Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futóedzések fajtái

Istock | A legtöbben egy tempóban futunk az otthoni edzéseken. Ha fejlődni szeretnél, akkor érdemes kipróbálni a fartlek, intervall edzéseket, a dombfutást, a fokozó futást.

Könnyű, iramjáték, résztáv, fokozó és társaik.

A futást általában úgy kezdjük, hogy sétálunk és kocogunk egy adott tempóban. Egy idő után a fejlődés érdekében másfajta futóedzéseket is érdemes beépíteni.

Most abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy bemutassuk neked, milyen sokféle futótempó és edzésfajta létezik a futáson belül. Aki 10 kilométerre készül, már nem csak egy tempóban fut!

 

Mi történik egy kezdő futóval?

A legtöbben úgy kezdjük a futást, hogy valamilyen indíttatásból futócipőt húzunk, és kimegyünk kocogni néhány kilométert, ami az első időkben persze azonnali légszomjat, és későbbi izomlázat okoz. Nem is értjük, hogyan lehet ez valakinek jó. Aztán, ha kitartóak vagyunk, és túljutunk az első két-három hét nehézségein, elkezdjük érezni, hogy miről is beszélhetnek azok, akiknek lételemük a futás. Egyre magabiztosabban hagyjuk magunk mögött a kilométereket, egyre többet, és egyre gyorsabban vagyunk képesek futni. Végre mi is átéljük a mozgás örömét, letöltjük az első futóapplikációt a telefonunkra, GPS-es órát és technikai futócuccot kérünk karácsonyra, sőt, néha futótársakra is vágyunk már! Aztán csak futunk és futunk – élvezetből, legtöbbször ugyanazon az útvonalon. A tempónkat egy darabig szépen növelgetjük, egyre jobban megy a futás. Egyszer csak eljön az idő, amikor nem fejlődünk tovább. Van, aki nem is szeretne. Az egészségmegőrzés részeként elegendő ez is, heti háromszor-négyszer futni egy kicsit. Vagyunk azonban páran, akiknek ez nem elég, akik fejlődni szeretnénk, feszegetni a határokat, akik bírjuk ugyan a monotonitást, mégis vinnénk egy kis játékot a napi edzésekbe.

 

Összeszedtem néhány edzéstípust, hogy akár egyszer-egyszer kipróbálva, akár egy tudatosan összeállított edzésterv részeként még inkább örömödet lelhesd a futásban.

 

Könnyű futás

Edzéseink harmadát-felét általában a könnyű futások teszik ki, kezdőként pedig szinte mindegyik futásod könnyű tempóban zajlik. Általában a maximális pulzus kb. 60-70%-a körül futsz, mikor könnyű futásról beszélünk. Ha nincs pulzusmérő órád, akkor a beszélgetés nagyon jó teszt lehet: amíg gond nélkül tudsz beszélni, kérdezni-válaszolni, addig valóban kényelmes a tempó, amiben mész.

 

Iramjáték (fartlek)

Ahogy a neve is mondja, ez a legjátékosabb futóedzés típus. Nem szabad összekeverni a résztávval, ami jóval kötöttebb, mert előre meghatározott szakaszok gyorsabb és lassabb futását jelenti. Az iramjátékos futóedzéseknek a lényege a sebességnövelés. A gyakori tempóváltásokkal nagyon jól tudjuk tornáztatni a pulzusunkat. 

10-15 perc bemelegítés után, adott ideig vagy adott távon keresztül váltogasd a sebességet. Nagy játéktered van a szakaszok megválasztásában. Lehet például 100 méter gyors futás után 200 méter könnyű futás, majd ezek ismétlése, de futhatod kedved szerint is a szakaszokat, akár érzésre. A távokat itt nem kell szigorúan venned. Persze csinálhatod az edzést futópályán is, ilyenkor a felfestések segítenek a távolságok bemérésében. A gyorsabb szakasz lehet felrázó, közepes vagy erős tempójú. A köztes pihenőszakasz lehet laza futás vagy dzsoggolás (lassú taposó futás). Ha utcára tervezed a fartleket, akkor lehet lépéseket számolni, vagy villanyoszlopokat (pl. 3 villanyoszlopnyi gyors futást 3 villanyoszlopnyi könnyű követ, majd mindez ismétlődik pl. 8-szor, vagy mondjuk 1 km-en keresztül). Csinálhatod teljesen szabadon is: futhatsz könnyű tempóban, és bele-bele gyorsíthatsz. Akár az út domborzata is adhatja a ritmust, nem kell feltétlenül pontosan számolgatni a métereket. 

 

Résztáv (intervall)

A résztávos edzés meghatározott gyors szakaszokból áll, melyek között néhány perces megállás, vagy lassú kocogás is lehet. Abban különbözik a fartlek futástól, hogy itt előre meghatározott mind a gyors szakaszok hossza és száma, mind a pihenő (ami nem teljes leállást jelent!) szakasz terjedelme. Emiatt legtöbbször futópályára tervezik az ilyen jellegű edzést, de futóóra vagy futóalkalmazás segítségével bárhol végezhető.

 

Amellett, hogy nagyban előrelendíti a teljesítményt, jól begyakorolható vele a versenytempó. Az interall edzéseket úgy kezdd el, hogy először rövidek legyenek az intenzív szakaszok és hosszabbak a pihenő részek, valamint az ismétlés szám se legyen túl magas. ilyen típusú edzést akkor kezdj el, ha már jó ideje futsz. Ez nem a kezdők edzésmódszere.

 

Tempófutás

A legtöbb szakember szerint a tempófutásban rejlik a futás-teljesítményünk kulcsa. Sokan szinte csak erre alapozzák a sebesség és az állóképesség növelését. Valóban, a tempófutással a szervezetet ahhoz szoktatjuk, hogy minél hosszabb ideig legyen képes gyorsan haladni. 

 

Tempófutáskor 15-20 perc könnyű, bemelegítő futás után egy hosszabb szakaszon egyenletes, erős tempóban fuss, majd 10-15 percben újra kényelmes tempóban végezz levezetést. Ez az az edzés, amit jó többen csinálni: a tapasztaltabb futók egyenletes tempót tudnak diktálni, neked „csak” követned kell őket. Ez is épp elegendő eleinte.

A tempófutás nagy sikerélmény lehet, csak meg kell találni a megfelelő távot és tempót. Akkor hatásos, ha az iram kellőképpen nehéz, de még nem a maximális sebességed. Általában a max. pulzus 80-85%-a körüli tempót jelenti. Tehát tudnál gyorsabban futni, ha akarnál, viszont beszélgetni biztosan nem tudsz, és azért legszívesebben lassítanál. Ha van egy edződ, aki ismeri a felkészültséged jelenlegi szintjét, be tudja lőni számodra az ideális távot-tempót/pulzustartományt. (Például aki egy gyorsabb félmaratonra készül, beépíthet az edzéstervébe heti  1-2 alkalommal, 10-15 km közötti tempófutást.)

 

Fokozó futás

A fokozó futás a futótempó fokozatos növelését jelenti egy adott távon vagy időn belül egy adott edzéseden.

Kis bemelegítés után nekiindulhatsz könnyű tempóval, majd lassan kezdd növelni  a sebességet, kilométerről kilométerre emelve az iramot. A táv közepére általában már jó elérni a lendületes tempót, amit aztán tovább növelhetsz.  A futás végét könnyű levezetéssel zárd.

A fokozó futás nem kell, hogy annyira megterhelő legyen, mint például egy résztávos edzés, de egy normál futásnál azért legyen fárasztóbb. Ha megfelelően végezed, remek teljesítményfokozó. Emellett segít abban is, hogy a versenyeiden is tudj hasonlóan, fokozatosan gyorsuló tempóban futni. A fokozót is érdemes csapatban futni.

 

Hosszú futás

A hosszú futás az állóképesség fejlesztésének egyik legjobb módszere.

Rövid bemelegítés után neki is vághatsz a 10-20-30 km-es adagnak.

Általában heti egy nap, legtöbbször a szombat vagy a vasárnap reggel a hosszú futásoké. A tempó általában könnyű, laza, a táv pedig attól függ, hogy milyen edzettségi szinten vagy, és milyen távú versenyek szerepelnek a terveidben. A téli, alapozó időszakban, amikor a kilométergyűjtésen van a hangsúly, és amikor az időjárási viszonyok amúgy sem engedik a gyors futásokat, még több hosszút építhetsz a heteidbe.

 

Terepfutás

A terepfutás szintén kiváló teljesítményfokozó. Ha rendszeresen választod az aszfalt helyett, nagyon jó erőnlétre tehetsz szert, amit aztán a versenyeken is jól kamatoztathatsz.

 

Válaszd a közeli erdőt, népszerű kirándulóhelyet vagy hegyet. Nézd meg, hogy milyen szintemelkedés várható azon a helyen, amit kiszemeltél. Kezdetben keress olyan dombot, ahol  100-200 méteres a szintemelkedés, majd fokozatosan növelheted itt is a kihívást. Legyen annyira fárasztó a terep, hogy legközelebb is legyen kedved az erdei futáshoz.

A terepfutás azáltal, hogy folyamatosan alkalmazkodásra kényszerít a terep változásai miatt, olyan izmokat is megmozgat, amelyeket egy aszfaltos- vagy pályaedzés során kevésbé használsz. Ráadásul a terepfutás igazi feltöltődés: futás közben a természet annyira hat minden érzékszervünkre, hogy az emelkedőkkel együtt a gondjainkat is magunk mögött hagyjuk.

 

Dombozás

A rendszeres dombfutás jót tesz az állóképességünknek, és a robbanékonyságunknak egyaránt.

Könnyű vagy normál tempójú futás közben, egy erre alkalmas, 100-200 méter hosszú emelkedőn fuss fel, majd kocogj le. Ezt ismételd 10-szer, 20-szor. Az edzés végét könnyű szakasszal zárd. 

 

Nagyon hasznos edzés, figyelhetsz közben a szép futómozgásra. A felfelé futásnál, lendítsd magasra a combod, húzd magasra a sarkad, figyelj a lendületes karmunkára. Ha jól csinálod, segítségével növelheted a lépéseid hosszát, az erőnlét növekedésével pedig a lépéseid számát is. Így egyre gyorsabban, egyre nagyobb lépésekkel tudsz majd haladni a futásaid során.

 

Előtte bemelegítés – utána nyújtás

Az edzés elején mindig melegíts be, mozgasd át az ízületeidet, gimnasztikázz szökdelj, kis laza futással alapozd meg az edzés sikerét. A futást követően pedig soha ne maradjon el a nyújtás! Érdemes bejáratott gyakorlatsorral végigvenni az egyes izomcsoportokon, és alaposan lenyújtani őket. A nyújtás fontos a sérülések elkerülése érdekében, másrészt pedig azért, mert csak úgy fejlődhetsz, ha a megdolgoztatott izmaidat lelazítod, és nem hagyod megrövidült állapotban.  Végezhetsz nyújtógyakorlatokat, járhatsz jógára, stretchingre,  a futástól függetlenül is, ne sajnáld rá az időt.

 

Erősítés

Célszerű a futás mellett erősítős edzéseket is beiktatni. Az erősítés mindenkire ráfér, futóteljesítménytől függetlenül.  A futás szempontjából nagyon fontos a törzs izmainak megerősítése. Erre érdemes egy gyakorlatsort összeállítani, és azt akár mindennap megcsinálni. Célzott erősítőedzést személyi edző vezetésével tudsz végezni. Fontos még megemlítenem a gyógytorna jelentőségét, hiszen az izomegyensúlytalanságot speciális tornával remekül lehet javítani, ebben pedig gyógytornász szakember tud neked segíteni.

 

Keresztedzés

Rendszeresen mozgasd meg a futásnál kevésbé használt izmaidat is! Tervezz úszást, biciklizést, túrázást, labdajátékokat. Mindezt persze úgy, hogy a versenyidőszakot lehetőleg ne húzd keresztbe egy esetleges sérüléssel. Keresztedzésre nem csak azért van szükség, hogy komplexen használd a testedet, de mentálisan is feltölt, ha nem csak futásból áll a heti sportolásod.

Pihenő

Mindig adj elegendő időt a szervezetednek a regenerálódásra. Egy keményebb edzés akkor ér véget, amikor azt megcsináltad, és hagytál időt a pihenésre, a beépülésre (kompenzációra). Az előre megtervezett pihenőnapokon kívül is előfordulhat, hogy nem tudod kipihenni magad kellőképpen a következő feladat előtt. Ha edzésterv szerint készülsz, de egy adott edzésnapon fáradtnak érzed magad, inkább pihenj, és rendezd át az edzéseid időpontját. Ha ez túl sokszor fordulna elő, akkor érdemes a pihenésed rendszerét is felülvizsgálni. 

 

Az itt felsorolt edzéstípusok mellett lépcsőzéssel, szökdelésekkel, ugrókötelezéssel, futóiskolával is színesítheted az edzéseidet, fejlesztheted magad. 

A fenti edzéstípusokat kezd kicsiben, vezesd rá a szervezeted az újfajta ritmusra és figyeld a tested jelzéseit!