevesebb időt vesztenek, a férfiak százalékos arányban többet lassulnak, mint a nők (40% vs 37%). Akik belefutnak a „maratoni falba”, azoknak átlagosan a befutóidejük a férfiak esetében 4 óra 37 perc, a nőknél pedig 5 óra 7 perc volt.

 

Mikor jön a fal a futókarrier során?

A legtöbb férfi és nő a legjobb idejük beállítása előtti 3 évben találkozik leggyakrabban a fallal. Ebben a 3 évben a férfiak 40, míg a nők 27%-ának kell megküzdenie a jelenséggel. Ez azért lehet, mert itt már van egy időcél a fejekben, de még nem állt össze a tökéletes maratonhoz szükséges kirakó összes darabja.

 

 

Gyors vs lassú

Vajon a gyorsabb vagy a lassabb futókat üti inkább a kalapácsos ember? A gyorsabbakat. A lassabb futók, ha el is futják az elejét, kevesebbet veszítenek, mint a gyorsak. A gyors futók többet kockáztatnak, tehát a vesztenivalójuk is több.

 

Konklúzió féle

A falat jobb elkerülni. Ha mégsem sikerül, az sem tragédia, hiszen egy rosszul sikerült maratonból rengeteget tanulhatunk. Ráadásul a fő kiváltó okok, az edzetlenség, illetve a nem megfelelő frissítés és tempóválasztás abszolút rajtunk múlnak, így, ha minden stimmel, akkor akár 30 perccel gyorsabb maratonunk is lehet, tanulva a korábbi hibáinkból.