Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

5 fontos tennivaló a legelső futóedzésed előtt

Villámtippek

Wavebreakmedia | A futást egyszerű sportnak tartják, de azért akad néhány dolog, amire fontos odafigyelni, mielőtt nekiindulnál

Praktikus lista.

Ha megvannak a kellő fizikai alapok, és már az első „igazi” futóedzésedre készülsz, hasznos lehet átböngészni az alábbi listát.

 

 1. Időbeosztás

  Kezdőként az első edzéseid időtartalma feltehetően nem lesz túl hosszú, nagyjából 20-30 perc, de ne csak ennyi idővel számolj! A sportolás előtt a bemelegítés és utána a nyújtás nem maradhat ki, ezt is kalkuláld bele az időbeosztásba, hogy elkerüld a felesleges kapkodást.


 2. Az útvonal kiválasztása

  Keress egy viszonylag sík területet, hiszen kezdőként a komolyabb emelkedők és lejtők még nem javasoltak, ahogy a köves, nehezen futható, technikás terepet is ajánlott kerülni.


 3. Ruházat

  Az első edzésekhez nem kell összevásárolnod mindenféle hightech futócuccot. A mackónadrág és a kapucnis pulcsi is megfelel, csak arra figyelj, hogy ha szeszélyes az időjárás, akkor öltözz rétegesen! Amire viszont már az elején is szükséged lesz, az a megfelelő tartást adó sportmelltartó és a lábadhoz illő edzőcipő! Ezek hosszú távú és hasznos befektetéseknek bizonyulnak, ha komolyan eldöntötted, hogy csatlakozol a futók népes táborához.


 4. Üzemanyag

  Nagyjából 2 órával a futóedzés időpontja előtt érdemes elfogyasztanod egy olyan fogást, amely könnyen emészthető, zsírszegény, alacsony fehérjetartalmú, és kellő mennyiségben tartalmaz szénhidrátot. Reggel például jó választás lehet a hagyományos zabkása, a banános-zabpehelylisztes palacsinta, a natúr joghurt granolával vagy a pirítós sovány csirkesonkával. Ha csak 1 órával edzés előtt van lehetőséged enni, akkor a banán, a banánturmix vagy az aszalt gyümölcsök (kivéve a szilva, amely hashajtó hatású) válhatnak be. Néhány alkalom után már tudni fogod, hogy mi az, ami számodra a legjobb, mit tolerál a legjobban a hasad. Inni se felejts el, a hidratáltság fontos, viszont ügyelj arra is, hogy közvetlenül futás előtt ne idd túl magad!

 5. Távolságra vagy időre fuss?

  A legtöbb kezdő futó számára célravezetőbb, ha időre, nem pedig távra futja az edzéseit. Az oldalunkon található, kezdőknek szóló edzéstervek is percekre bontva adják meg az egyes alkalmakat, nem véletlenül: ilyenkor még az alacsony intenzitású tréningek dominálnak, ha időre végzed a testmozgást (ami eleinte gyaloglás és futás váltakozása is lehet), kevésbé frusztrál a tempókényszer. A táv ilyenkor csak másodlagos tényező az időtartam után. Plusz egy előny: időt még a legegyszerűbb, legfapadosabb sportkarórák is mérnek!