Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így válaszd ki a tökéletes sportmelltartót!

Anita since 1886 | Bármilyen sportot űzöl, legyen az futás, labdajáték vagy akár cross, egy jó sportmelltartóra biztosan szükséged van

Nem mellékes, hogy miben futsz.

Sportolás, futás közben a megfelelő sportmelltartó viselése nemcsak kényelmi vagy esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is nagyon lényeges – legyen akár kicsi, közepes vagy nagy melled. Az alábbiakban megtudhatod, hogy hogyan válaszd ki a számodra tökéletes sportmelltartót, és bemutatjuk a ruhadarab legfontosabb jellemzőit.

 

1

 

Hogyan épül fel a női mell?

A női mell emlőmirigyekből (12-20 tejtermelő lebeny), az azokból kivezető csövecskékből (tejcsatornák), zsírszövetből és kötőszövetből, valamint természetesen nyirok- és vérerekből áll. A mellállományra a pubertáskortól kezdve folyamatosan hatnak a hormonok, a menstruációs ciklus során, a szoptatás alatt, a változókor időszakában is kisebb-nagyobb változást (a mell méretének növekedése, csökkenése) és tüneteket (feszülés, érzékenység) okoz elsősorban az ösztrogén és a progeszteron. Ugyanígy természetesen a fogyás-hízás következtében, a várandósság, a szoptatás, valamint az egészségügyi vagy esztétikai korrekciós műtétek esetén is változik a mell mérete, feszessége.

 
Istock | A női mell anatómiája

 

Miért fontos a megfelelő tartás?

A legtöbb sportágban a női mell extrém terhelésnek van kitéve. Megnyúlik a kötőszövet és a Cooper szalagok (ezek segítségével csatlakozik a női mell a szegycsonthoz), ennek következében pedig a mell veszíthet a formájából, feszességéből és rugalmasságából. Mivel a mellnek lényegében nincs saját izomzata, azaz nem található benne izomszövet, a kötőszövetet pedig nem lehet edzeni, így a megnyúlt kötőszövet nem nyeri vissza eredeti állapotát!

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb mellméret esetén a nem megfelelő tartás akár a nyak, a hát és a váll izmainak túlterheléséhez is vezethet, ami fájdalmas panaszokat okoz: a vállöv, a váll, a nyak feszülése, fejfájás, a gerinc nyaki és alsóbb részeinek fájdalma is felléphet. Tehát vállöv és nyaki gerinc problémák, valamint krónikus fej- és hátfájás esetén érdemes ellenőrizni, hogy a melltartód valóban jól illeszkedik-e!

 

 
Anita since 1886 | Ne csak a futócipőre figyelj az ízületeid védelme érdekében, hanem legyen legalább egy szuper sportmelltartód a melleid egészségének megóvása miatt

 

1 km futás során 84 m-t „tesznek meg” a női mellek!

Szakemberek megállapították, hogy egy átlagos kocogás során a mell minden lépésnél 9 cm-nyit mozdul el fel-le irányba, azaz egy 1 km-es kocogás alatt a keblek 84 métert „tesznek meg” (nem beszélve az oldalirányú mozgásról). A 42,192 km-es maratoni táv esetében ez 3,5 km-es elmozdulást jelent a mellek számára.

 

Milyen sportoknál fontos a sportmelltartó viselése?

Mindegyiknél! Akár kicsi, közepes vagy nagy a melled, a fent említett anatómiai okok miatt rendkívül lényeges, hogy sportolás közben az adott tevékenységhez passzoló sportmelltartót viselj megfelelő méretben, amely védi és tartja a melleket, ennek köszönhetően óvja a kötőszöveteket. Fontos, hogy mindig legyen rajtad sportmelltartó, függetlenül a fizikai aktivitás típusától, tehát állóképességi sportoknál, tornánál csakúgy, mint túrázáskor vagy síeléskor. Minden említett tevékenység során rázkódás történik kisebb vagy nagyobb mértékben, ezért a sportmelltartó viselése segíthet a mell feszességének megőrzésében és a fájdalmak megelőzésében!

 

Oldalra is!

A Portsmouth-i Egyetem kutatói által néhány évvel ezelőtt készített tanulmány arról számol be, hogy az idő múlásával változó „mellmozgást” tapasztalnak a nők a sportolás közben: míg a 20-as, 30-as éveikben inkább a mellek fel és le mozgása a jellemző, 45 éves kor felett az oldalirányú elmozdulást tapasztalják erőteljesebben a hölgyek. Ezért is fontos, hogy egy sportmelltartó minden irányból megfelelő tartást és támasztást adjon.

 

Általánosságban mi jellemzi a jó sportmelltartót?

A pántoknak szélesnek és puhának kell lenniük, így a mell súlya a váll nagyobb területén oszlik el. Az Anita sportmelltartók egyik különlegessége, hogy a kosárméret növekedésével (azaz a nagy mellméreteknél) a pánt is egyre szélesebb a tehermentesítés céljából, így nyújt fokozott védelmet a ruhadarab.

 

 
Anita since 1886 | Ha nagyobb a melled, akkor is van lehetőség a stabil és megbízható tartásra - Anita air control DeltaPad Maximum support sportmelltartó (5544)

 

Az is fontos, hogy a pántok ne csavarodjanak meg, a melltartónak alkalmazkodnia kell a különböző mozgásokhoz! Szintén lényegesek a lapos elvarrások is, amelyek megakadályozzák a bőrirritációt. Az anyagnak „lélegeznie” kell, és el kell vezetnie a nedvességet, hogy a bőr a lehető legszárazabb maradhasson és ne hűljön le.

A mellnek stabil tartásra van szüksége, ugyanakkor az sportmelltartó anyagnak kellően puhának és könnyednek kell lennie, tulajdonképpen mintha egy második bőrréteget viselnénk.

 

Hogyan épül fel egy jó sportmelltartó? Ezek a legfontosabbak, amikre mindig figyelj oda:

• A pánt legyen széles, elvarrt (tehát beszegett) és állítható. Fontos, hogy a hátsó rész szintén állítható legyen!

• Légáteresztő, gyorsan száradó, jól szellőző, kellemes érzetet nyújtó és puha anyagból készüljön, hogy ne dörzsölje ki a bőrt sportolás közben.

• A kidolgozás tekintetében a magas dekoltázs, lapos elvarrás, a puha, lapos kapcsok az ideálisak.

• A kosarak minimalizálják a mell mozgását, jó megoldás tehát, ha belülről varrásmentes, csökkentett rugalmasságú anyagból készült kosárral rendelkező darabot választunk.

• A mell alatti sáv legyen széles, rugalmas, lapos és puha.

 

Nem az a lényeg, hogy kiemelje a kebleket!

A mellek a sportmelltartóban másképp néznek ki, mint a hétköznapi darabokban, kevésbé hangsúlyozzák ki a kebleket. Ez pedig azért van, mert a sportmelltartó feladata a melleket minél közelebb tartani a testhez, ezzel is korlátozva annak mozgását. A laposra tervezett kosarak és a magasabban elhelyezkedő dekoltázs funkciója az, hogy megvédje a mellet a rázkódástól. Éppen ezért nem szabad lemondani a sportmelltartóról akkor sem, ha laposabbnak tűnik benne a melled.

 

Kisokos a mellméret meghatározásához: mit és hogyan mérünk?

 
Anita since 1886 | Nem bonyolult a mell méretének meghatározása, gyakorlatilag két mérésből és a mérettábla segítségével megtudhatod a méretedet
 

A mell méretnek meghatározásánál célszerű egy vékony, kényelmes, merevítő nélküli melltartóban elvégezni a mérést.

1. lépés: A mell alatti körméret meghatározása

A mérőszalagot közvetlen a mell alatt vezesd el, körbe a törzseden. Az így kapott körméret alapján kereshető ki a táblázatból a melltartó mérete (azaz a szám a megjelölésben, pl.: 80, 85, 90 stb..)

2. lépés: A mellkörfogat meghatározása

A mérőszalagot egyenesen – elől a mellcsúcson, a háton, a lapocka legszélesebb részén – vezesd körbe anélkül, hogy rászorítanád a mérőszalagot a melledre (ebből lehet meghatározni a melltartó méretének megjelölésében a betűt, ami a kosárméretet jelenti, pl.: A, B, C, D stb..)

A mérés után az alábbi táblázat segítségével meghatározhatod a mellméretedet!

A mért adatok alapján a mell mérettáblázatban könnyen megtalálhatod a saját méretedet

Ennek az egyszerű mérési folyamatnak a betartásával akár webáruházakból is bátran tudsz melltartót rendelni.

 

Hogyan teszteljük, mit kell éreznünk?

Miután lemértük a mellünket, és a táblázat vagy bolti vásárlás esetén az eladó segítségével kiválasztottuk a számunkra megfelelő darabot, először a következőket nézzük meg:

• A melltartó illeszkedjen tökéletesen a keblekre, ne csúcsosodjon ki az anyag elől, hiszen ez azt jelenti, hogy nagy ránk a kosárrész.

• Se oldalt, a hónaljnál, se a dekoltázsrésznél ne türemkedjen ki a mellünk, mert ez arra utalhat, hogy kicsi ránk a melltartó.

• A fehérnemű hátsó része szépen simuljon rá a hátunkra anélkül, hogy erősen bevágna a bőrünkbe. Ezt úgy lehet elérni, hogy végigpróbáljuk a kapcsolást.

• Az alsó, mell alatti sáv körben szépen simuljon a testünkre: ha eláll és nem illeszkedik – ez főleg a mell alatti résznél figyelhető meg –, az arra utal, hogy nem megfelelő körméretű darabot választottunk.

Plusz egy tipp: sokakat zavar, ha a sportmelltartójukon, így aztán a rávett pólón is átsejlik a mellbimbójuk körvonala. Ez elkerülhető, érdemes kétrétegű kosárkialakítással vagy szivacsbetéttel rendelkező darabot választani!

 
Anita since 1886 | Ha szeretnéd, hogy a melltartód takarjon is, akkor olyat válassz, amiben dupla a kosárkialakítás, vagy van benne vékony szivacsbetét

 

Ugrás, ugrás, ugrás!

Miután ezt ellenőriztük, jöhet a tesztelés! Nyugodtan ugráljunk a próbafülkében vagy otthon, csak így fog kiderülni, hogy valóban megfelelő-e a melltartó, és ilyenkor tudjuk ellenőrizni, hogy jól állítottuk-e be a pántokat. Ha úgy érezzük, hogy a kelleténél jobban mozognak a melleink, akkor próbáljuk meg egyel szorosabbra állítani a pántot, kísérletezzünk bátran!

 

Lehet melltartót webáruházból vásárolni?

Lehet. A fent megadott két körméret pontos megadásával könnyedén ki tudod választani a számodra megfelelő méretet. Ha bizonytalan vagy, akkor hívd fel a webáruházban megadott kapcsolattartói telefonszámot és segítenek. Szerkesztőségünkben, bár mi is szkeptikusak voltunk a webes, az otthoni mérésen alapuló, próba nélküli vásárlással kapcsolatban, a gyakorlatban mégis nagyon jól működött a netes vásárlás.

 

Gyakran felmerülő problémák és kérdések

„Úgysem találok elég erős melltartót a nagy melleimre...”

A nagyobb mellmérettel rendelkező hölgyek gyakran panaszkodnak arra, hogy nem találják az „igazit” a sportmelltartók között, ezért aztán kettő, sőt van, aki három darabot visel futáshoz, hogy biztosítsa a komfortérzetet és elkerülje a fájdalmat. A jó hír az, hogy számukra is van megoldás (igen, még az F, G, H, sőt, a J kosárral rendelkező nőknek is!), nem szükséges több melltartót magukra húzniuk, elég „csak” egy erős darab. A titok pedig a melltartó kialakításában rejlik!

 

 
Anita since 1886 | A komfortérzet megerősítése érdekében kiegészítésképp a Maximum Support sportmelltartóra rávehető a cipzáros Firm Support cipzáros top

 

„Daganatos megbetegedés miatt eltávolították a mellemet. Számomra is van sportmelltartó?”

Habár ez gyakran még tabutéma, beszélni kell róla, hiszen miért ne sportolhatna bátran és kényelmesen az emlőeltávolításon átesett nő? Számukra is van praktikus és nem utolsósorban mutatós megoldás. Az Anita Active sportmelltartók közül a legnépszerűbb darabból kapható olyan változat is, amelyben megtalálható egy-egy speciális protézistartó zseb.

 

„Mikor kell lecserélnem a sportmelltartómat egy új darabra?”

Az intenzív használat következében és az évek múlásával a legerősebb anyagú és kiképzésű sportmelltartó is veszthet a hatékonyságából. Egyrészt ezt érezhetjük abból, hogy hiába állítjuk át a pántjait, már nem tart úgy a darab, ahogy addig. Vagy az alsó, rugalmas rész elkezd hullámosodni, nem simul már úgy a testre, mint korábban. Esetleg az anyag annyira megnyúlik, hogy az már diszkomfortérzetet okoz.

 
Anita since 1886 | Anita dynamiX star maximum support sportmelltartó (5537) futáshoz és intenzív sportokhoz

 

„Van funkciója egy sportmelltartónál a keresztpántnak?”

Nem feltétlenül ad erősebb tartást, sőt, viszont esztétikai szempontok miatt sokan kedvelik! Az A, B és maximum C kosaras nők nyugodtan viselhetnek ilyen kialakítású darabot, de az ennél nagyobb mellmérettel rendelkező hölgyektől gyakran jön olyan visszajelzés, hogy a keresztpánt pont azt a nyak melletti területet nyomja meg, ami amúgy is terheltebb, ezért kellemetlen érzést okoz. Nekik tehát a nem keresztpántos sportmelltartók javasoltak inkább, de természetesen ez egyéni döntés és preferencia kérdése.

 

 

 

 

Köszönjük a cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget Horváth-Kővári Juditnak, az Anita Hungária Kft. munkatársának!