Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miből áll egy futó ruhatára?

Gardrób

Istock | A futóruha kiválasztásánál a legfontosabb a funkcionalitás, de az sem árt, ha tetszik is az, ami rajtad van futás közben

Milyen a jó futócucc? Legfőképp kényelmes!

Ha szeretnéd magad jól érezni futás közben, akkor érdemes beszerezned pár alap ruhadarabot. Ma már a futó - és sportcuccok vásárlása lett az új őrület. A boltok és webshopok tele vannak funkcionalitását tekintve is izgalmasabbnál izgalmasabb darabokkal.  Nézzük meg együtt, hogy mire lehet szükséged, ebben a négyévszakos sportban.

Sokszor hangzik el az a mondat, hogy a futás olcsó sport, mert nem kell hozzá más, csak egy pár futócipő. Ez így is van, persze lehet azért költeni, de kezdetben tényleg kis befektetéssel is el lehet kezdeni a futást. Az első amit minden futó megvásárol (gyakorlatilag a nulladik napon) az egy pár jó minőségű futócipő. Minden más ráér egy darabig, szóval semmi gond sincs azzal, ha mackónadrágban futsz, és így kezded el az első 5 kilométerre felkészítő futó edzéstervet. Az áruházakban, és sportboltokban persze mégis azt látjuk, hogy külön részleg foglalkozik futóruházattal, nem véletlenül! Hosszabb távra azt a tanácsot adhatom, hogy úgyis magadnak fogod kitapasztalni, hogy te miben szeretsz futni: capriban v. rövidnadrágban, trikóban v. rövidujjas pólóban, baseball sapiban vagy fejpántban, egy biztos, bármit szeretnél, szinte biztosan meg fogod kapni, óriási a kínálat. 

 

Milyen futócuccokra lesz szükséged az év során?

A futóruhák, mint rövidnadrág, futónadrág, technikai felső, pulóver, futódzseki, széldzseki és társai, kimondottan sportolásra alkalmas technikai anyagokból készülnek. Ezek a ruhák kényelmesek, gyorsan száradnak, praktikusak, és remekül variálhatóak a különböző időjárási viszonyokhoz. Persze ne legyünk álszentek, a funkcionalitás mellett igenis sokunknak számít, hogyan nézünk ki a futócuccunkban.

 

A hőérzetről

Mindenkinek más a hőérzete, és praktikus tanácsom az, hogy tudatosan figyeld magad az edzések során. Ha elemző típus vagy, akkor akár öltözködési naplót is vezethetsz, amit akár a futóapplikációd megjegyzés rovatában is rögzíthetsz. Jegyezd fel, hogy mit viseltél egy adott napon, adott hőmérsékletben, volt-e szél v. eső, meleged volt-e futás közben vagy esetleg fáztál.  Így lassan megtanulod, hogy te mit szeretsz viselni futás közben. Az viszont mindenkire igaz, hogy amikor fut, kimelegszik. Azt mondják, hogy akkor öltözöl fel jól a futáshoz, ha az elindulás pillanataiban picit fázol. Az edzés során kialakuló hőtermelés miatt úgy fogod érezni, mintha 10-12 fokkal melegebb lenne. Tehát ezt fejben tartva kell felöltöznöd a futáshoz.

 

Tavaszi futóruhák

Márciusban lehetnek még egészen télies napjaink, majd áprilisban következnek a szeles és esős napok, májusban pedig a kora nyári időnek örülhetünk. Tavasszal általában egy vékony hosszúujjas felső rétegre van szükségünk a futások alkalmával. Hűvösebb időben erre még visszakerülhet a kicsit vastagabb technikai anyagból készült, magasnyakú, cipzáros felső, amit télen a futókabát vagy mellény alá vettünk fel. Ha nincs annyira hűvös, akkor egy szélkabát, vagy a hosszúujjú technikai felsőre vett rövidujjas póló is elegendő lehet. Ilyenkor vesszük elő az évben először a capri futónadrágot is. Tavasszal esőkabátra és/vagy szélkabátra is szükséged lehet. Ha nem akarod megvásárolni mindkét darabot, akkor inkább a szélkabátot javaslom. Ha igazán megszereted a futást, és akár esőben is fogsz majd edzeni, valószínűleg beszerzel majd egy esőkabátot is. Nagyon sokan szeretik a szélmellényt, melyet minden évszakban fel lehet venni egy szeles napon. A szél nagyban tudja rontani a hőérzetet, amit a hát és mellkas védelmét szolgáló szélmellénnyel remekül ki tudsz küszöbölni.

 

Nyári futóruhák

 
Futásról Nőknek
|
Nyárra válassz jól szellőző ruhákat.

 

Igen forró nyaraink vannak mostanában, így mi futók, általában a reggeli órákban vagy este szoktunk futni. A nyár a rövidnadrágok, a félcombig érő stretch nadrágok (capri) , és a futószoknyák időszaka. A futószoknyákba és laza rövidnadrágokba szoktak bevarrni egy alsó stretch rövidnadrágot is, ami kényelmessé teszi ezeket a ruhákat. Ha vastagabbak a combjaid, akkor javaslom, hogy inkább capriban fuss, hogy ne dörzsölődjön ki a combod.

Vásárlásnál figyelj arra, hogy igen vékony anyagból, nagyon jó esésű, hűs hatású felsőket vásárolj. A napvédelem miatt fontos a napszemüveg vagy a baseball sapka vagy akár a vállat is betakaró kendővel ellátott sapka. Bár minden évszakban fontos, egy jó futózoknira szükséged lesz nyáron is. Sokan azt gondolják, hogy a gyapjú zokni nyáron meleg, pedig a jó nedvszívó és szigetelő hatása miatt kellemes viselet. Egy jó futózokni megőrzi a rugalmasságát, jól rácuppan a lábadra, és nem okozhat vízhólyagot, kidörzsölést sehol sem a lábadon.

 

Őszi futóruhák

 

A szeptemberi nyárias napok után, váratlanul törhetnek ránk az esős, szeles, és hűvös napok. Egyre korábban sötétedik, és bizony a futóruháinkat is váltjuk ilyenkor. Hidegebb napokon előkerülnek a vékonyabb, de már hosszú futónadrágok. Vannak nők, akik szeretnek a hosszú nadrágra futószoknyát vagy rövidnadrágot venni. Felülre a sportmelltartó fölé kerül a vékony hosszúujjas technikai felső, melyre a kicsit vastagabb, általában magas nyakú cipzáros technikai felsőt vesszük fel. Ősszel ismét előkerül a széldzseki vagy szélmellény és esőkabát. Hidegebb napokon már futósapka, vagy sapka helyett a homlokot eltakaró pántot is sokan viselnek. Mivel korán sötétedik, előkerülnek a fejlámpák és a láthatósági mellények vagy pántok. Az őszi esős időben egyre nagyobb szükség lehet a gore-texes, azaz vízálló réteggel ellátott futócipőre is. Sokan futnak vízálló cipő nélkül is, de nagy esőben egy vízálló cipőben, kevésbé fogsz hezitálni,  hogy elindulj-e edzeni.

 

Téli futóruhák

 

A téli időszakban sokan leállnak a futással - pedig nem kéne! Hidegebb van, - bár sokak szerint sokkal elviselhetőbb mint a nyári forróság -  és akár munka előtt, akár munka után tervezed a futást, sötét van. Télen vastagabb futónadrágban futunk. Van, aki két réteg nadrágot is felvesz, alulra egy hosszút, fölé egy caprit. A felsőtestünkre hosszúujjas, stretch technikai felsőt veszünk fel, arra jön a korábban már többször is megemlített magasnyakú, cipzáros vastagabb technikai anyagból készült felső. Enyhébb téli napokon erre jöhet egy futómellény. Hidegebb napokon pedig egy futókabát. Van, aki futókabát helyett szélkabátot használ, és arra veszi rá a meleg futómellényét. A téli futások fontos tartozéka a belül kicsit bolyhosabb technikai anyagból készült kesztyű, a sapka, és a száj elé is húzható sál.

 

Mi az a technikai anyag?

A technikai anyag olyan speciális poliészter és/vagy poliamid ötvözet, mely a sportolás közben keletkező izzadtságot elvezeti a textilen, ezáltal gyorsítva a ruházat száradását sportolás közben. Gyakran láthatod a spandex megnevezést is a címkében, ez az anyag a ruhadarab rugalmasságát javítja. A pamut anyagok a nedvességet megtartják, ezért könnyen okoznak kidörzsölődést, és hűvösebb időben a testeden tartva a nedves ruházatot könnyen megfázhatsz.

 

A futók rétegesen öltözködnek

Évszakonként, napszakonként és a különböző magaslati szinteken felfelé haladva, változik a külső hőmérséklet, akár egy edzésen belül is. Ezért mi futók, a változékony időben mindig rétegesen öltözködünk. Felkészülünk arra, hogy mi lesz, ha melegünk lesz, mi lesz ha fázunk - persze a táv, az időjárás előrejelzés, az edzés idejének és helyének figyelembe vételével. Egy rövid városi futáshoz vagy egy rövidebb távú versenyre nem kell extra ruházatot cipelned magaddal futás közben, indulás előtt kiválasztod, hogy miben futsz és kész. Ám egy több órás futásra érdemes lehet akár egy futózsákba bedugni egy plusz felsőt v. akár egy szél - vagy esőkabátot. 

A futók általában azt mondják, hogy nincs rossz idő, csak rosszul öltözött futó. Ha megszereted a futást, nem az lesz a kérdés, hogy kimenj-e edzeni vagy sem. Sokkal inkább arra fogsz törekedni, hogy legyen meg minden olyan ruhadarabod, ami lehetővé teszi, hogy bármikor kint edzhess. Egy idő után pedig azon veszed majd észre magad, hogy előbb kattintasz egy futós webshop ajánlatára, mint a legújabb divatrendeket követő magazinok oldalaira.

 

Lépj túl az egyszínű technikai ruhákon. A Frei Sein project egyedi technikai ruháit igazi egyéniségeknek készíti, akik kellően bátrak ahhoz, hogy nagy célokért dolgozzanak. A termékek megvásárolhatóak az fnboutique.com oldalon!