Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

A jó edző öt legfontosabb tulajdonsága

Én csak örömfutó vagyok, nincs szükségem arra, hogy másféle edzéseket csináljak-mondhatod magadról, miközben rendszeresen futsz, félmaratonok és maratonok lebegnek a szemed előtt. Pedig a futás mellett előbb vagy utóbb (de ha rám hallgatsz, akkor inkább előbb), muszáj lesz másféle edzést is csinálnod. 
Györgyi cikkéből nemcsak szuper ötleteket kaptok a keresztedzéshez, de azt is megtudhatjátok, hogy a futás mellett, miért fontos, hogy másféle mozgásformákat is beiktass az életedbe.
De ki lehet az, akire bátran rábízhatod magad? Ki fogja garantálni számodra, hogy a futásaid közé beillesztett keresztedések személyre szabottak lesznek, és segítik a fejlődésedet?
 
Mindössze 5 pontban összeszedtem, hogy számomra, mit is jelent a jó edző:
1. Folyamatosan képzi magát
Számomra ez az egyik legfontosabb szempont. Az edzőmben jó, ha megvan a folyamatos tanulásvágy, a motiváció, hogy önmaga és tanítványai is fejlődhessenek. A jó edző tájékozódik, nem rest másoktól tanulni, és újra és újra korrigálja saját módszereit, ha kell.
2. Jobban néz ki nálam
Ez tudom, hogy viccesen hangzik, de komolyan gondolom. Természetesen nem kell fitness világbajnoknak kinéznie, de igenis tükrözze a teste azt, hogy neki ez a szakmája, hiszen ez a test egyúttal egy reklámfelület is. Saját vállalkozásáról.

 3. Én vagyok a középpontban az edzésein

Szintén nagyon fontos szempont. Az az edző, aki pont leszarja, hogy melyik gyakorlatot, hogy csinálod, aki nem korrigál és mutatja meg akár ezredjére a helyes mozdulatsorokat, az nem az én emberem.Ha az edzésen fontosabb a telefonja vagy a másik tanítvánnyal, edzővel való beszélgetés, azt jobb elfelejteni szerintem.
Emellett egy jó edző tisztában van vele, mit jelent a futás, és edzéseidre szabva építi fel a keresztedzéseidet..

 4. Nemcsak szakmailag, emberileg is fel tudok nézni rá

Egy sportoló, egy edző nemcsak szakmai tudásában, de emberileg is mérce kell, hogy legyen. Kitartás és emberi tartás, szavahihetőség, példamutatás, fairplay- ugye te is hosszasan tudnád sorolni, milyen kép él a fejedben egy sportemberrel kapcsolatban? A jó edző törekszik arra, hogy a konfliktusokat a helyén kezelje, az ügyfeleivel kapcsolatos információkat nem fecsegi ki, ügyfelei személyiségét, sportolói tevékenységét nem becsmérli, hanem támogatja; és olyan légkört teremt az edzésein, amiben a tanítvány biztonságban érzi magát, és kiegyensúlyozottan dolgozhat. Egy jó edző nem rivalizál veled, hanem egy erős bizalmi kapcsolat épít fel köztetek.
5. Elfogadja, ha végül nem ő lesz a te embered
A futásaimban is megtapasztaltam, hogy van az az edző, aki egész egyszerűen nem passzol hozzám, és ebből nincs semmi gond. Mindenkinek más módszer és edzőszemélyiség a megfelelő, és nem feltétlenül találjuk meg az első vagy a második körben a számunkra ideálisat.
Mindannyiunknak más és más dolgok súlyozódnak attól függően, melyek a legfontosabb szempontok számunkra az edzőnk kiválasztásában. Tartsuk egymás választását vagy elengedését tiszteletben.
Jó futásokat mindenkinek!