Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mit tegyek, ha elmarad a célversenyem?

Istock | Vannak olyan helyzetek, amikor a szervezők a futóverseny törlésére vagy halasztására kényszerülnek, akár tőlük független okokból is - lásd most a koronavírus

Sokunkat érint az átmeneti futóverseny stop.

Párizs. Róma. Bécs. Nemcsak gyönyörű európai fővárosok, de kedvelt úticélok tavasszal a futók körében. Idén azonban nagy valószínűséggel a legtöbb városnéző maraton elmarad a koronavírus-járvány miatt. Mit lehet tenni, ha elhalasztják vagy törlik a versenyünket?

Néhány napja még boldogan koptattam az aszfaltot a Balaton körül és értem eufórikus állapotban célba Siófokon, a Balaton Szupermaraton végén. Ez volt az idei célversenyem, erre készültem a téli hónapokban. Ezért keltem fel hétvégenként hajnalban, ezért gyűjtögettem szorgalmasan a kilométereket, ezért húztam futócipőt a legzordabb időben is. Vártam ezt a versenyt, célba akartam érni rajta. És mivel ez sikerült, felkerült az i-re a pont, a tortán levő hab tetejére ráhuppant a koktélcseresznye, megkaphattam azt, amiért megdolgoztam. Elégedettség, boldogság, önbizalom növekedés… világbéke.

 

Depi vagy hepi?

Nekem szerencsém volt, és learathattam a kemény munka gyümölcsét. Pont ezért tudom megérteni azoknak a futóknak a csalódottságát és dühét, akiknek a közeljövőben tervezett versenyüket törölték. Egyik kedves futócimborám is így járt. Párizsba utazott volna maratont futni. Bukta a kifizetett repülőutat, a szállást, és az (egyelőre be nem teljesülő) álmát. Mégis leginkább az szomorítja el, hogy úgy érzi, élete legjobb formájában van és most kárba vész a felkészülése. Mitévő legyek most? – szegezte nekem a kérdést. Én pedig csak annyit tudtam válaszolni, hogy az első sokk után mindenkinek a saját döntése, hogyan él ezzel az új lehetőséggel.

 

Akadály vagy kihívás?

Jó, jó, könnyű nekem, az én versenyemet nem fújták le. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha ez történt volna, kitalálok valamit, hogy ne menjen a levesbe az a rengeteg felkészülés. Ha már az időt úgyis erre szántam, lehet, hogy megszerveztem volna privát módon, a barátaimmal együtt a tókerülést. Vagy kitaláltam volna egy virtuális kihívást, amihez a YOURS TRULY-hoz hasonlóan csatlakozhattak volna futók. Esetleg fogtam volna magam és minden nap magam teljesítettem volna a megadott etapokat. De az biztos, hogy nem hagytam volna annyiban… Persze, nekem könnyű, mert az akadályokban folyton a kihívást látom, amit szeretek megoldani.

 

Mégis mit tegyek, ha elmarad a célversenyem?

Ezt a kérdést tette fel a barátom is. Én akkor azt mondtam, talán az segít leginkább, ha tudod, hogy nem vagy egyedül. A világ minden pontján futók ezrei fogják a fejüket és tervezik újra a futószezonjukat. A futóesemények törlése vagy elhalasztása a te egészséged védelmében is történik, és remélhetőleg ezek a versenyek megrendezésre kerülnek majd a közeljövőben. Az, hogy mihez kezdesz ezzel a helyzettel, a te döntésed. Felfoghatod ezt az időszakot ajándékba kapott plusz edzésidőnek. Kísérletezhetsz olyan új edzésformákkal, amelyekre esetleg eddig nem volt lehetőséged. Játszhatsz a sebességgel, az irammal. Kipróbálhatsz új futóútvonalakat, elmerészkedhetsz ismeretlen terepekre is. És ha mindenképpen szeretnéd lefutni azt a távot, amire annyit készültél, akkor rendezhetsz egy háziversenyt, amin megmutathatod magadnak és a barátaidnak, mire is vagy képes. Ne feledd, a befektetett munkád nem veszett el, csak ezt most máshol és más körülmények között tudod megmutatni magadnak és a világnak.