Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Együnk-e szőlőcukrot futás közben, és ha igen, mikor?

Villámtipp

A szőlőcukor még mindig sok futó zsebében ott lapul

Ne ez legyen a frissítésünk alapeleme!

Aki már régi motoros a futás világában, és mondjuk a 30+-os korosztályba tartozik, az pontosan tudja, hogy évtizedekkel ezelőtt a víz mellett kis túlzással a szőlőcukor számított a frissítés alfájának és ómegájának. Azóta már tudjuk, hogy az állóképességi sportolók számára nem célszerű megoldás, ha a szőlőcukor-tabletta adja a frissítésük alapját – ennek ellenére a kezdők közül még jópáran belefuthatnak ebbe a régi frissítési tévhitbe.

 

Egykor

Amikor Monspart Saroltával készítettünk interjút, a legendás futó így emlékezett vissza a korabeli frissítési módszerekre: „Én úgy emlékszem, hogy a versenyeken csak csapvízzel frissítettünk. Persze, volt szőlőcukor is, de a szőlőcukorral egy baj van: ha elkezded, akkor már az egész versenyen végig kell tolnod. Ezért is javasoltam a tanítványaimnak, hogy ha lehet, a szőlőcukrot hagyják ki, de ha mégis elkezdik, akkor kilométerenként egyék, és kell mellé a folyadék is!”

A szőlőcukorral manapság is rendszeresen találkozhatunk a frissítőasztalokon, de ahogy Saci is utalt rá, hosszabb távú edzésekre, versenyekre a szőlőcukor nem ideális megoldás. Vajon miért?

 

Gyorsan fel, gyorsan le

A szőlőcukor (glükóz) monoszacharid, rendkívül gyors felszívódású: hirtelen emeli meg a vércukorszintet, de a visszaesés is gyorsabb ahhoz az esethez képest, amikor például glükóz és fruktóz kombinációját visszük be a szervezetbe. Ezért van az, amit Monspart Saci is említett, hogy ha futás közben elkezdünk szőlőcukor eszegetni, akkor nagyon rövid időközönként szükséges az „utántöltés”. Praktikusabb megoldás lehet a megfelelő sporttáplálkozási termék fogyasztása, de a természetes frissítők bevitelét is választhatod.

 

A táv vége felé belefér

Mindemellett mégis van egy pont a futás során, amikor szóba jöhet frissítésként a szőlőcukor:

„Ha a távból már csak egy rövidebb szakasz van hátra, akkor nem probléma, ha szőlőcukrot eszik a futó, hiszen ha utána lejjebb is esik a vércukorszintje, már végzett vagy mindjárt végez. Tehát a szőlőcukrot tartogassuk a táv végére, esetleg kiegészítésképp fogyasszunk el egy-egy darabot a sporttermék mellé, de ne ez legyen a frissítésünk fő eleme! – mondja szakértőnk, Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember a Cukorbevitel futás közben és fogyni vágyó futóként című cikkünkben.